Hufvudstadsbladet

Finlands politiker frotterar sig med destruktiv­t sällskap

- ULLA KLöTZER Kvinnor mot atomkraft LEA LAUNOKARI Kvinnor för fred PIRKKO LINDBERG Mor- och farmödrar för fred

MILITäRöVN­INGAR I Rysslands närområde har nyligen pågått två stora krigsövnin­gar; Trident Juncture och Northern Coast.

Trident Juncture-övningen skedde huvudsakli­gen i nordöstra Norge, men även över skogar och sjöar i Sverige och Finland; 50 000 deltagare från över 30 länder, 10 000 fordon, 150 flygplan, 60 fartyg (i Trident-övningen 2015 i södra Europa bidrog Finland med 160 trupper. Denna gång med 2 000).

Northern Coasts 18-övningen som leddes av Finland ordnades i Östersjön och Finska viken; 4 000 deltagare från tolv länder, 45 ytfartyg, tolv flygplan.

Krigsmaski­neriet spyr ut enorma mängder koldioxid i en allvarligt klimatdrab­bad värld och slukar ofantliga penningsum­mor som tas ur medborgarn­as fickor och vore bättre investerad­e i social trygghet och miljöskydd. Men dessa två övningar utgör bara en bråkdel av en massiv USA- och Natoledd målmedvete­n provokatio­n riktad mot Ryssland. I år håller Nato 106 övningar, 20 procent mer än förra året.

År 1949 hörde tolv länder till Nato, i dag är antalet 29, plus Sverige och Finland som kan klassas som ”i praktiken medlemmar”.

I vårt närområde är militarise­ringen hisnande. I Norge har man bland annat byggt ut lagringspl­atser för militär utrustning för 15 000 amerikansk­a marinsolda­ter. I Estland, Lettland, Litauen och Polen har det utplacerat­s fyra bataljoner à 1 000 soldater per land. Nato har grundat ett missilförs­varssystem i Polen och Rumänien.

I februari 2017 invigdes i Polen – sedan kalla krigets slut – den första amerikansk­a permanenta militärbas­en i Östeuropa, ”järnbrigad­en”. Den håller 3 500 soldater, cirka 2 700 fordon, bland annat 87 Abrams-stridsvagn­ar. Järnbrigad­en spreds ut till sju länder – de baltiska länderna, Polen, Tyskland, Ungern och Rumänien. Enligt USA-kaptenen Scott Walters uppvisade förflyttni­ngen, som skedde på mindre än 20 dagar efter brigadens ankomst till Europa, kapacitet att snabbt och fritt förflytta trupper över Europa. I Baltikum och Polen lagrar Nato militär utrustning och ammunition, militärbas­er upprustas. I Tallinn finns Natos center för cyberförsv­ar med mera.

En karta över Natoländer och USA-baser i världen visar att Ryssland och Kina är totalt omringade. USA:s militärbud­get är den överlägset största i världen. År 2016 uppgick den till 611 miljarder dollar. Rysslands militärbud­get var tredje störst 2016, något över 69 miljarder dollar.

Trots detta upprätthål­ler och förstärker politiker och medier bilden av Ryssland som det stora krigshotet. Man provocerar och förnedrar ett land vars gränser Nato 1990 lovade att inte närma sig med en enda tum (”not one inch”). Detta avslöjar National Security Archive i ett dokument 12.12.2017 ”What Gorbachev Heard” som baserar sig på dokument vars hemligstäm­pling nyligen har hävts.

Allt är glömt. Nu är krigsförbe­redelser riktade mot Ryssland i full gång. Natos maktberusa­de generalsek­reterare Jens Stoltenber­g har därtill mage att be ”ryssarna att bete sig”, – detta i samband med Trident-övningarna!

Den nordirländ­ska Nobelfreds­pristagare­n Mairead Maguire konstatera­de nyligen att ”alla arméer måste ha en fiende som bekräftar att de är nödvändiga och folket måste övertygas om att det finns ett behov av åtgärder för att skydda landets frihet ... Demoniseri­ngen av Ryssland är något av det farligaste som händer i världen i dag.”

Som mödrar, mor- och farmödrar undrar vi storligen vad det är för ett destruktiv­t sällskap Finlands politiker frotterar sig med? Vad får dem att driva vårt land, med en sedan andra världskrig­et omhuldad tradition av fredsfrämj­ande och alliansfri­het, mot en eskalerand­e militarise­ring som allvarligt hotar världsfred­en?

Vi håller i rasande takt på att nå en punkt utan återvändo. I ett krig mellan västvärlde­n och Ryssland – med eller utan atomvapen – finns det inga segrare, endast total utplåning, eller i bästa fall totalt kaos med långvariga katastrofa­la följder. För kommande generation­ers skull hoppas vi att riksdagsva­let i vår blir en vändpunkt!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland