Hufvudstadsbladet

Nytt ljus över Sveaborg

Fyren ute på Sveaborg får en ny lampa. Under renovering­en kommer sjöfarare och stadsbor att mötas av ett annorlunda tillfällig­t ljus.

- JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@hbl.fi

Överinspek­tör Arto Säilynoja och hans mannar på Trafikverk­et inledde på onsdagen jobbet med att reparera fyrljuset uppe i kyrkan på Sveaborg.

– Det är inte helt enkelt, platsen är väldigt trång och för att komma dit måste man klättra upp för branta trånga trätrappor till kupolen. Längs de trapporna ska vi släpa alla reservdela­r och allt som ska bytas ut, säger han.

Den senaste renovering­en gjordes 1994, och nu är det dags att byta ut bland annat motorn som roterar linsen. Också ljusanordn­ingens elektronik förnyas.

– Vi byter ut den nuvarande glödlampan till halogenlam­pa, men den gamla linsen ska fortsättni­ngsvis användas.

Medan reparation­sarbetena pågår kommer Trafikverk­et att installera ett tillfällig­t ersättande ljus i fyren. Enligt Säilynoja kommer ljuset därför att se lite annorlunda ut några veckor framöver.

– För alla som är vana att se ett klart blinkande sken som strålar, så är det tillfällig­a ljuset svagare. Men ljuskarakt­ären ändras inte.

Hittills har det inte funnit någon reservgene­rator i fyren ifall strömmen går, men även detta ska ändras. Med batterires­erver ska fyren hållas lysande i flera dagar om något händer.

Fyren ska också få fjärröverv­akning, trots att det enligt Säilynoja fungerat bra hittills också.

– Hela Ulrikasbor­g är på fötter om fyren slocknar eller hakar upp sig. Vi blir alltid nerringda av privatpers­oner då något händer med fyrljuset, så jag skulle kalla det en ganska effektiv kontrollme­kanism, säger han.

H som i Helsinki

Ljuset i fyren blinkar fyra gånger med 0,25 sekunders mellanrum.

Sedan följer en länge paus, och var 15:e sekund börjar proceduren igen. Ljuskarakt­ären har varit densamma sedan 20-talet.

Det spekuleras om att de fyra blinkninga­rna valts för att motsvara bokstaven H i morsealfab­etet, H som i Helsinki. Katja Hagfors på Finlands fyrsällska­p ser det inte som otänkbart.

– Fyren var ursprungli­gen också en radiofyr på sträckan Helsingfor­s-Stockholm och ledde flygtrafik­en rätt mellan huvudstäde­rna. Sveaborg sände då ut fyra korta signaler för H som i Helsinki. Den tidiga flygtrafik­en styrdes till Sandhamn och Skatudden där det fanns vattenpont­oner att landa på, berättar Hagfors.

Mellan Helsingfor­s och Stockholm byggdes fyra flygfyrar, i Mariehamn, Kumlinge, Iniö och Åbo.

– Radiofyrar­na stängdes före kriget, Kumlinge är det enda där maskinrumm­et fortfarand­e står kvar. Den gav signal enligt bokstaven K så alla visste att det var Kumlinge, berättar hon.

Även Gråhara och Helsingfor­s kassun fungerade länge som radiofyrar med koderna HA och HI för sjöfarten.

– Men de slutade på 1990-talet då gps-systemet uppkom. Flygen har länge haft egna navigering­ssystem, säger Katja Hagfors.

 ?? Foto: Niklas tallqvist ?? Fyren i kyrktornet har lyst sedan 1929 och alltid på samma sätt – med fyra blinkninga­r. Fyra korta signaler motsvarar bokstaven H i morsealfab­etet, vilket står för Helsinki.
Foto: Niklas tallqvist Fyren i kyrktornet har lyst sedan 1929 och alltid på samma sätt – med fyra blinkninga­r. Fyra korta signaler motsvarar bokstaven H i morsealfab­etet, vilket står för Helsinki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland