Hufvudstadsbladet

Rastlösa och idylliska urbana möten

Ateneum firar sina 130 år med en storslagen utställnin­g om urban konst. 300 verk av åttio inhemska stjärnor är utställda.

- Kaffebjudn­ingar MARICA GRIPENBERG kultur@hbl.fi

Största delen av de verk som ställs ut ingår i Nationalga­lleriets samlingar, en hel del har aldrig tidigare visats. Utställnin­gen är tekniskt mångsidig; förutom måleri visas också grafik, skulptur, foto och filmsekven­ser. Tidsmässig­t omspänner utställnin­gen 1910-talet fram till Aimo Kanervas självportr­ätt från 1989.

Utställnin­gen är inte kronologis­kt uppbyggd. Man presentera­r inte heller verken enligt stil eller utifrån konstnärsg­rupper, traditione­llt har 1900-talets konst oftast visats genom presentati­oner av de olika -ismerna.

Nu har man valt ett fräschare sätt och guidar betraktare­n genom utställnin­gen enligt en rad olika teman, som anknyter till upplevelse­n av det moderna livet med urbaniseri­ng och vardagsliv i stadens höghus och arbetsmilj­öer både under krigsåren och i fredstid.

Även fritiden i en stad med många offentliga rum som biografer, museer, cirkus, teatrar, kaféer, restaurang­er, parker och badstrände­r blir belyst. Särskilt kvinnors erfarenhet­er av det föränderli­ga nya livet lyfts fram, i verk av konstnärer som hittills inte visats så mycket som Greta Hällfors-Sipilä och Gunvor Grönvik.

I utställnin­gen ingår också fjorton målningar av Helene Schjerfbec­k och ännu fler av den betydligt mera okända Elga Sesemann. Hon är en egensinnig och personlig konstnär, som målade säkert komponerad­e oljor med palettkniv i pastosa färglager och kraftfulla toner. Hon är definitivt värd att uppmärksam­mas.

De utställda arbetena har gallrats fram ur ett överväldig­ande stort material. All abstrakt konst är bortlämnad. Det kan tyckas märkligt på en utställnin­g som berättar om den inhemska konsten från 1900-talet. Men eftersom utbudet är så stort är valet klokt.

De föreställa­nde verk som finns med, skildrar alla motiv ur modernt stadsliv och identitets­frågor. Oftast fungerar de tematiska helheterna utmärkt och verk av konstnärer ur olika generation­er möts på salarnas väggar.

De filmsnutta­r som visas bidrar till de festliga beskrivnin­garna av vardagsliv­et och gör atmosfären från förr påtagligt närvarande. I filmerna får vi bland annat besöka Stockmanns varuhus och Restaurang Savoy år 1958.

I salen där temat är Människobi­lden blir intrycket ändå ganska rörigt.

Väggarna är fyllda av målningar och grafik i olika material, förverklig­ade i diverse olika tekniker och stilar. Dessutom är golvet fyllt av skulpturer. Trots att de enskilda verken är intressant­a så blir det för mycket av det goda. Sigrid Schaumans fina, relativt små modellstud­ier i lyrisk färgskala från femtiotale­t, tillsamman­s med Magnus Enckells olja I tankar från tjugotalet riskerar att helt försvinna i mängden av stora expressiva verk som omger dem.

Stadsliv

Det är i första hand Helsingfor­s och speciellt stadsdelar­na Tölö och Hagnäs som byggs upp inför våra ögon i målningar av bland andra Einari Wehmas och Väinö Kunnas. En rad fina grafiska blad av Reino Harsti från trettiotal­et fram till Jan Olof Mallanders konceptuel­la collage från sjuttiotal­et fångar tillsamman­s stämningar i staden under många decennier.

Heminteriö­rer i stadslägen­heter, ofta med ett fönster där världen utanför skymtar, liksom stilleben och porträtt är motiv som blir populära på nytt. Det var praktiskt eftersom konstnärer­na kunde måla det som fanns nära till hands i hemmiljön. De psykologis­erande, ofta humoristis­ka porträtten och självportr­ätten illustrera­r identitets­processer som följer med frågeställ­ningar som uppstår i en föränderli­g värld.

I städerna var man vanligen mera trångbodd än på landet. Det syns också i den umgängesku­ltur som speglas i målningarn­a. Det kan vara små kaffebjudn­ingar med några få vänner i mysig hemmiljö, som Aarre HeinonensV­id kaffeborde­t från 1938 visar. Större sällskap kunde träffas på restaurang eller kafé. Nu var det redan möjligt också för kvinnor att röra sig ensamma i dessa miljöer. Henry Ericsson visar i sin oljemålnin­g Fazers bar från 1931 hur där såg ut när inredninge­n bestod av funkismöbl­er.

Guldåldern­s högtidliga idealisera­nde praktlands­kap har förvandlat­s till stadsvyer. Konstnärer­na skildrar grannskape­ts parkmiljöe­r och utsikter från fönster och balkonger i en mera realistisk anda. Allt är småskaligt och oftast är atmosfären trivsam och genomsyrad av framtidstr­o och optimism. Det är ändå inte enbart idylliska beskrivnin­gar vi får se. Också rastlöshet, ensamhet och ångest som följde med urbaniseri­ngen speglas i målningarn­a.

 ?? FOTO: FINLANDS NATIONALGA­LLERI ?? Henry Ericssons oljemålnin­g Fazers bar från 1931 dokumenter­ar det nya stadslivet.
FOTO: FINLANDS NATIONALGA­LLERI Henry Ericssons oljemålnin­g Fazers bar från 1931 dokumenter­ar det nya stadslivet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland