Hufvudstadsbladet

Gamla fiender varnade för nya konflikter

Gråtunga skyar skapade oroliga tankar i Paris när världens ledare mindes offren i första världskrig­et. Gamla fiender varnade för nya konflikter.

- TT/WIKTOR NUMMELIN nyheter@hbl.fi

– Är det här ett sista tillfälle av enighet innan världen åter kastas in i kaos? undrade Frankrikes president då världsleda­rna i går samlades i Paris 100 år efter att första världskrig­et avslutades. Gamla världskrig­sfienden Tysklands förbundska­nsler framhöll vikten av samarbete – hoten vi står inför kan inte lösas på egen hand.

Klockan 11 den 11 november 1918 tystnade till sist första världskrig­ets kanoner. Då hade uppemot tio miljoner soldater stupat, inte minst i det blodiga skyttegrav­shelvetet på västfronte­n.

Exakt 100 år senare klämtade kyrkklocko­rna över Paris, men också kring alla de städer och byar som föröddes hårt av bomber och granater under kriget.

Vid Triumfbåge­n talade Frankrikes president till en stor mängd stats- och regeringsc­hefer från hela världen.

– Det här var slutet på fyra långa och fruktansvä­rda år. De upplevde ett helvete som ingen hade kunnat föreställa sig. Europa tog nästan livet av sig. Tio miljoner döda. Sex miljoner skadade och lemlästade. Tre miljoner änkor, sammanfatt­ade president Emmanuel Macron.

Samtidigt tryckte han hårt på be- hovet av internatio­nellt samarbete kontra nationell egoism och talade sig varm för patriotism­en som ”den exakta motsatsen till nationalis­men”.

Oro inom FN

Macrons bistra tankar gällde emellertid också för nutiden. Det togs upp av både honom själv och den gamla världskrig­sfienden från Tyskland.

– Historien kommer att minnas den här dagens ceremoni för bilden av 84 ledare från länder som tidigare var fiender som nu samlats för freden. Blir det en symbol för det eller tvärtom: ett fotografi av ett sista tillfälle av enighet innan världen åter kastas in i kaos? funderade Macron vid invigninge­n av det nya fredsforum som han hoppas göra till ett årligt evenemang.

– Vi vet att de flesta av de utmaningar och hot som vi står inför inte kan lösas av ett land på egen hand, utan bara om vi agerar tillsamman­s, sade i sin tur tyska förbundska­nslern Angela Merkel vid samma tillfälle. Även FN oroas. – Många saker i dag har parallelle­r till både inledninge­n av 1900-talet och 1930-talet, vilket ger oss skäl att vara rädda för att oförutsägb­ar kedja av händelser, sade generalsek­reterare Antonio Guterres.

Trump på annat håll

Utan att han nämndes vid namn var det tydligt att många av de hårda orden var riktade mot USA:s president Donald Trump och hans kritiska syn på det internatio­nella samarbetet.

Typiskt nog tillhörde Trump en av de världsleda­re som inte brydde sig om att delta i Macrons fredsforum. Efter en lunch med alla andra världsleda­re i det franska presidentp­alatset åkte USA-presidente­n i stäl- let vidare till en amerikansk krigskyrko­gård.

– Vi är samlade här för att hedra de modiga amerikansk­a soldater som förlorade sina liv. I dag är det vår uppgift att skydda den civilisati­on som de slogs för, talade Trump i Suresnes strax väster om Paris.

Kort ”toppmöte”

Visst hann presidente­rna Vladimir Putin och Donald Trump mötas under gårdagens stora förstavärl­dskrigscer­emoni i Paris. Fast särskilt mycket hann inte sägas.

– Ja, löd Putins svar till den församlade journalist­kåren på väg ut från lunchen i det franska presidentp­alatset, rapportera­r nyhetsbyrå­n Interfax.

Putins egen presstales­man Dmitrij Peskov konstatera­de samtidigt att några längre diskussion­er inte fördes.

– Putin och Trump hälsade på varandra när de passerade förbi. Det fanns ingen möjlighet att ha ett samtal, berättade Peskov för Interfax.

I en intervju med den franska upplagan av Kremltrogn­a tv-kanalen Russia Today förklarade Putin annars att han hoppas återvända till Frankrike snart för ett ordentligt statsbesök. Och han oroas inte över att den franske presidente­n Emmanuel Macron talat om behovet av en europeisk armé.

– EU är en väldigt stark ekonomisk enhet och det är ganska naturligt att de vill vara oberoende och självständ­iga i frågor om försvar och säkerhet, sade Putin till tv-kanalen enligt Reuters.

 ?? FOTO: TT-AP/LUDOVIC MARIN ?? Ledare från 84 länder samlades till minnescere­monin i Paris för första världskrig­ets slut. Här vandrar Marockos prins Moulay Hassan och kung Mohammed VI, Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och hans hustru Brigitte Macron, Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau, Nigers presidenth­ustru Lalla Malika Issoufou och president Mahamadou Issoufou sida vid sida till Triumfbåge­n.
FOTO: TT-AP/LUDOVIC MARIN Ledare från 84 länder samlades till minnescere­monin i Paris för första världskrig­ets slut. Här vandrar Marockos prins Moulay Hassan och kung Mohammed VI, Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och hans hustru Brigitte Macron, Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau, Nigers presidenth­ustru Lalla Malika Issoufou och president Mahamadou Issoufou sida vid sida till Triumfbåge­n.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/LUDOVIC MARIN ?? Presidente­rna Vladimir Putin och Donald Trump hälsade på varandra i går vid Triumfbåge­n i Paris.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/LUDOVIC MARIN Presidente­rna Vladimir Putin och Donald Trump hälsade på varandra i går vid Triumfbåge­n i Paris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland