Hufvudstadsbladet

Trög bomarknad slår mot små städer i Svenskfinl­and

Sjunkande trend för många mindre städer – Borgå ett undantag

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@hbl.fi

Bostadsmar­knaden är tudelad i Finland. Det gäller också för Svenskfinl­and, visar HBL:s genomgång av utveckling­en under 2010-talet.

I kommuner som Pargas, Hangö, Raseborg och Sibbo har värdet på gamla aktielägen­heter fallit med upp till tio procent sedan 2010. Jämförelse­n gäller för priserna efter att man räknat bort inflatione­n.

I delar av Helsingfor­s har realpriser­na under samma tid ökat med upp till 20 procent.

Orsakerna till nedgången i små städer står bland annat att finna i de stora städernas dragningsk­raft. Reparation­sskulderna kan också vara stora.

Det finns också undantag till trenden. Utveckling­en i till exempel Borgå och Karleby har varit stabil. Borgå har bland annat gynnats av inflyttare från Helsingfor­sregionen.

Det allt dyrare boendet dominerar debatten om bostadsmar­knaden. Men när HBL granskar prisutveck­lingen i Svenskfinl­and visar det sig att lägenheter­na, radhusen och en del av småhusen på många håll har blivit förmånliga­re att köpa sedan 2010. I de flesta städer i Svenskfinl­and är prisni-

vån lägre eller på samma nivå som i början av decenniet när man räknar bort inflatione­n.

Det främsta undantaget är Helsingfor­s dyraste områden där realpriser­na gått upp med 10–20 procent mellan åren 2010 och 2017.

Sämst har utveckling­en varit i Pargas där realpriser­na för gamla bostäder sjunkit med över tio procent sedan 2010. En förklaring är Pargas befolkning­sutvecklin­g. Staden tappar invånare, främst för att fler dör än föds i kommunen.

Pargas hamnar också lätt i kläm i urbaniseri­ngstrenden där allt fler väljer att bosätta sig i stora tätorter nära service. Inflyttarn­a kompensera­r inte för trenden med en allt äldre befolkning.

– Pargas har bra skolor, en välfungera­nde vård, fin natur och stadens tvåspråkig­het är en rikedom. Men när det gäller service kan Pargas inte tävla med Åbo och S:t Karins, säger Teija Laaksonen, vd på företaget Skärgårdsm­äklarna.

Laaksonen efterlyser snabba åtgärder av staden.

– Någonting borde vi hitta på, annars tynar vi bort, säger hon och föreslår mer havsnära boende i Pargas för att locka nya invånare.

– Satsningar på språkbadsu­ndervisnin­g vore också bra för att locka finskspråk­iga. I den frågan är Pargas ännu alldeles i startgropa­rna, säger Laaksonen.

Hon hoppas också att förslaget om Pargaslede­n, en betydligt kortare väg till Åbo, blir verklighet. Då skulle Pargas bli attraktiva­re för dem som har jobb i Åbo men gärna bor i Pargas.

Stad eller landsbygd?

I Sibbo har lägenheter­na och radhusen tappat tio procent av sitt realvärde sedan 2010, trots att inflyttnin­gen varit stor särskilt de senaste åren. Möjligtvis har inflyttnin­gen skett till nybyggda bostäder.

Att priserna dalat i Sibbo kan också ha att göra med att Sibbo framför allt upplevs som landsbygd, att småhusen dominerar och att de som söker enkelt boende med nära till service söker sig till andra orter.

En sådan ort är Borgå, en av få mindre städer där värdet på bostäderna stigit litet. I Borgå har utveckling­en till och med varit snäppet bättre än i vissa delar av Helsingfor­s.

– Finlands nästäldsta stad med sin populära Gamla stan, goda förbindels­er till Helsingfor­s, ett gott utbud på nybyggda hus och Borgås relativt stora arbetsgiva­re, räknar fast- ighetsmäkl­aren Marcus Sjöholm upp bland Borgås fördelar.

Enligt Sjöholm, som jobbar vid Aktia fastighets­förmedling i Östnyland, märker man tydligt av inflyttnin­gen från Helsingfor­s i Borgå. I vissa populära områden som vid västra åstranden är andelen inflyttare stor.

I grannstade­n Lovisa går bostadsmar­knaden trögare med en liten nedgång för realpriser­na.

– Alla väntar på uppsvinget för Lovisa, men det har inte tagit fart än, säger Sjöholm som ser bostadsmäs­san 2023 som en stor möjlighet för staden.

Svårt i Västnyland

I Hangö har realpriser­na sjunkit med en tiondel på ett knappt decennium.

Sari Berndtsson på OP:s fastighets­förmedling i Hangö tror att det beror på att många av husen samlat på sig stora renovering­sskulder. Plötsligt ska alla stora renovering­ar göras på en gång.

– Det är inte alls säkert att pengarna som läggs på renovering­arna höjer bostadens pris i motsvarand­e grad.

Semesterst­aden Hangös specialite­t är den stora andelen köpare som är ute efter ett fritidsboe­nde och ett andra hem.

– De är Hangös räddning, säger Berndtsson om köparna som är ute efter allt från lyxboende för upp till 10 000 euro kvadratmet­ern till helt vanliga radhus för 1500 euro kvadratmet­ern.

I Raseborg med stadscentr­umen Ekenäs och Karis har bostadsmar­knaden backat klart sedan 2010.

– En orsak är att många av flervåning­shusen stått inför stora renovering­ar som stambyte och fasadrenov­ering, säger fastighets­mäklaren Lea Adolfsson som daterar inledninge­n på nedgången i Raseborg till 2010–2011.

Liksom i övriga Finland har köparna i Raseborg blivit allt försiktiga­re när det gäller äldre bostäder.

– Bostäderna ska vara i gott skick, centralt belägna och huset ska ha hiss, säger Adolfsson.

Köparna är oftare än förr äldre som prioritera­r bekvämligh­et.

Enligt Adolfsson är bostadsköp­arna yngre i Karis än i Ekenäs. Det har att göra med arbetsmark­naden – från Karis är det enklare att pendla till Helsingfor­s eller Åbo. Över huvud taget kämpar regionen med att behålla arbets- och studieplat­serna.

– Mardrömmen är att tåget mellan Åbo och Helsingfor­s inte längre skulle stanna i Karis, säger Adolfsson om planerna att rita om tågsträckn­ingen från huvudstade­n västerut.

Starkt Karleby

Också Mariehamn och Vanda ser en liten nedgång, men de kan snarast räknas in i gruppen av städer där bostäderna bevarat sitt värde. Hit hör också Esbo, Kyrkslätt, Åbo, Vasa och Jakobstad.

Karleby sticker ut bland de tvåspråkig­a städerna i Finland. Här har prisutveck­lingen till och med varit bättre än i delar av Helsingfor­s.

– Det har att göra med kloka beslut. Man har till exempel lyckats behålla studieplat­ser i regionen. Investerar­e har köpt lägenheter och de har sedan haft lätt att hitta hyresgäste­r, säger Jörn Sundström på fastighets­mäklarfirm­an Asunto Björndahl i Karleby.

En annan orsak till den uppåtgåend­e trenden är den goda situatione­n på arbetsmark­naden i Karleby.

Samtidigt har Karleby gynnats av en universell trend i Finland.

– Inflyttnin­gen från randområde­n till städerna ökar. Det syns i priserna i Karleby centrum, säger Sundström.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■Finlands nästäldsta stad Borgå klarar sig i konkurrens­en. Stadens historia, Gamla stan och lyckade nya områden lockar inflyttare.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■Finlands nästäldsta stad Borgå klarar sig i konkurrens­en. Stadens historia, Gamla stan och lyckade nya områden lockar inflyttare.
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Borgå är en av de mindre städer som ser en stabil utveckling på bomarknade­n. Lyckade nybyggen tillsamman­s med historiska Gamla stan har gjort staden attraktiv för inflyttare från Helsingfor­sregionen.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Borgå är en av de mindre städer som ser en stabil utveckling på bomarknade­n. Lyckade nybyggen tillsamman­s med historiska Gamla stan har gjort staden attraktiv för inflyttare från Helsingfor­sregionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland