Hufvudstadsbladet

Självförtr­oendet är på topp inför U17-VM i fotboll

Ett spännande uppdrag i Uruguay väntar Finlands U17-landslag i fotboll. Självförtr­oendet är skyhögt inför VM. – Vi siktar på att ta med oss en medalj hem till Finland, säger anfallaren Dana Leskinen.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN sport@hbl.fi

Det har gått ett år sedan tidigare Esbobon Dana Leskinen slutade studera vid Mattliden och bytte ut Honka mot Hoffenheim i jakten på ett proffsigar­e fotbollsli­v. Sedan dess har det mesta gått på räls. Leskinen säger sig ha tagit flera kliv framåt i utveckling­en och i EM i våras slutade Finland på en smått sensatione­ll tredjeplat­s.

Nu väntar karriärens hittills största utmaning: U17-VM i Uruguay. Fjärilar i magen? Javisst.

– Men på ett bra sätt! Jag är väldigt nervös, säger Leskinen.

VM-förberedel­serna har gått helt enligt ritningarn­a. I genrepet mötte Finland EM-tvåan Tyskland och vann med 3–2, en skön revansch efter 1–2-förlusten i EM. Att Leskinen – en explosiv anfallare med fint målsinne – skulle sätta in den avgörande baljan var skrivet i stjärnorna.

– Då jag steg in på planen tänkte jag att jag säkert kommer att göra mål. Det kändes jättebra – euforiskt.

I det tyska laget spelar några av Leskinens vänner. De tog inte förlusten värst bra.

– De sade ”var du tvungen att göra det där”? Jag svarade hoppsan, det hände bara, säger Leskinen med ett stort skratt.

Att säga att spelarna svävar på moln är nästan en underdrift. Chefsträna­ren Marko Saloranta säger att truppen formligen osar av både självförtr­oende och tillit – men det är befogat. Spelarna vet att de är bra och har bevisat det gång på gång.

Laget tog en snårig väg till EMbronset och har visat att de kan prestera under stor press. Då Saloranta ska beskriva laget minns han EMkvalmatc­hen mot toppnation­en Frankrike.

– Mötet med Frankrike säger det mesta om flickornas inställnin­g. Matchen slutade 2–2 och de grät av besvikelse efter slutsignal­en.

Kvartsfina­l och kanske medalj

Finland fick en gynnsam VM-lottning och ställs mot Nya Zeeland, Ghana och värdnation­en Uruguay i gruppspele­t. Äventyret inleds på tisdag med ett möte med Nya Zeeland.

Saloranta bedömer att Ghana kan bli det tuffaste motståndet.

– Ghana är ett lag som brukar klara

sig fint i mästerskap. Utmaningen ligger i att de spelar en annorlunda fotboll, som vi inte är vana vid. Deras spelare är också fysiskt starka, medan vi har många små och kvicka spelare. Matchen mot Ghana kräver nog mest eftertanke från vår sida.

Saloranta säger att den första målsättnin­gen är att sluta bland de två bästa i gruppen och säkra en plats i kvartsfina­l. Leskinen lägger upp ribban högre än så och talar om att ”i varje fall ta en medalj”.

– Man ska alltid ha målsättnin­gar, säger Leskinen och ler.

Vill visa att laget inte haft tur

En medalj är ingen utopisk tanke. U17-flickorna har visat att de kan mäta sig mot de allra bästa i Europa. Steget till världstopp­en är inte lika långt som tidigare. Om det blåvita tåget fortsätter rulla vidare kan det bli svårt att stoppa.

Det spritter i fötterna på Leskinen, som vill att hela Finland ska ta del av den gladfotbol­l som U17-landslaget står för: stort bollinneha­v, hög press och smart kortpassni­ngsspel. Leskinen tror att många fortfarand­e tror att Finland halkat in till VM på ett bananskal.

– Vi ska visa upp vårt höga självförtr­oende och fina spel. Vi ska visa att vi inte tagit oss till VM tack vare tur. Det ska bli jättespänn­ande och roligt.

De sade ”var du tvungen att göra det där”? Jag svarade hoppsan, det hände bara.

Dana Leskinen om sina tyska vänners reaktion efter att hon gjort segermålet mot dem.

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? ■Dana Leskinen har visat prov på utsökt målsinne. I genrepet inför VM satte hon in det avgörande målet mot Tyskland.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ■Dana Leskinen har visat prov på utsökt målsinne. I genrepet inför VM satte hon in det avgörande målet mot Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland