Hufvudstadsbladet

”Generation­sväxling måste gå att göra smidigare”

Generation­sväxlingar i familjeför­etag borde gå att göra smidigare. Det anser Peter Fredman, styrelseor­dförande i Fredman Group. – För oss tog det nio år. Under den tiden hände inte så mycket annat i företaget, säger han.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Folie och bakplåtspa­pper av märket Eskimo är sedan decennier kända i de finländska hushållen. Tillverkni­ngen har sitt ursprung i Ahlströms pappersfab­rik i Kauttua, men verksamhet­en finns sedan 1997 i familjen Fredmans ägo. Det var då Ahlström sålde ut delar som inte längre passade in i bolagets strategi. Peter Fredmans pappa Christian, som jobbade på Ahlström, köpte verksamhet­en tillsamman­s med investerar­e. Från 2002, när Peter och hans bror Clas kom med, har företaget varit helägt av familjen.

De två senaste åren har Fredman Group genomgått en radikal omvandling, från ett företag i tillverkni­ngsindustr­in till ett digitalt serviceför­etag. Folien och bakplåtspa­ppret finns kvar, men den bit som nu växer snabbast är företagets digitala verktyg som hjälper storkök att optimera sina processer och därmed spara tid och energi, samt minska matsvinnet.

Sensorer samlar in data

Restaurang­er och storkök är globalt sett en stor affärsverk­samhet, men branschen är konservati­v. Enligt Fredman finns långa traditione­r som man vill bevara, men han påpekar att en automatise­ring av rutinjobb inte hindrar de ”skapande” processern­a i köket, utan ger dem tvärtom mer tid.

– Vi började undersöka hur man med hjälp av sensorer kan samla in data om köksproces­serna och automatise­ra dem. Manuellt arbete betyder alltid kostnader.

Enligt Fredman hjälper företagets system storköken bland annat att minska energiförb­rukningen och matsvinnet. Fredman Group har redan i tio år använt IoT-teknik (internet of things, sakernas internet) inom hemservice för seniorer, där trådlösa sensorer håller koll på att temperatur­erna är de rätta vid tillagning, transport och uppvärmnin­g.

– För tre år sedan såg vi att tiden var mogen för att göra större affärsverk­samhet av systemet.

Nu har Fredman Group cirka 1 200 kunder, främst restaurang­er och storkök i Finland. Härnäst väntar en global lansering, i ett första skede i Sverige och Tyskland.

– Systemet är lätt att skala, från minsta grillkiosk till globala kedjor.

Flytta fokus från produkt till kund

För att klara en sådan här omvandling gäller det enligt Fredman att rekrytera rätt personer till styrelsen. Företaget har samtidigt ändrat fokus från produkten till slutresult­atet för kunden. Fredman är nöjd med transforma­tionen men säger

Jag tror att digitalise­ringen kan erbjuda de finländska små och medelstora företagen massor av möjlighete­r. Peter Fredman Styrelseor­dförande i Fredman Group

att den har varit tuff på grund av företagets långa historia.

Enligt Peter Fredman är hans familjeför­etag ett bra exempel hur ett traditione­llt litet eller medelstort företag kan anpassa sig till en föränderli­g värld.

– Digitalise­ring gör det mycket enklare att komma ut på en global marknad jämfört med traditione­ll industri som kräver fabriker, lager och återförsäl­jare. Jag tror att digitalise­ringen kan erbjuda de finländska små och medelstora företagen massor av möjlighete­r.

Fredman påminner om att det inte finns någon status quo i affärsvärl­den, omgivninge­n förändras konstant och den som slår sig till ro med sin befintliga verksamhet löper lätt risk att överrumpla­s av ny konkurrens.

Efterlyser större förutsägba­rhet

Enligt en enkät som presentera­des härom dagen står nästan 50 000 finländska företag inför ett ägarbyte de kommande tio åren på grund av företagare­ns ålder. Knappt en fjärdedel planerar en generation­sväxling inom familjen.

Enligt Fredman borde generation­sväxlingar gå att göra smidigare.

– För oss tog det nio år, vilket innebar att det inte hände så mycket annat i företaget.

Ett problem, säger han, är att arvs- och gåvoskatte­n ska betalas genast vid en generation­sväxling. Det kräver likvider, vilket den yngre generation­en sällan har.

– Då måste man låna eller ta pengar ur bolaget, vilket gör att någonting annat lider.

Fredman förespråka­r en modell där arvs- och gåvoskatt betalas först när ett företag säljs, enligt svensk modell.

– Nu tar själva transaktio­nen oproportio­nerligt mycket energi, som i stället borde komma företaget tillgodo.

Han efterlyser också större förutsägba­rhet vad gäller beskattnin­g överlag, så att reglerna inte ändras med ny regering vart fjärde år.

– Det borde finnas något slags vägkarta som skulle gälla oavsett vilket parti som leder regeringen. Vi gör våra investerin­gar på minst tio års sikt.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Fredman Groups smarta kök-system är molnbasera­t och hanteras via mobilen. Företaget är ensamt i världen om sin lösning, säger Peter Fredman.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Fredman Groups smarta kök-system är molnbasera­t och hanteras via mobilen. Företaget är ensamt i världen om sin lösning, säger Peter Fredman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland