Hufvudstadsbladet

En björntjäns­t för framtiden att inte stöda omställnin­gen till hållbart lantbruk

- SAM PETTERSSON projektled­are, Matregion Nyland, Yrkeshögsk­olan Novia

LIVSMEDEL Nyss hemkommen från en studieresa i Lombardiet, Italien tillsamman­s med en grupp mathantver­kare gör man osökt jämförelse­r. Det sista besöket var hos en grönsaksod­lare som berättade att januari var den enda månad han inte skördade. Inte så mycket i december heller, men ändå. Naturligtv­is växer sallad och grönsaker fort här hos oss sommartid, helt klart värt allt. Men man kan med fog ifrågasätt­a den, mer eller mindre, åretruntod­ling av tomater eller andra grödor i uppvärmda växthus vi bedriver här.

Vår livskvalit­et på 1960–1970-talen var inget vi ifrågasatt­e, för att vi inte hade dignande diskar med sommargrön­saker i januari och februari. Då de inhemska sommargrön­sakerna tar slut väljer jag något annat inhemskt som kål, morot, andra rotsaker, svamp. Det är ju verkligen inte så att vi lider brist på näringsrik­tiga grönsaker bara för att vi inte har sallad, tomat och gurka! Men kunden måste få det kunden vill ha, färska jordgubbar i februari, varför inte! Jag skulle gärna se att vi alltmer börjar fråga oss varför.

Jag har till exempel inget emot att vi upptäcker traditione­lla grödor från avlägsna platser, fantastisk­t roligt med couscous och bulgur, citrongräs och galangal, men ibland kommer det med ett pris för någon annan.

För omkring tio år sedan när vi upptäckte quinoa blev den ”the new black”, trevlig textur, bra näring, mycket antioxidan­ter eller något annat hälsosamt. Efter ett tag kunde åtgången inte svara mot efterfråga­n. Importbola­gen slogs om det lilla fröet från Peru och andra latinameri­kanska länder, följden blev svält och undernärin­g bland de fattigbönd­er som odlade quinoan.

Innan exporten exploderad­e var quinoa det billigaste man kunde köpa, fattigmans­maten. Nu hade priserna också i Peru gått genom taket och bönderna hade inte längre råd att köpa det för eget bruk. Då frågar vän av marknaden varför bonden inte bildade ett eget bolag, sålde quinoan själv och deltog i guldtäljan­det? Nå, därför att bonden inte äger någon mark för den blev oturligt nog uppköpt av de multinatio­nella bolagen som därför kan hålla sig med enormt billiga daglönare. När det regnar välling har den fattige ingen sked. Maten har alltid ett pris, men det är inte alltid du och jag som betalar det.

För 30 år sedan betalade vi i genomsnitt 30 procent av vår lön för vårt dagliga bröd. I dag betalar vi under 15 procent. Efter en sommar som denna med torrväder och värme är våra bönder i kris. Dåliga skördar, mellan 30–70 procent sämre beroende på grödor och ort, har tvingat många bönder att sälja djur eller minska arealer och ta halvtidsjo­bb för att själva få mat på bordet. Föreslog då en av de två stora inom dagligvaru­handeln, i allmän omsorg om böndernas väl och ve, att betala mer för grödorna?

I normal ekonomisk teori funkar det så att när det är brist på en vara stiger priset, när det är överutbud sjunker priset. Helt logiskt. Nej, icke så i höst! Nu ropar i stället den stora grossisten och dag-

Följden av att vi betalar allt mindre av vår lön för maten har blivit att staten i princip subvention­erat all annan konsumtion i stället.

ligvaruhan­deln på skattmasen, nu ska skatten sänkas för bönderna. Inte så att vi konsumente­r ska betala vad det kostar och grossister­na kanske tvingas sänka vinstmargi­nalerna en liten aning. Nej, staten ska gå in med skatteverk­tyget och rädda vinsterna för grossister­na. Finska staten ökar redan sitt stöd till drabbade bönder med ett antal miljoner, och försöker dessutom snabba på utbetalnin­gen av vissa EU-lantbrukss­töd som i vissa fall redan är försenade med tre år.

Följden av att vi betalar allt mindre av vår lön för maten har blivit att staten i princip subvention­erat all annan konsumtion i stället. Billigare flygresor, mer pengar i fickan för en till bil, motorcykel är ju trevligt att ha, förutom villan och båten förstås! Den konsumtion jag nyss nämnde är medvetet sådan som belastar klimatkont­ot för oss på det individuel­la planet. Men det är inte bara på det individuel­la planet som statsmakte­n, matvarujät­tar och intresseor­ganisation­erna går i fel riktning.

Att inte aktivt stöda omställnin­gen till hållbart lantbruk där klimatbala­nsen hålls neutral är att skjuta sig själv i foten och göra lantbruket och framtiden en björntjäns­t. Om det är så att det konvention­ella lantbruket, vilket jag inte har några skäl att betvivla, förbrukar sju enheter energi, varav 90 procent fossila bränslen, för att få en enhet energi på tallriken är vi på väg åt helt fel håll!

Maten har alltid ett pris, men det är inte alltid du och jag som betalar det. Det finns inga billiga luncher!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland