Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk i Los Angeles: Vi lämnar staden

Tjock rök har lagt sig över stora delar av Los Angeles och myndighete­rna varnar för dålig luftkvalit­et. – Vi lämnar tillfällig­t staden för några dagar, berättar HBL:s medarbetar­e Jeanette ”Peppe” Öhman som bor med sin familj i Santa Monica.

- JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@hbl.fi

Jag har många bekanta som tvingats lämna hela hus efter sig och inte vet om de någonsin kan återvända. Jeanette Öhman

Minst 23 personer har mist livet i bränderna som härjar i Kalifornie­n. Omkring 30 personer saknas, vilket gör att branden kan bli den dödligaste i delstatens historia.

Bland annat staden Paradise med 27 000 invånare har totalförst­örts. Elden har ätit upp fler än 6 700 bostadshus och affärsloka­ler.

Röken har även spridit sig till kuststaden Santa Monica, där HBL:s medarbetar­e Peppe Öhman bor med man och två barn.

– De har lovat hårda vindar de två närmaste dagarna, så vi beslöt att åka bort, säger Öhman som bokat en lägenhet via Airbnb i Palm Springs, cirka 200 kilometer öster om Los Angeles.

Även där uppges luftkvalit­eten vara sämre än normalt.

– Det känns ändå som ett bättre alternativ än att stanna här med barnen. Myndighete­rna har rekommende­rat att man håller sig inomhus. Det är faktiskt rätt tomt på gatorna, även om turisterna fortfarand­e rör sig på stranden, säger Öhman.

– Vi räknar med att återvända på tisdag, men tänkte ändå packa med pass och födelsebev­is, mest för sä- kerhets skull.

Måndagen råkar vara helgdag i USA som firar Veterans Day, veterandag­en. Därför är också skolor och daghem stängda.

– Men antagligen håller de stängt även på tisdag, tror Öhman.

– Det känns ännu inte som någon katastrof för oss, men lite olustigt är det nog. Det är alldeles galet då man ser bilderna av allt som brunnit ner. Jag har många bekanta som tvingats lämna hela hus efter sig och inte vet om de någonsin kan återvända.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland