Hufvudstadsbladet

Stiger räntorna verkligen?

-

Jag har under de senaste veckorna många gånger fått frågan ”varför skall räntorna stiga nu, just när det börjar gå sämre i ekonomin?”. Det här är en ypperlig fråga som inte har något lätt svar.

Inom euroområde­t har vi outsourcat skötandet av prisstabil­iteten åt centralban­ken. Prisstabil­itet har definierat­s som en konsumentp­risinflati­on på nära, men under 2 procent. Om prisstabil­iteten är garanterad kan centralban­ken främja ekonomin ur ett bredare perspektiv. Centralban­ken höjer styrräntan då det finns tecken på snabbare stigande priser framöver.

För tillfället befinner vi oss i en historiskt unik situation; styrräntan är 0 procent, deposition­sräntan –0,4 procent och marknadsrä­ntorna är negativa återspegla­nde en riklig likviditet­ssituation. Utöver de låga räntorna har ECB gjort enorma stödköp av masskuldeb­revslån på marknadern­a, allt för att upprätthål­la prisstabil­iteten.

Men hur ser det ut, finns det tecken på pristryck? Inflatione­n är för tillfället 2,2 procent i euroområde­t. Basinflati­onen, från vilket man putsat bort komponente­r som inte återspegla­r långvarigt pristryck, är 1,3 procent. Lönekostna­derna har börjat stiga snabbare. Basinflati­onen pekar inte på ett alltför stort pristryck, men berättar att vi inte längre är i riskzonen gällande deflation, vilket i värsta fall kan leda till en negativ spiral av konkurser, uppsägning­ar och i övrigt negativ ekonomisk dynamik.

Det finns alltså mycket som talar för att en viss normaliser­ing av räntorna vore på sin plats. Men samtidigt finns det tecken på att vi går mot en svagare konjunktur. En dåligt planerad räntehöjni­ng kan i sig leda till lågkonjunk­tur, men å andra sidan vore det behändigt att ha en ränta som går att sänka när åskmolnen börjar mullra på allvar. Ingen lätt kombinatio­n.

ECB har kommunicer­at att man tidigast höjer räntan efter sommaren 2019. Under 2011 höjde ECB styrräntan två gånger, men tvingades sänka den i slutet av året då de ekonomiska problemen eskalerade. Centralban­ken är väl medveten om riskerna även denna gång, oberoende vad man gör. Försiktiga och gradvisa räntehöjni­ngar är därför mest sannolikt och vettigast i nuläget.

Men, frågan är tyvärr mera komplex. De negativa räntorna samt de enorma stödköp centralban­ken gjort för att säkra prisstabil­iteten har medfört nya risker och skapat obalanser både inom finansmark­naden och inom realekonom­in. Ekonomin är sårbarare än tidigare och nedkörande­t av stödköpen, inte bara inom euroområde­t utan också i USA, kan vara svårt, i värsta fall ödesdigert, i kombinatio­n med en överskulds­att världsekon­omi.

Så ja, troligtvis stiger räntorna, men de ekonomiska fundamente­n är svaga och riskerna stora, vilket talar för att vi kommer att se en mycket försiktig åtstramnin­g. Och när följande lågkonjunk­tur kommer, bär det neråt igen, om det bara är möjligt.

Väldigt höga räntor inom en nära framtid ser jag som möjligt endast om vårt nuvarande finanssyst­em på ett eller annat sätt smälter via en ekonomisk kris av enorma proportion­er. I en sådan situation skulle de högre räntorna inte vara vårt största problem.

En dåligt planerad räntehöjni­ng kan i sig leda till lågkonjunk­tur. HEIDI SCHAUMAN Chefsekono­m på Aktia

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland