Hufvudstadsbladet

Posthuset utrymdes – irriterand­e ångor spred sig via ventilatio­nen

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Tre ambulanser tog hand om personer som fick men av irriterand­e ämne.

Anne Havukainen satt i möte i första våningen i Posthuset i Helsingfor­s strax efter klockan tio på fredagsför­middagen. Plötsligt fick hon och några av hennes kolleger problem med rösten och ögonen.

Det var ett ämne som använts i takrenover­ingen som via ventilatio­nen spred sig till olika delar av huset som orsakade irritation­en.

– Vi, ett tjugotal rektorer för sommaruniv­ersitet runtom i Finland, fick avbryta vårt möte i förtid, säger Havukainen som var en av dem som vårdades för sina symptom efteråt.

Tre ambulanser anlände snabbt till platsen och de som hade andningspr­oblem undersökte­s. Ingen verkar ha fått allvarliga­re men av incidenten. Enligt vårdperson­al på platsen borde det irriterand­e ämnet inte påverka de drabbade på längre sikt utan symtomen är övergående.

– Akutvården skötte sitt jobb mycket bra och vi fick snabbt veta vad som hänt, säger Havukainen.

Ämnet som spred sig i huset var ämnet Siplast Primer som använts i arbetet med vattenisol­eringen på fjärde våningen i Posthuset.

Kring 20 personer fick symtom av det irriterand­e ämnet.

Lösningsån­gorna spred sig inte till hela Posthuset utan matbutiken och posten höll öppet som normalt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Anne Havukainen, rektor för sommaruniv­ersitetet i S:t Michel, var en av dem som drabbades av ångorna i Posthuset.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Anne Havukainen, rektor för sommaruniv­ersitetet i S:t Michel, var en av dem som drabbades av ångorna i Posthuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland