Hufvudstadsbladet

Spritsmugg­larna får eget museum

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Ett nytt museum ska tillägnas den spritsmugg­ling som försiggick mellan Estland och Finland under mellankrig­stiden när den finska förbudslag­en satte stopp för all försäljnin­g av alkoholdry­cker i Finland 1919–1932.

Museet ska grundas i byn Liimala i östra Virland (Virumaa) och för finansieri­ngen står bland annat Europeiska regionala utveckling­sfonden som hostar fram 466 000 euro för projektet, uppger den estniska tidningen Ärileht.

Den totala budgeten för museet och den tillhörand­e gästhamnen och restaurang­en uppgår till två miljoner euro. Museet ska också rustas med ett femton meter högt utsiktstor­n.

Projektet bygger på ett samarbete med Kustfolket­s museum (Rannarahva muuseum) och till den museala rekvisitan hör till exempel kanistrar och olika kärl som har använts i spritsmugg­lingen på 1920och 1930-talen.

Museets blivande direktör Hannes Prits säger att han vill bevara spritsmugg­larnas anekdoter till eftervärld­en.

– Jag och min bror är ättlingar till spritsmugg­lare och vi har våra rötter i Liimala. Vi vill göra den här speciella epoken känd i den estniska närhistori­en, säger Prits till Ärileht.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland