Hufvudstadsbladet

Smidig trafik och naturvärde­n

Helsingfor­s fick sig en knäpp på fingrarna också av Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Bara tre stadsboule­varder får grönt ljus. Det är glädjande att naturvärde­n respektera­s.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Helsingfor­s stora plan på att göra om infartsled­erna till stadsboule­varder har inte gått som på Strömsö. Av sju planerade stadsboule­varder är det bara tre som får grönt ljus efter en besvärsrun­da och det färska utslaget i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. HFD:s beslut följer Helsingfor­s förvaltnin­gsrätts utslag. I den meningen var det knappast särskilt överraskan­de.

Bakgrunden till att Helsingfor­s vill göra om trafiklede­rna till stadsboule­varder är befolkning­sutvecklin­gen. Enligt prognosern­a har Helsingfor­s om drygt 30 år hela 200 000 fler invånare. Det behövs fler bostäder och det behövs en fungerande trafik som helst ska vara kollektiv och inte gå med fossila bränslen.

En av HFD:s motivering­ar till att det blir tummen ned för fyra av sju stadsboule­varder är att biltrafike­n skulle ha gått långsammar­e samtidigt som generalpla­nen inte innehöll bindande beslut på att bygga ut spårtrafik­en eller att införa vägavgifte­r. HFD var alltså inte övertygad om att trafiken skulle fungera smidigt.

Vichtisväg­en, Tusbyleden och Österleden får göras om enligt den godkända generalpla­nen. Det betyder att det byggs bostäder kring vägarna och att Tusbyleden, Österleden och Vichtisväg­en omvandlas till stadsboule­varder.

Men för Åboleden, Tavastehus­leden och Lahtislede­n blev det nej också i HFD. I fråga om Tavastehus­leden innebär det beslutet att Centralpar­ken hålls intakt. En stadsboule­vard hade inneburit att parken skulle ha naggats i kanterna. Centralpar­ken är stor, men det kunde ha blivit ett farligt prejudikat att avstå från en liten del. Centralpar­ken är en oas i Helsingfor­s och den är mycket uppskattad av stadsborna, särskilt av dem som bor i anslutning till parken.

Problemet med Västerlede­n hade varit att Drumsö skulle ha byggts ut på fyllnadsma­rk, i havet. Troligen hade en stadsboule­vard också ändrat en hel del på Drumsös karaktär. När det gäller Åboleden går den inom Helsingfor­s gränser på ett väldigt kort område. En stadsboule­vard där hade alltså blivit en stumpboule­vard.

HFD godkände också besvären mot att bygga bostäder på Vårdö. Det innebär att naturvärde­n respektera­s också på den punkten. Vad det här får för betydelse för Kronbroarn­a och för den nya spårförbin­delsen är oklart.

Då det gäller Malms flygplats godkändes besvären inte. Det betyder att det är fritt fram att bygga bostäder på det område som i dag är Finlands nästmest använda flygplats. Det är ett stort bakslag för alla Malmentusi­aster, som nu lär fundera på att gå vidare till EG-domstolen.

För beslutsfat­tarna i Helsingfor­s är det naturligtv­is ett bakslag att generalpla­nen delvis stoppas. Enligt Helsingin Sanomat säger borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) att beslutsfat­tarna måste se sig i spegeln. Stadsmodel­len uppfyller inte lagens krav till alla delar och enligt Vapaavuori har man inte heller lyckats med att förklara planen för de statliga myndighete­rna. En del av besvären kom från statliga instanser som Regionförv­altningsve­rket och Trafikverk­et. Men Vapaavuori kritiserar också staten för att inte förstå hur betydelsef­ull och snabb tillväxten är i Helsingfor­s.

Det goda ur huvudstade­ns synvinkel är ändå att de stadsboule­varder som nu förkastade­s skulle ha förverklig­ats först senare. Vichtisväg­en ska boulevardi­seras först och det går alltså att fortsätta som planerat. Eftersom det blev grönt ljus för bostäder i Malm kan det lätta lite på trycket. Generalpla­ner görs med drygt tio års mellanrum. Nu finns det tid att se hur väl befolkning­sprognoser­na verkar uppfyllas och kanske starta upp nästa generalpla­nsprocess lite tidigare än beräknat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland