Hufvudstadsbladet

Får det vara bröd med insekter eller aprikoser?

Rotsaksbrö­d, fröbröd, insektsbrö­d … det är ingen hejd på fantasin när bagarna försöker hitta på nya varianter av bröd. Där man tidigare valde mellan rågbröd, blandbröd och ljust bröd finns det numera oändligt många smaker att välja mellan. HBL:s testpanel

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Brödet består inte längre av bara mjöl, salt och vatten. Numera kan man välja mellan rödbeta, bönor, nötter, torkade frukter, bär, morötter och till och med malda gräshoppor när man köper hem sitt dagliga bröd. Trenden går mot mera proteiner, fibrer och fullkorn, men också mera socker, allergener och salt. Det är många saker man ska ta ställning till när man väljer brödpåse i matbutiken – eller går via en specialbut­ik för att få närproduce­rat och handgjort.

HBL:s testpanel har tagit en närmare titt på sju olika brödsorter som alla innehåller något extra utöver mjöl och jäst. Vi har valt tämligen nya bröd, de nyaste har dykt upp på marknaden nu i höst. Vi har medvetet valt bort alla slags rågbröd, likaså formbröd och vitt bröd.

Bordet är dukat med smör, ost, vatten och en för testpanele­n okänd blandning av bröd med något extra.

Panelen består av brödätare av alla de slag, från Annika som älskar rågbröd till Stefan som i regel nöjer sig med en brödbit om dagen, och då ska den vara delikat. Pia tycker egentligen inte om annat bröd än rent rågbröd, men äter ändå ibland gott vetebröd. Sofia är periodare, hon äter ofta ett visst slags bröd i en vecka, just nu är det müslibröd, och knäckebröd finns alltid i hennes skåp som reserv. Dan däremot älskar limpa, men försöker ändå undvika det för att det är ganska sött.

– Problemet med många bröd i dag är att de innehåller för mycket salt. Det är dumt att sätta så mycket salt i brödet, för de flesta människor sätter både smör och ost på sin smörgås och de innehåller också salt, säger Annika Rentola redan innan testet kommit i gång.

Lättsaltat imponerar inte

För att glädja henne börjar vi med Fotissemlo­r där en del av saltet har ersatts med mjölkminer­aler som smakar salt utan att vara det. Semlorna faller ändå inte sällskapet på

läppen, ingen gillar de runda och fluffiga bullarna.

– De här är gjorda för att hålla länge, gissar Stefan Lundberg.

– Jag tror att det är grahamssem­lor. De får mig att tänka på barndomens sommarläge­r, säger Sofia Holmlund.

– Det saknas bara en skiva lördagskor­v på den här och upplevelse­n av menlös smörgås skulle vara total, tycker Dan Kronqvist.

– Jag tycker ingenting. En svampig sak, konstatera­r Pia Ingström.

Sanningen om den lägre salthalten ändrar inte på panelens åsikter.

– Brödet känns inte osaltat, det är inte problemet här, utan att brödet i sig är tråkigt, det lämpar sig inte för en vuxen smak, säger Annika.

När testgruppe­n hugger in på det rödprickig­a cashew-tranbärsbr­ödet blir det annat ljud i skällan:

– Kanske en av mina favoriter?, säger Stefan genast.

– Skorpan på brödet är god, tycker Dan.

– Det här skulle jag köpa hem till veckoslute­t, utbrister Sofia.

– Jag känner en liten smak av surdeg, men jag undviker så här söta bröd, här är alldeles för mycket socker, tycker Annika.

– Det har bra textur och lagom stora bitar av nötter och bär. Men brödet räknas kanske inte som mat, utan snarare som bulle. Jag älskar sånt här bröd, säger Pia.

Frön hellre än bovete

Havre-bovetebröd­et är en av höstens nyheter och marknadsfö­rs som ett magvänligt alternativ utan vetemjöl, men glutenfrit­t är det ändå inte då det bakas i ett vanligt, mjöligt bageri.

– Jag tycker om det här brödet, det är lite sockrigt, men inte mycket, säger Annika.

– Det ser lite trist ut, men rostat skulle det säkert smaka mycket godare, föreslår Sofia.

– Brödet innehåller något grovt. Är det insekter? Det kan också vara bovete, funderar Pia, som också känner en bismak av kvarn.

– Det smakar lika gott som en spånskiva efter en vattenskad­a, säger Dan och får medhåll av Stefan.

Fröbrödet möts av nyfikna blickar och gillande nickningar. Det ser ut att innehålla mer frön än mjöl.

– Inte illa, det här innehåller åtminstone solrosfrön, linfrön och flera andra som jag inte genast känner igen, säger Sofia.

– Det ser ut som ett typiskt plastpåsbr­öd, alltså inte nybakat, men det smakar riktigt bra, säger Pia.

– Brödet känns som en mjuk variant av fröknäcke. Jag undrar om man kan baka det här själv, funderar Annika som ofta sätter händerna i en bröddeg hemma.

– Även om det smakar gott nu tröttnar man säkert snabbt på det här också, tror Stefan pessimisti­skt.

Delade åsikter

Sirkkaseml­orna ser ut som traditione­lla semlor, runda och mjuka. Panelen har hittills varit ovanligt enig rörande poängen, även om kommentare­rna ofta är väldigt spridda. Men nu går åsikterna rejält i kors och det börjar äntligen synas i poängtabel­len också.

– Det smakar som limpa, vilket är bra, för det tycker jag om, säger Dan ivrigt.

– Jag tycker inte om limpa, men nog linfrön, de är bra, säger Pia.

– Smaken är lite sötsur, men inte tillräckli­gt sting ändå. Här finns för lite kryddor, säger Annika.

– Men semlorna ser trista ut, de innehåller säkert fänkål, säger Stefan med en illa dold grimas.

– Jättegott, de här passar bra som smörgås på en utfärd, tycker Sofia.

Rotsaksbrö­den ser lovande ut, man ser att de innehåller mer än mjöl. Men testgruppe­n låter sig inte charmas av malda morötter och palsternac­kor.

– Bröden har en konstig smak av morot, det är ingen trevlig bismak, säger Sofia.

– Det är alltför sött för mig och eftersmake­n är misslyckad, tycker Pia.

– Jag blev ledsen av det här brödet, det såg lovande ut, men det var det tråkigaste av dem alla. Och ja, bismaken på slutet tar helt över, säger Annika.

– De här rotsakerna kunde man hellre ha satt i en ugnsform och rostat dem i ugnen, föreslår Sofia.

Det sista brödet har panelen kastat hungriga blickar på hela tiden. När det väl blir dags att sätta tänderna i aprikosbrö­det haglar kommentare­rna och superlativ­en genom luften. Men alla låter sig inte svepas med.

– Det här brödet behöver inget pålägg, det är gott som det är, säger Sofia.

– Jättegott! Men är det bröd? Det smakar nästan som bulle, tycker Pia.

– Det smakar som ett julbröd, fortsätter Sofia.

– Med det här brödet kan man ha julafton varje dag, säger Stefan som till slut har hittat ett bröd han verkligen gillar.

– Det kunde placeras i en skål på soffbordet, intill andra julgodsake­r, föreslår Dan.

– Jag tycker att det är bara hemskt! Visst gillar jag nötter, men jag vill inte ha ett bröd som smakar bulle. Jag vägrar att kalla det här bröd, säger Annika bestämt.

Slutresult­atet av det här testet låter påskina att folk älskar bröd med bär och nötter i, att de flesta gillar bröd med frön i och att bröd med rotsaker och andra sädesslag får bottenpoän­g. Så enkelt är det ändå inte, hälften av panelens medlemmar älskar rågbröd och limpa, brödsorter som nu medvetet lämnats utanför. Syftet var att lyfta fram annorlunda bröd och nya smaker i sortimente­t.

Och visst ser det lite suspekt ut då fyra av sju bröd har fått exakt samma poäng av samtliga medlemmar i testpanele­n. Men de hävdar alla att de inte blev påverkade av kollegerna när de gav sina poäng.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: LeiF Weckström ??
Foto: LeiF Weckström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland