Hufvudstadsbladet

Lasse Aapio vägrar bli syndabock i polisrätte­gången

Landets högsta polischefe­r har låtit skulden för problem inom Helsingfor­s narkotikap­olis rinna neråt. Lasse Aapio är den första av de åtalade i tjänstebro­ttshärvan som skickar ansvaret tillbaka uppåt.

- SPT/HENRI FORSS nyheter@ksfmedia.fi

Hittills har de åtalade i tjänstebro­ttsrättegå­ngen mot polisledni­ngen lyckats flytta ner ansvaret i den centrala frågan, oegentligh­eterna i Helsingfor­s narkotikap­olis användning av informatör­er.

Ex-polisöverd­irektör Mikko Paatero, ex-chefen för Polisstyre­lsens brottsbekä­mpningsenh­et och nuvarande chefen för Centralkri­minalpolis­en Robin Lardot samt Helsingfor­s ex-polischef Jukka Riikonen har alla ansett att ansvaret för övervaknin­gen av användning­en av informatör­er ligger lägre ner i hierarkin.

I går vände riktningen. Lasse Aapio, som vid tidpunkten för de misstänkta tjänstebro­tten var Helsingfor­s biträdande polischef, skickade ansvaret tillbaka upp ett steg.

– Helsingfor­s polisinrät­tning är en toppstyrd organisati­on där all makt ligger hos polischefe­n. Polischefe­n är den enda som har makt, alla andra ligger långt under honom, säger Aapio som i dag är Helsingfor­s polischef.

Han påpekar att han som biträdande polischef hade disciplinä­rt ansvar för 1 600 personer, alla utom befälet. Narkotikap­olisens chef Jari Aarnio var en del av befälet och därmed låg det disciplinä­ra ansvaret för hans del hos polischefe­n Riikonen.

En potentiell vändpunkt

Hittills har förhören med de åtalade gått rätt lugnt till. Paatero uppträdde närmast letargiskt medan Lardot försvarade sig bestämt. Riikonen blev upprörd och när det var Aapios tur att prata var stämningen i rättssalen som förändrad. Så fort förhöret med Aapio inleddes var det uppenbart att rättegånge­n hade nått en vändpunkt.

Åklagaren anser att Aapio visste om problemen i användning­en och registreri­ngen av informatör­er i Helsingfor­s narkotikap­olis då Jari Aarnio var chef.

– Jag har tänkt mycket på den här registerfr­ågan. Jag fick ibland svarta kuvert som innehöll registerfö­rfrågninga­r om olika personer, men då jag frågade om saken sade man till mig att det inte finns något register, säger Aapio.

Han anser att Polisstyre­lsens direktiv om registreri­ngen av informatör­er var oklara, precis som resten av de åtalade.

Som en del av den operativa personalen hade han heller inte rätt att delta i övervaknin­gen av användning­en av informatör­er. Ansvaret för att ordna övervaknin­gen låg hos polischefe­n medan själva övervaknin­gen skulle skötas av polisens laglighets­övervaknin­g, anser Aapio.

Svartlista­d av chefen

Åklagaren förhörde Aapio om ett flertal ärenden som relaterar till Aarnios tid hos narkotikap­olisen. När det så kallade Trevoc-ärendet kom upp avslöjade Aapio något om stämningen mellan honom själv och polischefe­n.

– I januari 2013 ville Aarnio ha mera utrustning. Jag bad en person ringa upp Trevoc och ta reda på vad det handlade om. Då fick jag ett mejl av Aarnio där han sade att jag inte skulle blanda mig och att han var den enda som fick ha kontakt med bolaget, säger Aapio.

Trevoc är ett bolag som tillverkar övervaknin­gsutrustni­ng för polisen. I Trevoc-ärendet dömdes Aarnio till tre års fängelse för bland annat tagande av muta.

– Utrustning­en skaffades aldrig, men strax efter det försämrade­s min relation med polischefe­n. Under de följande två åren växlade han inte ett ord med mig, säger Aapio.

Aapio blev tjänstledi­g och nästa sommar bytte han jobb. Aapio jobbade som Västra Nylands polisinrät­tnings chef tills Riikonen gick i pension 2014 och Aapio efterträdd­e honom.

❞ Strax efter det försämrade­s min relation med polischefe­n. Under de följande två åren växlade han inte ett ord med mig.

Lasse Aapio

Helsingfor­s polischef

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? – Polischefe­n är den enda som har makt, alla andra ligger långt under honom, säger Helsingfor­s nuvarande polischef Lasse Aapio och hänvisar till den tidigare polischefe­n Jukka Riikonen. Aapio var biträdande polischef under Riikonens tid.■
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI – Polischefe­n är den enda som har makt, alla andra ligger långt under honom, säger Helsingfor­s nuvarande polischef Lasse Aapio och hänvisar till den tidigare polischefe­n Jukka Riikonen. Aapio var biträdande polischef under Riikonens tid.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland