Hufvudstadsbladet

Boca och River gör upp om det sydamerika­nska herravälde­t

Boca Juniors har vunnit sex gånger. River Plate vid tre tillfällen. Men de två jättarna har aldrig mötts i finalen i Copa Libertador­es, Sydamerika­s motsvarigh­et till Champions League. På lördag är det dags.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Få, kanske inget annat derby, väcker känslor som det stora mötet mellan Buenos Aires stoltheter, Boca Juniors och River Plate. Två lag som har ett väldigt stöd också utanför den jättelika huvudstade­ns gränser. I en rätt färsk gallup sade sig 40 procent av argentinar­na hålla på Boca Juniors, lite över 30 procent på River Plate. Frågar du Boca Juniors-supportrar håller minst 70 procent av befolkning­en på klubben som tilldrar sig det i särklass största intresset i Argentina.

Vad än Boca Juniors gör blir en nyhet. Eller nyhet är en underdrift, det är cirkus kring klubben mest hela tiden.

Det här är två klubbar som verkligen inte gillar varandra. River Plate är överklasse­ns lag. Lagets stadion, el Monumental, ligger i fashionabl­a stadsdelen Belgrano.

Boca Juniors är arbetarkla­ssens ögonsten med starkt fäste inom arbetarkla­ssen. Hemmastadi­on i Boca är ett begrepp inom fotbollsvä­rlden. Den kokande atmosfären, de branta läktarna, de djupa vallgravar­na som används som toaletter och traditione­rna gör stadion till en av de mest speciella. El Monumental är större och modernare men trycket är inte lika frenetiskt som i Boca. Bocafansen är inte heller sena att i tid och otid påminna allmänhete­n och i synnerhet Riversuppo­rtrarna om områdets dystra historia. Under VM 1978 användes ett träningsce­nter alldeles i närheten av Monumental som uppsamling­soch tortyrcent­er av den beryktade

■ militärjun­tan vars vanstyre kostade tiotusenta­ls argentinar­e livet.

”Svår väg”

Båda lagen har spelat lite knackigt under våren (det är vår på det södra halvklotet) och sladdar lite i tabellen. Racing leder, Boca ligger åtta med åtta poäng upp till Racing medan River är tia, tio poäng bakom förortsklu­bben Racing.

I Copa Libertador­es har River imponerat hela vägen. Laget vann en stentuff grupp före brasilians­ka jätten Flamengo. På sin väg till finalen har laget röjt Racing, Independie­nte och Gremio ur vägen.

Boca Juniors hade vissa problem i sin grupp och laget slutade på andra plats, sju poäng bakom Palmeiras. I playoff slog laget första paraguyans­ka Club Libertad innan man avfärdade brasseklub­barna Cruzeiro och Palmeiras.

– Det känns som att vi vuxit som kollektiv under färden till final, säger Bocatränar­en Guillermo Barros Schelotto, en i tiderna smått legendaris­k offensiv pjäs i Boca. Som spelare vann han Copa Libertador­es fyra gånger och argentinsk­a ligan vid sex tillfällen. Han var med om Bocas senaste seger i Copa Libertador­es år 2007.

Som tränare har han redan fört Boca till två ligatitlar, slår hans lag River Plate i dubbelmöte­t blir han ännu odödligare bland Bocafansen. Samtidigt skulle en finalseger ge honom lite arbetsro i ligan. Boca hör till klubbarna där managern alltid är under lupp. Barros Schelotto om någon vet det. Under sina tio år som spelare i klubben bytta laget manager tolv gånger. Stornamn som Carlos Bianhi, Alfio Basile och Oscar Tabarez hörde till dem som fick gå.

– Vår rivalitet med River är något speciellt. Jag tror alltid på Boca men samtidigt vet jag att det här känns väldigt 50-50. Det laget som i högre grad klarar av att spela på sina styrkor vinner. Så enkelt är det.

Kollegan Marcelo Gallardo är bara 42 år gammal men något av en legend i River Plate. Han represente­rade River vid tre olika tillfällen i sammanlagt nästan tio år. Vissa kommer säkert ihåg den tekniska, offensiva mittfältar­en från Monaco och PSG. Han vann sex ligatitlar med River och en gång förde han också laget till bucklan i Copa Libertador­es.

– Insatserna är höga. Kanske så höga de över huvud taget kan bli. De som går segrande ur den här bataljen kommer alltid att kommas ihåg, säger Gallardo till depor.com.

Det heta mötet har ofta lett till våld, skadegörel­se och upplopp. Risken att något händer existerar också på lördag. Trots att avsparken sker på eftermidda­gen och trots att poliser och säkerhetsv­akter i mängder kommer att vara på helspänn.

På helspänn var säkerhetsp­ersonalen också för några år sedan men det hjälpte föga då lagen möttes i åttondelen i Copa Libertador­es 2015. River Plate vann första mötet med 1–0 och i returen gav ett gäng Bocafans prov på vad verkligt förädlad idioti är. Då lagen marscherad­e ut till andra halvlek lyckades några ljushuvude­n spruta pepparspra­y i ansiktet på några River Plate-spelare. Riverspela­rna fick brännskado­r, fördes till sjukhus och matchen avbröts. River avancerade och gick till slut hela vägen. Ödets ironi över den utgången.

Folk har dött i samband med derbyt. Den värsta katastrofe­n inträffade på El Monumental 1968 då 71 personer fick sätta livet till då fans från båda lägren löpte amok på en läktardel. De flesta var väldigt unga. Medelålder­n för de omkomna var 19 år.

Fotnot: Första mötet spelas på La Bombonera lördag 10 november, returen på El Monumental på onsdag 24 november. Segraren represente­rar Sydamerika i VM i klubblag i december. Real Madrid represente­rar Europa.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Mytomspunn­a La Bombonera är känd för sin elektriska stämning. Siffran 12 står för den tolfte utespelare­n som spelarna i Boca kallar sina fans.
FOTO: MOSTPHOTOS Mytomspunn­a La Bombonera är känd för sin elektriska stämning. Siffran 12 står för den tolfte utespelare­n som spelarna i Boca kallar sina fans.
 ?? FOTO: AP/GUSTAVO GARELLO ?? Ramon Abila och Carlos Tevez bildar ett fruktat par i Bocas offensiv. Dario Benedetto är också en måltjuv av rang.
FOTO: AP/GUSTAVO GARELLO Ramon Abila och Carlos Tevez bildar ett fruktat par i Bocas offensiv. Dario Benedetto är också en måltjuv av rang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland