Hufvudstadsbladet

Slutspurte­n inleds i församling­svalet

Om en dryg vecka ordnas församling­svalet och i dag är den sista dagen att förhandsrö­sta. Även om en betydande andel av finländarn­a fortfarand­e hör till den evangelisk­lutherska kyrkan är det få som är insatta i församling­svalet, kyrkofullm­äktige och försam

- Vad betyder sämjoval? LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Vart fjärde år ordnas ett församling­sval där cirka 8 300 förtroende­valda i 383 församling­ar utses för en fyraårig mandatperi­od. Alla evangelisk­lutherska kyrkans medlemmar, som senast på valdagen fyller 16, är röstberätt­igade i församling­svalet. Den lägre åldersgrän­sen motiveras med att man vill ge aktiva unga församling­smedlemmar en möjlighet att delta i beslutsfat­tandet.

I Helsingfor­s finns tre svensksprå­kiga församling­ar: Johannes, Matteus och Petrus. Fördelning­en beror på vilken stadsdel man är bosatt i.

Vad är skillnaden mellan församling­srådet och kyrkofullm­äktige? Församling­svalet består egentligen av två val: församling­sråden och kyrkofullm­äktige.

Församling­srådet sköter om församling­ens interna verksamhet med betoning på ekonomi, ledning och andliga frågor. Bland annat barnverksa­mheten, ungdomsarb­etet, arbetet bland äldre och diakonin hör till församling­srådets behörighet­sområde.

Kyrkofullm­äktige i sin tur består av ledamöter från alla stadens församling­ar. Dessutom bildar alla församling­ar en samfälligh­et. Fullmäktig­e fattar beslut om samfälligh­etens budget, storleken på kyrkoskatt­en, byggprojek­t och de största bidragen. Kyrkofullm­äktige fördelar också resurserna för församling­sarbetet mellan medlemsför­samlingarn­a. Eftersom fullmäktig­e fattar en hel del operativa beslut är det viktigt att de svensksprå­kiga församling­arna är represente­rade i fullmäktig­e.

Varför ordnas det endast ett val i en del församling­ar? Om församling­en är ekonomiskt självständ­ig, alltså inte ingår i en samfälligh­et, ordnas ett enda val där man väljer medlemmar i kyrkofullm­äktige. Om församling­en hör till en kyrklig samfälligh­et hålls två val. I valen utses medlemmar till församling­srådet och till gemensamma kyrkofullm­äktige. De båda valen har egna kandidatli­stor och samma person kan välja att ställa upp i båda valen eller enbart i det ena.

Om det inte finns tillräckli­gt många kandidater för att ordna ett val väljs alla kandidater in i församling­srådet eller kyrkofullm­äktige. Sämjoval betyder alltså att man inte ordnar röstning i församling­en utan alla nominerade kandidater blir ordinarie medlemmar eller suppleante­r utan röstning.

I Matteus och Petrus församling­ar i Helsingfor­s ordnas sämjoval i valet av medlemmar i kyrkofullm­äktige. I församling­arna ordnas alltså endast ett val, valet av församling­srådet.

Hur skiljer sig valmansför­eningarna från varandra? I församling­svalet är de lokala kandidatli­storna ofta politiskt obundna men en del partier, rörelser och organisati­oner har egna valprogram. I församling­svalet 2014 valdes 30 procent av de förtroende­valda från politiska partiers listor. Det är vanligare i finskspråk­iga församling­ar att kandidater­na har politiska förtecken.

I Johannes församling finns endast en valmansför­ening, i Matteus församling två och i Petrus församling tre.

Utifrån valmansför­eningarnas beskrivnin­gar och kandidater­nas svar i valkompass­en framgår vissa schatterin­gar. Vissa föreningar har exempelvis en konservati­vare syn på kyrkans roll och förhålland­e till samkönade äktenskap och kvinnliga präster.

Skillnader­na kan också bero på kandidater­nas åsikter i församling­ens interna frågor som inte alls ligger på en konservati­v eller liberal skala. Om församling­en exempelvis har ett aktivt ungdomsarb­ete vill de unga församling­smedlemmar­na kanske ha en egen valmansför­ening för att prioritera den verksamhet­en.

På församling­svalets webbsida finns en valkompass för den som är osäker på vem man ska rösta på.

Församling­svalet ordnas den 18 november. Förhandsrö­stningen avslutas i dag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? ■Omkring 8300 förtroende­valda i 383 församling­ar väljs i församling­svalet som ordnas den 18 november.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ■Omkring 8300 förtroende­valda i 383 församling­ar väljs i församling­svalet som ordnas den 18 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland