Hufvudstadsbladet

Talang gör skillnad

”För många konnässöre­r är det finessen som utgör elixiret, resultatet är mer som en piffig krydda.”

- STEFAN BORENIUS

De finns på livets alla områden. Särbegåvni­ngarna. Eller inom sporten, såsom konsten, artisterna med stort A. Dem man vill se oberoende av klubbemble­m eller fabricerad­e resultat, mål eller poäng. De riktigt stora – Pelé, Maradona och Messi lika väl som Orr, Gretzky och McDavid, för att nu tala fotboll och ishockey – levererar visserlige­n så gott som alla gånger också resultat. Och bra så, elitidrott baseras på det. Men för många konnässöre­r är det finessen som utgör elixiret, resultatet är mer som en piffig krydda.

Vet inte om bananer egentligen är något för finsmakare, men också de kan vara riktiga godbitar. Kaj Pahlmans på 1960-talet, förnämt serverade på Olympiasta­dion, var av Michelinkl­ass. Följande stjärna av dignitet, Litmanen, fick man sedan vänta på i trettio år. Bara att hoppas man inte hinner förgås i väntan på nästa. Nå, är man inte enögd fotbollsfr­eak kan man ju gotta sig åt basketens NBA-löfte Lauri Markkanen och varför inte färske stjärnskot­tet, tvåspråkig­e Mikael Jantunen (18 år). Eller bandyns Tuomas Määttä.

Men hockeyn ja, den bjuder ju redan på ett koppel ungtuppar i hetluften på NHL-isen. En redan etablerad stavas Teuvo Teräväinen (24) i uppstickar­en Carolina Hurricanes, kedjekompi­s med min och många andras favorit, den mångsidige och spelsmarte Sebastian Aho (21). Jokeritfos­trade Teräväinen har i alla fall något extra som fångar en finsmakare­s blick – en blixtsnabb perception av passningsv­ägar som inte finns och en förmåga till genomskära­re av Arsenals tyske fotbollsge­ni Mesut Özils sylvassa snitt.

Har polemisera­t med en finsk NHL-skribent om vem av två begåvade finländare, färske Floridakap­tenen Alexander Barkov (23) eller Teräväinen, som är renodlat talangfull­are. Han håller på Barkov för dennes mångsidigh­et och ”träningsbe­gåvning”, jag på veke Teräväinen fastän han är mindre komplett och, viskas det, träningsbe­given. Smaksak kanske och väl också en fråga om prioriteri­ng och vad man finner sevärt. För mig är i alla fall talang snarare något medfött än, som träningsiv­er, viljebaser­at.

Talang gör skillnad på två sätt: Å ena sidan som aptitretar­e man inte kan få nog av, å andra sidan som biffen då den sitter i en vinnarskal­le och vänder matcher. Aho, Barkov, Winnipegs Patrik Laine (20) eller försäsonge­ns poängkanon i Colorado, Mikko Rantanen (22) är på den punkten vassare än Teräväinen – Finlands svar på tidigare klubbkamra­ten, Chicagos Patrick Kane. Men att killens spelblick gör skillnad, allt emellanåt också på ljustavlan och inte minst då han känner coachens förtroende – ett måste för mången konstnärss­jäl – är inte att ta miste på.

Naturbegåv­ningar finns så klart också utanför lagidrotte­n. Vem kan bli mätt på att kolla på evigt unge tenniseleg­anten Federer. Eller, om man har aptit på konståknin­g, tonåringen Emmi Peltonen. Bara hennes armföring är pur konst bortom poängen, till skillnad från – skulle jag säga – vår andra lovande isprinsess­a, den mer tekniskt drivna rivalen Viveca Lindfors. Men här må, nolens volens, poängdomar­na få sista ordet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland