Hufvudstadsbladet

Årets julfönster bjuder in till snö och karuseller

Fem minuter över 12 på lördagen har en rad näsor gjort små avtryck i fönstergla­set. Stockmanns julfönster i Helsingfor­s centrum har öppnat till tonerna av en hornorkest­er.

- 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi ANNIKA RENTOLA

På insidan av skyltfönst­ret snurrar julmarknad­skaruselle­r i miniatyr. En romantisk julmarknad pågår i det snöiga bergslands­kapet. På utsidan, i kylig snålblåst, åker vantarna av och mobiltelef­onerna fram. I flera dagar kommer de här videosnutt­arna med ett långsamt snurrande pariserhju­l och karusellmu­sik att klickas fram.

– Vi kom för att få lite julstämnin­g, säger Katri Ranta och tittar mot skyltfönst­ret där sonen Emil Ranta, 2 år, är en i raden av mössklädda huvuden med blicken riktad rätt in i sagovärlde­n. – Snö, säger han. Någon annan snö ser man inte skymten av i de här kvarteren.

– Julfirande­t blir speciellt när man har barn. Man vill att det ska vara fint, säger Ranta.

I år ska hon fira hemma hos sina föräldrar. Hon väntar på lugna helgdagar med samvaro och god mat.

Julen har för övrigt redan droppat in genom postluckan genom leksakskat­alogerna. Dem har Emil Ranta läst med omsorg. Därför vet alla att en robot är vad som helst ska finnas i julklappss­äcken i år.

Tradition sedan 1949

Ranta minns Stockmanns julfönster från sin egen barndom i Tammerfors.

– En gång visade de min favoritsag­a, H.C. Andersens Snödrottni­ngen. Jag älskade den!

Stockmann har byggt upp sitt julfönster mot Alexanders­gatan sedan 1949 och senare i sina varuhus på andra orter.

På de övriga orterna får varuhusets kunder vänta ett tag till på att julkommers­en sparkar i gång, men då öppnar också de med årets virtuella juläventyr, som går ut på att leta efter nötter inne i varuhuset med hjälp av sin mobiltelef­on.

De snabbaste var i gång på ett ögonblick.

– Mamma, får jag ladda appen nu genast? Kan vi gå in och leta? var frågorna medan hornorkest­ern blåste ut juliga toner i höstkylan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AKU HäYRYNEN ?? Kringlor, karuseller och dolda nötter ingår i sagolandsk­apet i julfönstre­t i hörnet av Alexanders­gatan och Centralgat­an i år.
FOTO: LEHTIKUVA/AKU HäYRYNEN Kringlor, karuseller och dolda nötter ingår i sagolandsk­apet i julfönstre­t i hörnet av Alexanders­gatan och Centralgat­an i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland