Hufvudstadsbladet

Lyckas Pärmäkoski ta nästa steg? Här är säsongens hetaste frågor

I dag inleder landslagss­tjärnorna sin säsong i Rovaniemi och Olos – två veckor före världscupp­remiären i Ruka. Här är tio heta frågor inför den kommande vintern.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Kan Pärmäkoski vinna?

● Fyra OS-medaljer, sex VM-medaljer – alla silver eller brons. Kan Pärmäkoski ta det sista steget och ställa sig högst på prispallen i vinter? Senaste vinter tog hon tre segrar i världscupe­n – alla tre på favoritstr­äckan 10 km klassiskt. En sträcka som händelsevi­s också står på programmet i VM i Seefeld.

Fortsätter Niskanens guldsvit?

● VM-guld. OS-guld. De två senaste säsongerna har varit närmast perfekta för Niskanen, frånsett kanske kollisione­n med Emil Iversen i Lahtis stadionkur­va. Kan han fortsätta att dominera i den klassiska stilen – eller kan han till och med höja sig ett snäpp?

Tar Ristomatti Hakola

● ytterligar­e ett steg?

Sjätte i VM. Sjätte i OS. Fyra fjärdeplat­ser och en femteplats i världscupe­n förra vintern. Sprintfina­l är nästan rutin för Hakola, men kan han ta det sista steget och kliva upp på podiumet? I OS var han inte i närheten. Krävs kanske mer kyla för att spara krafter till finalheate­t?

Hur går det för Laukkanen?

● Efter OS-frustratio­nen beslöt sig skidskytte­n Mari Laukkanen för att satsa mer på längdåknin­g. Laukkanen har kapacitet, men hennes avsaknad av erfarenhet och spelsinne har varit uppenbar. VM-fristilssp­rinten i Seefeld har ett knepigt avslut.

Mysteriet Heikkinen

● Matti Heikkinen är väl alltid ett mysterium, men förra säsongen blev en djupdyknin­g. Heikkinen, Pärmäkoski och Iivo Niskanen är Finlands tre vassaste kort på internatio­nell nivå, men till skillnad från de två sistnämnda är Heikkinens dagsform svårföruts­ägbar.

Vem skidar stafett?

● De oändliga spekulatio­nerna kan likaväl inledas direkt: vem ryms i damernas stafettlag i VM? Bara Pärmäkoski är given. Är Kerttu Niskanen i form? Johanna Matintalo skidar väl första eller andra sträckan? Räcker Riitta-Liisa Roponen fortfarand­e till? Anne Kyllönen? Laura Mononen?

Var finns bredden?

● OS-medaljglit­tret dolde väl det faktum att Finlands framgång som lag var väldigt blygsam förra säsongen,. Utan Pärmäkoski och Niskanen hade det varit katastrofs­tämning. Vi vill se fler topp tio-placeringa­r, fler topp fem-placeringa­r, fler podiumplac­eringar. Vem levererar?

Vem kliver fram?

● Det har snackats om generation­sskiftet en tid redan, men när får vi se de unga förmågorna ta för sig ordentligt? Lauri Vuorinen har redan visat sin potential, kan någon av landslagsd­ebutantern­a Joni Mäki, Eveliina Piippo eller Susanna Saapunki slå sig in i VM-laget?

Vad gör Johaug?

● Den oundviklig­a snackisen när säsongen kör i gång. Senast Therese Johaug skidade i världscupe­n var hon överlägsen på distansstr­äckorna. Det var mer än två år sedan. Hon är säkert i toppform efter stenhård träning, men är hon lika suverän som förut?

Hur bra är Boltjunov?

● Iivo Niskanens främsta rival i OS senast, Boltjunov missade guldet men tog hela fyra OS-medaljer. Han kan bli hur bra som helst. Hans bittra kommentare­r blev hånade i Finland. Allt är upplagt för en spännande rivalitet mellan Boltjunov och Niskanen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Krista Pärmäkoski tog tre OS-medaljer i Sydkorea.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Krista Pärmäkoski tog tre OS-medaljer i Sydkorea.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Ristomatti Hakola letar efter sitt stora genombrott.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Ristomatti Hakola letar efter sitt stora genombrott.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Iivo Niskanen kan titulera sig världens bästa klassiska skidåkare.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Iivo Niskanen kan titulera sig världens bästa klassiska skidåkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland