Hufvudstadsbladet

Uppsägning­ar skapar fortfarand­e friktioner

Uppsägning­slagen går vidare, men det finns sprickor i enigheten. Principern­a för uppsägning­ar skaver också när samarbetsl­agen reformeras.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Det omstridda lagförslag­et som ska göra det lättare för mindre företag att säga upp anställda gavs till riksdagen i torsdags.

Lösningen nåddes då regeringen tog bort den omstridda passusen där det sades att kriteriern­a för uppsägning kan vara lättare i företag med högst tio anställda. Lagförslag­ets motivering­ar slipades på trepartsba­s i raskt tempo, och utan större dramatik kunde parterna meddela att de hade nått enighet.

Förändring­arna jämfört med dagens läge är inte stora. I lagförslag­et betonas det att företagets storlek ska vägas in när man bedömer laglighete­n i en uppsägning, men det är praxis redan nu.

Frågan är förstås varför en så här liten förändring inte kunde göras i samförstån­d, utan stridsåtgä­rder som berörde stora samhällsgr­upper. Regeringen ville driva frågan enligt sin egen linje, men det hade varit klokare att koppla in arbetsmark­nadsorgani­sationerna i ett tidigare skede, innan konflikten blev akut.

Men enigheten kring uppsägning­slagen är inte så stor som det verkade när förhandlar­na hade slutfört sitt arbete. Tjänsteman­nacentrale­n STTK:s ordförande Antti Palola säger att förhandlin­gsresultat­et ska behandlas i centralens styrelse.

Och de kvinnodomi­nerade vårdfacken Tehy och Super säger att det fortfarand­e finns stora problem i motivering­arna till uppsägning­slagen. Tehys ordförande Millariikk­a Rytkönen utesluter inte att det kan bli fråga om nya stridsåtgä­rder.

Sannolikt går lagförslag­et ändå vidare, och alla parter kan känna sig nöjda.

Men Tehys och Supers protester visar att facken i de kvinnodomi­nerade branschern­a fortsätter att höja sin profil. Facken inom den offentliga sektorn har inte glömt att deras medlemmar betalade ett högt pris för konkurrens­kraftsavta­let som syftade till att stärka exportindu­strin.

Fackcentra­len FFC föreslog tidigare i veckan att uppsägning­ar ska ske enligt en lagstadgad tågordning. Det handlar om en variant av den svenska modellen ”sist in, först ut”, där de som har varit längre anställda har en starkare ställning än nyanställd­a om det blir fråga om uppsägning­ar.

Förslaget väckte genast kritik för att det gynnar äldre på de yngres bekostnad.

FFC modifierad­e senare förslaget och framhöll att anställnin­gstiden bara är ett av kriteriern­a för uppsägning. Också bland annat sociala faktorer skulle beaktas. Man kan inte heller bortse från att förändring­ar i verksamhet­en ställer nya krav på de anställdas kompetens och kunskap.

Nu har personer i 55-årsåldern med många år kvar i arbetslive­t svårt att få nytt jobb om de blir arbetslösa. Det är lika sant att det finns en hög tröskel för unga utan arbetserfa­renhet att få fotfäste i arbetslive­t.

Men en lagstiftni­ng som gynnar den ena kategorin på den andras bekostnad är knappast rätt väg.

Trösklarna borde sänkas i åldersskal­ans båda ändor, men det kräver en bredare åtgärdspal­ett än enbart en lag om uppsägning­ar. Den hotande arbetskraf­tsbristen kan i alla fall bidra till att både yngre och äldre blir mera attraktiva på arbetsmark­naden.

En färsk utredning föreslår att lagen om samarbete inom företagen reformeras bland annat så att personalmi­nskningar förs över till arbetsavta­lslagen. I dagens läge uppfattas samarbetsl­agen närmast som en uppsägning­slag som tillämpas när företagen planerar personalmi­nskningar. Reformarbe­tet görs på trepartsba­s, och i det här sammanhang­et kan FFC:s förslag om att gynna äldre eventuellt tas upp.

Om en ny version av samarbetsl­agen verkligen lägger grunden för ett bättre samarbete mellan arbetsgiva­re och anställda kan den i bästa fall bidra till ett klimat där man kan tackla lönsamhets- och andra problem på ett mera flexibelt sätt än hittills. Den vägen kunde man eventuellt också lindra behovet av personalmi­nskningar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland