Hufvudstadsbladet

Överste misstänks ha spionerat för Ryssland

- TT-AFP-REUTERS

En överste i Österrikes armé misstänks ha spionerat för Rysslands räkning i över 20 års tid, enligt Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz.

Moskva tillbakavi­sar anklagelse­n och varnar för att den kan komplicera relationer­na mellan länderna. Österrike fick reda på det misstänkta spionaget för ett par veckor sedan efter att ha fått informatio­n från en annan europeisk underrätte­lsetjänst, uppger försvarsmi­nister Mario Kunasek. Översten ska ha blivit värvad under 1990-talet och fortsatt arbeta för rysk underrätte­lsetjänst ända fram till 2018.

– Ryskt spionage i Europa är oacceptabe­lt och kommer att fördömas, säger Kurz.

Som svar på avslöjande­t har utrikesmin­ister Karin Kneissl kallat till sig Rysslands ambassadör i Österrike och dessutom ställt in ett planerat besök i Ryssland. Det ryska utrikesdep­artementet har i sin tur kalllat till sig Österrikes ambassadör.

Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov säger till den statliga ryska nyhetsbyrå­n Ria att Österrikes anklagelse­r var en ”obehaglig överraskni­ng” och att Moskva inte över huvud taget känner till översten.

Ryska UD skriver i ett uttalande att det inte finns några bevis som stöder Wiens anklagelse­r, och att de skadar de hittills goda relationer­na mellan länderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland