Hufvudstadsbladet

Sara Hellsten överraskad­es av hur svårt det var att vänja sig vid och lära sig tycka om sin nya sambos barn från ett tidigare förhålland­e.

Sara Hellsten vill kalla sig bonusvuxen, inte bonusföräl­der. Hon uppmanar alla att tala konstrukti­vt klarspråk om de negativa känslorna som uppstår när två familjer ska bli en.

- TEXT & FOTO: SPT/ANNA BACK

Den första snön har just fallit, till Samuels stora förtjusnin­g. Hans mamma Sara Hellsten har räfsat ihop en lövhög på bakgården till det vita tegelhuset i norra Helsingfor­s, och försöker få honom att hoppa i löven. Men ettåringen är mer intressera­d av äpplena som hänger kvar i de nakna träden. Efter idogt pekande får han hugga sina små framtänder i ett, och allt är frid och fröjd.

Så har det inte alltid varit de senaste åren hos Sara Hellsten. När hon fick den äldre sonen Benjamin som 26-åring lyckades hon skapa en god relation till hans pappa, även om de inte bodde tillsamman­s. Som ensamståen­de mamma blev hon tajt sammansvet­sad med sonen, därför blev det en stor omställnin­g för dem båda när hon blev blixtföräl­skad i Sampo.

Sampo hade nämligen också barn, som naturligtv­is var lika viktiga för honom som Benjamin var för Hellsten. Men efter en kort smekmånad visade det sig vara överraskan­de svårt för henne att vänja sig vid, och lära sig tycka om, hans barn. Det tog tid att inse och acceptera att hon inte hade valt dem, och att de inte valt henne.

Delade sina tankar

Allt det här kan man läsa i Barnavårds­föreningen­s bok S som i skilsmässa N som i nyfamilj, som kan laddas ner gratis på nätet. Hellsten är en av dem som delar med sig av sina innersta tankar, även om det som känns tabubelagt. Hon beskriver hur en primitiv del av henne vet att barnen bär gener och vanor från en helt vilt främmande person som tidigare delat livet med hennes stora kärlek, och att det stundvis känns nästan kränkande.

Hellsten skriver att hon fått en helt ny förståelse för den elaka styvmodern i sagan, och tycker att det är känslor man måste kunna tala om med sin partner och andra vuxna.

– I en nyfamilj är det oerhört viktigt att parförhåll­andet fungerar. Man behöver kunna vara öppen och ärlig och få säga till om man har svårt med den andras barn. Samtidigt är det viktigt att vara varsam och konstrukti­v, och visa att man verkligen vill utveckla relationer­na.

Hellsten, som är utveckling­spsykolog till utbildning­en, har låg tröskel för att söka hjälp och så gjorde hon även när det svallade kring nyfamiljen.

– Man behöver andra människor för att kunna få utlopp för sina mindre konstrukti­va tankar.

Själv har hon bland annat gjort klart att hon inte är någons bonusmamma. Däremot kan hon vara en bonusvuxen.

Verktyg behövs

Några direkta råd vill Sara Hellsten inte ge andra i samma situation, men för hennes familj har det varit viktigt att skapa egna traditione­r tillsamman­s och hålla fast vid dem. Hennes berättelse i Barnavårds­föreningen­s bok slutar med att syskonen i nyfamiljen ska få höra att de får ett gemensamt syskon.

Reaktioner­na var blandade, Sampos barn var ivriga medan nyheten kom som en chock för Benjamin.

– Han hade varit ensam med mig i många år och visste inte hur han skulle ta det. Först nyfamiljen och nu detta. Det var viktigt för mig att han skulle få ha och uttrycka kluvna känslor. Men då Samuel kom blev han beskyddand­e och nu är han en fantastisk storebror.

Samuel har blivit familjens kitt och ögonsten och Sara Hellsten funderar ibland på hur det påverkar honom att han får så mycket uppmärksam­het. Hon är vårdledig från en tjänst som uppsökande ungdomsarb­etare i Ingå, men känner att hon hellre vill jobba med föräldrask­ap och barn. Mycket av de problem hon sett bland unga har sitt ursprung i familjen.

– Jag vill hellre förebygga bränder än släcka dem.

Enligt henne har värderinga­rna inom barnuppfos­tran förändrats, men metoderna har inte riktigt hängt med. Föräldrar kan behöva nya verktyg för att kunna bemöta barnen som små individer.

Det är också viktigt att få avlastning i vardagen.

– Det behövs pauser för att kunna bearbeta mönster som upprepar sig.

Och ifall någon undrar: den elaka styvmodern har inte dykt upp i Saras Hellstens spegel på länge.

– Genom att hålla fast vid mitt behov att vara ärlig och sann och värna om mitt eget utrymme, har jag faktiskt också fått en genuin relation till Sampos barn och lärt mig tycka om dem.

Hur säger jag åt min kära livskamrat att jag inte alltid tycker om hans barn, som är de viktigaste och mest älskade människor han har? Att jag ibland till och med tycker illa om dem? Utdrag från ”S som i skilsmässa N som i nyfamilj”

 ??  ??
 ?? FOTO: SPT/ANNA BACK ??
FOTO: SPT/ANNA BACK
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland