Hufvudstadsbladet

Södergran ljuder i London

– Det har varit härligt att få skriva på sitt modersmål, säger Magnus Lindberg. I kväll uruppförs hans Triumf att finnas till i Royal Festival Hall.

-

Triumf att finnas till tillkom som en bonusbestä­llning efter Magnus Lindbergs residenspe­riod vid London Philharmon­ic Orchestra 2014– 2017. Uruppföran­det sammanfall­er med att det gått hundra år sedan första världskrig­et slut och under konserten medverkar 120 man starka London Philharmon­ic Choir som sjunger Edith Södergrans texter på svenska.

– Febrilt och förbryllat funderade jag på hur man kan ta ställning till första världskrig­et. Men ju mer jag tänkte på det, desto mera övertygad blev jag om att jag inte ville skriva ett rekviem eller berätta något om engelsk historia, utan lika gärna kunde gå till vår egen historia. Finland var ju lika involverat i första världskrig­et.

Triumf att finnas till är Magnus Lindbergs första stora verk till en text på hans modersmål.

– Tidigare har jag tonsatt texter på engelska, tyska, franska, men trots att jag talar dessa språk har det varit annorlunda att få arbeta med en text på svenska. Sen är vissa av Södergrans ord så gammalmodi­ga att man får fundera på vad hon verkligen avser.

Efter kvällens uruppföran­de spelas Lindbergs Triumf också i Portugal i januari och i Lille i Frankrike. I Helsingfor­s hörs verket på RSO:s stora Magnus Lindberg-festival nästa höst.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Magnus Lindbergs verk Triumf att finnas till uruppförs i kväll i Royal Festival Hall där London Philharmon­ic Choir sjunger sjunger Edit Södergrans texter på svenska.
FOTO: HBL-ARKIV Magnus Lindbergs verk Triumf att finnas till uruppförs i kväll i Royal Festival Hall där London Philharmon­ic Choir sjunger sjunger Edit Södergrans texter på svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland