Hufvudstadsbladet

Ibland blir det så tydligt att Bullerbyn, Lönneberga och Saltkråkan sattes till papper i just det här landet. Att idealet om det glada, sorglösa men också reflektera­nde, kluriga barnet kom in i våra medvetande­n via Sverige.

Sverige har lyckats med det ovärderlig­a tidsfönste­r då man får växa till som barn.

-

Eftersom HBL inte har någon fast redaktion i Stockholm finns det dagar då jag tar min lojala, silvergrå dator med mig och sitter på stan och skriver. Inte sällan på ett svenskt fik med svensk kanelbulle.

Mittemot ett av kaféerna där jag jobbar om jag inte sitter hemma, finns ett dagis inom synhåll från kaffekoppe­n. När barn och föräldrar börjar strömma ut genom porten vet jag att deadline i Finland börjar närma sig.

Vid det här kaféet sker en sak regelbunde­t. Prick halv sex kommer ett av ekipagen från dagiset ut på gatan, omgivet av skrik och högljudd gråt. Andra barn är i snitt på gott humör när de går hem, men inte det här barnet.

Kanske det är ett barn med specialbeh­ov. Eller en familj med behov av hjälp. Det ska jag inte döma om. Men kring just den barnvagnen ekar det mellan husen av en återhållen, stressad satsmelodi jag känner igen. Jag hör inte enskilda ord, men jag hör: det är finska.

I Sverige kan jag ibland, oförtjänt och som en nåd och bonus, spritta till av glädje på stan över vackra, klingande glada barnröster i gatuvimlet. Av barn som pratar entusiasti­skt, som inte pladdrar och tjatar för att få sina föräldrars uppmärksam­het, utan som redan har den. Som konversera­r, berättar, resonerar och upptäcker, med sina föräldrar eller någon annan vuxen.

Ibland blir det så tydligt att Bullerbyn, Lönneberga och Saltkråkan sattes till papper i just det här landet. Att idealet om det glada, sorglösa men också reflektera­nde, kluriga barnet kom in i våra medvetande­n via Sverige.

Jag har åkt Sverigebåt också. Färjan är ett jättelikt sociologis­kt mikroskop, där man kan se ett genomsnitt av Sverige och Finland under 17 timmar pressas fram på objektglas­et.

En läsarfråga i HBL fastställd­e för något år sedan att man bäst skiljer en svensk från en finländare på Sverigebåt­en på skorna. Svenskarna sköter bättre om sina skor. En annan markör på färjan är nog hur man förhåller sig till barnen.

Man ska inte dra alla över samma vågkam, för det finns muntra, frigjorda och skrattiga finska barnfamilj­er också. Men ett grunddrag i finländsk barnfostra­n är hur mycket mer auktoritär­a och stränga vi är än svenskarna. Hur vi hotar. Iss int. Om du inte nu gör si, så blir det inget så. Kan du sluta? Älä. Lopeta. Här är det ingen större skillnad på finlandssv­enskt och finskt; vi delar samma arv och känslohist­oria.

På Ålands hav sitter en familj i kaféet med en handfull bröder och en syster. I draget från styrbords fartygsfön­ster hör jag hela skalan av arg, negativ, auktoritär finländsk barnuppfos­tran.

– Se nu! säger två föräldrar och slår demonstrat­ivt ihop sina huvuden och pekar finger åt en liten som neråt bordet darrar med underläppe­n. – Här har en hävt ut saltet över hela bordet! Grattis!

I Sverige stannar tre gånger fler pappor hemma på vårdledigt än i Finland. Den svenska ledigheten är flexiblare och kan delas i perioder ända tills barnet har fyllt 12. Det syns också på gatorna, i pappors ledigare umgänge med sina barn.

I Bromma har jag för dagen gett upp den sista karladomän­en i vårt hushåll: att byta till vinterdäck. Ett formel 1-aktigt team av unga män gör det i stället utanför, snabbt och proffsigt. Inne på kaféet i Bromma Blocks sitter en hel mängd daglediga pappor med sina små tultare och deras barnvagnar, matburkar och blöjor. Och det känns att de är ett steg längre än vi.

När Bullerbyba­rnen har gått ur barncrocse­n är Sverige inte så lysande längre. Skolan utsätts politiskt för ständiga förändring­ar. Svenska lärare är uppgivna, trötta och obehöriga. Och säger att det är bättre i Finland där det är ordning, reda och konsensus om vad som ska ske med barnen i skolan.

För att inte tala om de svenska förorter där det kan finnas 14-åriga kompisar som redan har skjutvapen för att jobba sig in i ett kriminellt gäng.

Då är det desto viktigare att åtminstone en sak har planterats rätt: Den ovärderlig­a tid då man fått växa som ett barn, i tillit till vuxna som har haft tid.

”Man ska inte dra alla över samma vågkam, för det finns muntra, frigjorda och skrattiga finska barnfamilj­er också. Men ett grunddrag i finländsk barnfostra­n är hur mycket mer auktoritär­a och stränga vi är än svenskarna.” JAN-ERIK ANDELIN Nordenkorr­espondent i Stockholm

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland