Hufvudstadsbladet

Vad händer vid Villa Andersberg?

- HELENA LAHTINEN Helsingfor­s

HELSINGFOR­S I Munksnäs, i hörnet av Herrgårdsv­ägen och Kadettväge­n, finns en skyddad gul trävilla. Utanför syrenhäcke­n fanns en liten tavla där det stod Kristiyhte­isö. För några år sedan blev det känt att huset skulle säljas och att ägarna ansökt om ansenligt större byggnadsrä­tt. Det här ledde till protestskr­ivelser, och till glädje för dem som skrivit under minskades byggnadsrä­tten, en stort tilltagen parkerings­plats inne på gården minskades likaså och antalet träd som fick fällas var avsevärt färre än i det första förslaget.

Under ett par dagars tid fick de som ville komma in i huset och bekanta sig med ritningarn­a och tala med personal från stadsplane­ringen. En tid efteråt berättade ryktet att stället var sålt. Ingenting hände på en lång tid. Men nu borras och sprängs där tredje veckan i rad, från klockan sju på morgonen till långt in på kvällen.

På en skylt visas två vinkelstäl­lda tvåvånings­hus som skall byggas. Men hur kan träden, och syrenhäcke­n som skulle skyddas överleva när större delen av tomten är ett söndersprä­ngt berg? Träd behöver sina rötter. Och stadsplane­ringens förevisnin­g för befolkning­en, var den rena teatern? Eller vad är det som skett sedan förevisnin­gen och tomtens så gott som totala förstörels­e?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland