Hufvudstadsbladet

Slavarbeta­re.

I Haiti arbetar och lever cirka 300 000 barn under slavlika förhålland­en. Systemet kallas restavek. Det innebär att fattiga familjer ger bort sina barn till välbärgade hushåll.

- TEXT: BENGT SIGVARDSSO­N FOTO: JESPER KLEMEDSSON Nyheter@hbl.fi

Jejiga är 14 år och en restavek, ett barn från en fattig familj som lämnats över till en välbärgad familj för att jobba i hemmet. Han skurar golv, diskar, lagar och serverar mat, tvättar kläder. Lönen är att han får gå i skola. Men där tar oftast tröttheten ut sin rätt. Jejiga är ett av cirka 300 000 haitiska barn som lever på det sättet.

Det är sen förmiddag i Haitis huvudstad Port-au-Prince. Solens strålar börjar bli obarmhärti­gt heta. 14-åriga Jejiga Elil pustar ut i skuggan av huset efter dagens första arbetspass. Sedan början av 2016 bor han i huset med ett medelklass­par och deras sexårige son. Jejiga sover på matrumsgol­vet. – Min situation liknar en slavs. Han är ett av cirka 300000 så kallade restavek-barn i Haiti. Systemet innebär att fattiga familjer som inte kan försörja sina barn lämnar dem till välbärgade familjer. I utbyte mot mat, husrum och utlovad skolgång får barnen arbeta i hemmen. Jejiga kommer från en fattig familj i Pestel i västra Haiti.

– Jag gick i skolan i Pestel, men undervisni­ngen var inte bra och mina föräldrar kunde inte försörja mig. När jag fick veta att jag skulle flytta till en rik familj i Port-au-Prince och gå i skolan här tyckte jag att det var en bra idé, men då visste jag inte att jag skulle arbeta så här mycket, säger han.

Restavek-barnen är vanligen i åldrarna 7 till 17 år. Deras arbete regleras inte av kontrakt. Denna dag, liksom alla andra dagar i veckan, har Jejiga gått upp klockan tre på natten för att arbeta.

– Jag lagar mat, dukar, diskar, skurar golv, tvättar kläder, bäddar, serverar mat och annat, säger han.

Misshandel

Mellan klockan ett och fem ska han gå i skolan.

– När jag kommer hem från skolan arbetar jag till tio på kvällarna. Men jag går inte i skolan varje dag. Ibland tvingas jag jobba i stället. Det går dåligt i skolan. – Jag hinner nästan aldrig göra läxor eftersom jag alltid arbetar. Jag är alltid trött. Ibland somnar jag under lektionern­a, säger han.

Sedan Jejiga kom till Port-auPrince har han inte sett på tv, fått några nya kompisar eller haft tid att leka. Han är inte ledig på helgerna och får inga fickpengar.

– Frun och mannen slår mig ofta. Om de ropar på mig och jag inte svarar direkt får jag stryk. Om jag inte blir klar med mina arbetsuppg­ifter snabbt nog får jag också stryk. Det är omöjligt att prata med dem, säger han.

Han har bara sporadisk telefonkon­takt med sin familj. Hans högsta önskan är att flytta hem.

– Men jag vet inte hur länge jag måste stanna här, säger han.

”Bra system”

Frun i huset presentera­r sig som madame Joveline. Hon är en stilig hemmafru i 35-årsåldern med pagefrisyr och klädd i ett vitt linne med matchande beige shorts. Jejiga är hennes första restavek-barn.

– Det var inte lätt att hitta en restavek. Jag fick betala en person för att åka runt i landet och hitta en åt mig, säger madame Joveline. Hon tycker att systemet är bra. – Ja, för mig är det bra eftersom jag får hjälp i huset, men det är även bra för fattiga familjer som inte har råd att skicka sina barn till skolan.

När barnen kommer till oss får de gå i skolan, säger hon.

Det är förbjudet för barn under 16 år att arbeta, men hushållsar­bete är tillåtet från 12 års ålder. Enlig arbetslags­tiftningen ska dock arbetet vara tidsbegrän­sat och avlönat. Madame Joveline anser inte att Jejiga ska ha lön.

– Nej, vi bekostar ju hans skolgång och om han skulle bli sjuk så betalar vi vårdkostna­der och mediciner. Dessutom arbetar han inte särskilt många timmar, hävdar hon.

Får inte ringa hem

På en skola, i en annan del av Portau-Prince, vittnar några restavekfl­ickor i yngre tonåren om samma arbets- och levnadsför­hållanden. 13-åriga Lucia Paul jobbar från fyra på morgonen till elva på kvällen alla veckans dagar hos en flerbarnsf­amilj. Hon sover på vardagsrum­sgolvet. Jobbar hon inte effektivt blir hon straffad med stryk. Ibland blir hon utelåst av frun i huset. Lucia passar även familjens barn.

– Jag går med dem till skolan varje morgon och hämtar dem innan jag själv börjar i skolan klockan ett. Efter skolan känns det orättvist att se dem läsa läxor när jag måste jobba, säger Lucia.

Hon försöker plugga efter arbetsdage­ns slut, men oftast är hon alltför trött för att koncentrer­a sig. Något som grusar hennes framtidspl­aner att studera till sjuksköter­ska.

En annan tjej, 13-åriga Caliathène Marieange, har varit restavek i närmare tre år.

– Jag får aldrig nya kläder och får bara dålig mat att äta. Jag har bett om att få besöka min familj, men jag får inte tillåtelse att göra det. Jag får inte ens ringa till dem, säger Caliathène.

Sexuella övergrepp

Många restavek-barn får inte gå i skolan över huvud taget. En del tvingas jobba hos restavek-familjens vänner och släktingar. Sexuella övergrepp är vanligt förekomman­de. Haiti har skrivit under de viktigaste internatio­nella konvention­erna om barnarbete och barns rättighete­r. Arbetslags­tiftning förbjuder dessutom ”alla former av övergrepp, exploateri­ng och våld mot barn”. Trots detta lever systemet envist kvar. Eunice Saigon, nationell chef för Internatio­nella Arbetsorga­nisationen­s (ILO:s) arbete mot barnarbete i Haiti, säger att systemet får näring av att Haiti är västra halvklotet­s fattigaste land.

– Fattiga föräldrar lämnar bort sina barn för att de inte ens har råd att ge dem mat. På landsbygde­n finns det ingen fungerande struktur för utbildning, hälsovård och annat. Det finns det däremot i Port-au-Prince. För att barnen ska få ett bättre liv måste de flytta hit, säger hon.

Barnarbete är även utbrett inom jordbruk, byggindust­ri och många andra sektorer. 21 procent av de haitiska barnen i åldrarna 5 till 15 år uppskattas vara involverad­e i någon form av arbete. ILO försöker samarbeta med regeringen för att bekämpa det, men arbetet är inte särskilt framgångsr­ikt. En anledning är att Haiti lider av kronisk politisk instabilit­et. Ministrar kommer och går.

– Så fort det blir ett skifte i regeringen måste vi starta om från noll igen, säger Eunice.

Långsiktig strategi

ILO försöker hitta en långsiktig strategi som fungerar oavsett vilka ministrar som sitter vid makten.

– Men regeringen tycker inte att barnarbete är ett viktigt problem. Regeringsr­epresentan­ter kommer sällan till våra möten och vi får inget stöd av dem i våra projekt, säger Eunice Saigon.

Sedan 1999 är ILO delaktiga i flera projekt för att få stopp på barnarbete­t i Haiti. Man har sociala dialoger med fackförbun­d, arbetsgiva­rorganisat­ioner och frivilligo­rganisatio­ner. Barn utbildas om sina rättighete­r och sprider kunskapen vidare till andra. Man har även yrkesutbil­dningar för före detta restavek-barn. Att få ett stopp på barnarbete före 2025 är FN:s globala delmål 8.7 vilket även innefattar att avskaffa slaveri. Att närmare 60 procent av Haitis befolkning lever under fattigdoms­gränsen utgör dock ett stort hinder.

– Först när vi lyckas avskaffa extrem fattigdom kommer barnarbete­t att försvinna i Haiti, avslutar Eunice.

 ?? FOTO: JESPER KLEMEDSSON ??
FOTO: JESPER KLEMEDSSON
 ??  ?? Jejiga Elil får sköta allt hushållsar­bete från tidig morgon till sen kväll utan lön. Skolarbete­t går dåligt.
Jejiga Elil får sköta allt hushållsar­bete från tidig morgon till sen kväll utan lön. Skolarbete­t går dåligt.
 ??  ?? Eunice Saigon är nationell chef för ILO:s arbete mot barnarbete och ser den utbredda fattigdome­n i Haiti som ett av de största hindren för att komma åt barnarbete­t.
Eunice Saigon är nationell chef för ILO:s arbete mot barnarbete och ser den utbredda fattigdome­n i Haiti som ett av de största hindren för att komma åt barnarbete­t.
 ??  ?? 13-åriga Lucia Paul har varit restavek i två och ett halvt år hos en familj i Port-au-Prince. Jobbar hon inte effektivt blir hon straffad med stryk. Ibland blir hon utelåst från huset.
13-åriga Lucia Paul har varit restavek i två och ett halvt år hos en familj i Port-au-Prince. Jobbar hon inte effektivt blir hon straffad med stryk. Ibland blir hon utelåst från huset.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland