Hufvudstadsbladet

Kasper Rautalinko, 15 år, vill påverka beslutsfat­tarna

Det handlar om makt och kanske även pengar att säga till om. Kasper Rautalinko vill vara med i nya ungdomsråd­et.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Tiotals Helsingfor­sunga ställer upp i valet till ungdomsråd­et som börjar sitt arbete efter årsskiftet.

– Politikern­a hör ofta olika sakkunniga innan de fattar beslut, så varför inte oss unga?

Kasper Rautalinko (Saml), har en poäng. Om staden byggs för framtiden så är det väl uttrycklig­en för dem som är unga i dag? Varför skulle de inte få tycka till nu?

Ungdomsråd­ets nuvarande ordförande Jim Koskinen understryk­er det nya i ett pressmedde­lande:

– EU-valet, presidentv­alet, riksdagsva­let och kommunvale­t. Får vi minderårig­a rösta i dem? Nej, det får vi inte. Därför är det väldigt viktigt att alla Helsingfor­sungdomar går för att rösta i detta val på de fina kandidater som vill göra Helsingfor­s till en bättre plats för ungdomar, skriver Jim Koskinen och fortsätter:

– Ungdomar får äntligen vara med där beslut fattas.

Ungdomsråd­et är en del av Krut (Helsingfor­sungdomarn­as eget system för påverkan) som till exempel ger möjlighet att ansöka om understöd för helt egna projekt. Helsingfor­s stad budgeterar årligen ett belopp för detta ändamål.

I år var summan ungefär 200 000 euro och den användes bland annat för material och videor mot mobbning och sexuellt ofredande samt främjande av elektronis­k idrott.

Skillnaden mot förr är till exempel den att ungdomarna nu får sitta med på fostrans-och utbildning­snämndens, kultur- och fritidsnäm­ndens, social- och hälsovårds­nämndens och stadsmiljö­nämndens möten. Ungdomarna får delta i diskussion­erna.

– Ungdomsråd­et är ett bra lag, vi kommer nog att klara detta, säger Kasper Rautalinko.

Själv bor han på Granö och går i skola på Drumsö. En bra sak, säger han, är att Krut och Ungdomsråd­et ger deltagarna en möjlighet att träffa olika människor.

– Det är jätteskoj, vi kommer från olika bakgrunder och talar olika språk, säger Kasper Rautalinko.

Välkommen med!

Björn Månsson (SFP) är en av de förtroende­valda som i stadshuset kommer att träffa ungdomarna. Han välkomnar dem.

– Jag hoppas att ungdomarna gör sig hörda och att de orkar sitta med på alla möten.

Åldern är den stora gemensamma nämnaren i Ungdomsråd­et, men den politiska inriktning­en saknar förstås inte betydelse. Rautalinko som har svenska som modersmål har valt att represente­ra Samlingspa­rtiet. Han är medlem i partiets ungdomssek­tion.

– Deras värderinga­r motsvarar mina. Företagarn­a och företagen är en av Finlands viktigaste resurser. De håller ekonomin i gång, gör Finland intressant och möjliggör upprätthål­landet av välfärdsst­aten.

Även för Nasima Razmyar är ungdomarna en viktig målgrupp. Helsingfor­s biträdande borgmästar­e med ansvar för kultur- och fritidssek­torn träffar ofta ungdomsråd­ets medlemmar.

– Det är viktigt för mig. De unga kommer med goda förslag och ger direkt respons. Ungdomsråd­ets förslag har också lett till konkreta åtgärder. Ett av de viktigaste exemplen är sommarjobb­ssedeln som lanserades på de ungas initiativ för några år sedan.

Razmyar påminner att det är viktigt att rösta och det kan man också göra på ungdomsgår­darna. I det föregående valet gavs över 10 000 röster.

– Det är fint med högt valdeltaga­nde. Det förstärker de ungas röst i stadens beslutsfat­tande ytterligar­e.

Nu får ungdomar uttrycka sin åsikt där det fattas beslut som angår ungdomar. Kasper Rautalinko

 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Helsingfor­s har sedan tidigare råd för äldre stadsbor och funktionsh­indrade. Kasper Rautalinko vill vara med i nya ungdomsråd­et.■
WECKSTRöM FOTO: LEIF Helsingfor­s har sedan tidigare råd för äldre stadsbor och funktionsh­indrade. Kasper Rautalinko vill vara med i nya ungdomsråd­et.■
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ■Björn Månsson (t.h.) välkomnar Kasper Rautalinko och andra ungdomar i stadsfullm­äktiges arbete.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ■Björn Månsson (t.h.) välkomnar Kasper Rautalinko och andra ungdomar i stadsfullm­äktiges arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland