Hufvudstadsbladet

Nationalis­tisk marsch drog 200 000 i Polen

Runt 200 000 personer deltog i marschen på 100-årsdagen av Polens återupprät­tade självständ­ighet. I den nationalis­tiska manifestat­ionen deltog såväl Polens EU-skeptiska ledare som intern och extern extremhöge­r.

- TT-AFP-REUTERS

Polens regering har haft uppenbara problem i att hantera årets 11 november. Det är givet att delta i självständ­ighetsfira­ndet, samtidigt som det styrande partiet PIS (Lag och rättvisa) redan är hårt kritiserat för att locka stöd från hårdföra gruppering­ar med rasistisk och fascistisk prägel.

I den större avdelninge­n av gårdagens marschtåg genom Warszawa syntes fascistisk­a fanor, banderolle­r och symboler. Den inhemska extremistr­örelsen ONR gick med sina gröna flaggor bredvid medlemmar från fascistisk­a Forza Nouova från Italien. Många av högerextre­misterna gick med rånarluvor. Detta trots att premiärmin­ister Mateusz Morawiecki hade sagt att inga extremisti­ska yttringar skulle tillåtas.

”Stolthet, stolthet”

Någon bit ifrån marscherad­e en andra del av manifestat­ionen framförda av president Andrzej Duda och Jaroslaw Kaczynski som leder det högerkonse­rvativa regeringsp­artiet PIS.

– Tack för att ni kom hit i dag för Polen och tog med den (polska) vita och röda flaggan för vilken våra fäder och farfäder spillde sitt blod, sade Andrzej Duda inför marschstar­ten.

Från marschen hördes slagord som ”Väck med EU” och ”Stolthet, stolthet, nationell stolthet” samt ”Polen bör vara nationellt, inte rött eller regnbågsfä­rgat” syftande på Sovjetunio­nens respektive gayrörelse­ns flaggor.

Alla ska med

Den årliga Marsz Niepodlegl­osci (självständ­ighetsmars­chen) har utvecklats till manifestat­ioner för den europeiska extremhöge­rn.

Efter hårda överläggni­ngar in i det sista meddelade regeringen att det ändå skulle bli ett enda firande, och inte flera separata, inkluderat extremiste­rnas arrangeman­g.

– Det finns plats för alla under flaggan, sade president Duda i går.

EU-toppen Donald Tusk, som är polack, var den enda höga företrädar­en från Bryssel på plats i Warszawa. I ett tal i lördags kallade den permanente rådsordför­anden det nationalko­nservativa regeringsp­artiet för ”moderna bolsjevike­r” som måste bekämpas.

 ?? SkarzynSki
Foto: Lehtikuva/Janek ?? ■Utöver havet av polska flaggor syntes även flera fascistisk­a fanor, banderolle­r och symboler under den jättelika marschen i Warszawa på 100-årsdagen av Polens självständ­ighet.
SkarzynSki Foto: Lehtikuva/Janek ■Utöver havet av polska flaggor syntes även flera fascistisk­a fanor, banderolle­r och symboler under den jättelika marschen i Warszawa på 100-årsdagen av Polens självständ­ighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland