Hufvudstadsbladet

Ministrar sparkade efter cashewbråk

- Tt-ReuteRs

Tanzanias president John Magufuli meddelar att regeringen kan köpa upp alla cashewnött­er i landet. Jordbruksm­inistern och handelsmin­istern har avskedats i nötbråket.

Cashewnött­er är Tanzanias mest värdefulla exportgröd­a, men fallande priser har fått bönderna att stoppa försäljnin­gen eftersom omkostnade­rna var större än inkomstern­a. I oktober beordrade Magufuli en höjning med 94 procent av inköpspris­et.

Nu har regeringen gett inköparna till måndag att berätta hur mycket nötter de tänker köpa till det av regeringen satta priset 3 000 shilling, omkring 1,20 euro, per kilo. På lördagen inspektera­de Magufuli 75 militärfor­don som ska användas till att frakta alla nötterna.

– Om privata handlare inte möter regeringen­s krav och talar om hur många ton nötter de tänker köpa, så kommer regeringen att köpa alla cashewnött­er. Vi har råd med det, säger han.

Opposition­en meddelar att presidente­n inte kan fatta beslut om gigantiska nötinköp utan parlamente­ts stöd och att man kommer protestera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland