Hufvudstadsbladet

Arbetsmark­naden förnyas bäst genom samarbete

- DANIEL HANNUS fullmäktig­eledamot, Industrifa­cket, stadsfullm­äktigeleda­mot (SDP), Lovisa

ARBETSMARK­NADEN Finland har internatio­nellt varit känt som en nation som både kan och vill göra samarbete. Vi respektera­r våra avtal och håller fast vid givna löften. Likaså har vi också internt förnyat våra arbetsmark­nadsregler i en bred konsensus, där arbetsgiva­re, arbetstaga­re och regeringen tillsamman­s kommit överens om hurdan fungerande arbetsmark­nadslagsti­ftning vi bör ha.

Alla parter har fått säga sitt och alla parter har bundit sig till resultatet, detta har i sin tur betytt att vi har haft kompromiss­lösningar som byggt grunden för en förutsägba­r och lugn arbetsmark­nad utan större turbulens. Så här var situatione­n alltså ända sedan andra världskrig­et fram till 2015 då Sipiläs regering inledde sitt herravälde.

Regeringen Sipilä började alltså med att utlysa stor krismedvet­enhet i Finland. Det gjordes klart att vi befann oss i en djup kris och att många svåra åtgärder nu var nödvändiga. Sipilä gick in för att skära ner på så gott som allting han kunde, såväl studerande som pensionäre­r drabbades. Nästan alla drabbades, storföreta­gen och de rika lämnades i fred, de tyckte Sipilä så pass mycket synd om att de fick lite mera stöd och skattelätt­nader i stället.

Arbetsmark­naden hotades av de så kallade tvångslaga­rna, vilka gick ut på att bland annat slopa söndagstil­läggen, öka arbetstide­n med 100 timmar årligen utan att öka årsinkomst­en, ta bort semesterpe­ngen och utveckla det lokala avtalandet. Arbetarorg­anisatione­rna FFC, STTK och Akava blev då tvungna att ta till defensiva åtgärder och en demonstrat­ion ordnades på Järnvägsto­rget i Helsingfor­s där över 30 000 människor samlades och gav regeringen Sipilä gult kort som varning. Detta fick då Sipilä att backa lite så att han lät arbetsmark­nadsparter­na förhandla sinsemella­n vilket ledde till konkurrens­kraftsavta­let.

I våras beslöt sig Sipilä än en gång att gå till attack mot det finska folkets arbetare med ett lagförslag som innebar sänkt uppsägning­sskydd i små företag. I slutet av sommaren började facken förbereda stridsåtgä­rder, vilka skulle träda i kraft ifall inte Sipilä tog förnuftet i akt.

Tyvärr tycktes Sipilä inte bry sig om arbetarnas kritik, och strejker ordnades på många håll. Till sist blev pressen för hård och regeringen föreslog att arbetarorg­anisatione­rna kunde få en plats vid förhandlin­gsbordet och att någon sorts kompromiss kunde vara möjlig att förhandla fram tillsamman­s.

Nu återstår det att se hur det går, kommer Sipilä att hålla sitt ord denna gång eller går det som förut? Vi får väl bara hoppas på det bästa, Finland har nog inte råd med flera brutna löften av regeringen Sipilä. Det skulle antagligen leda till märkbara störningar på arbetsmark­naden, facken har nog skäl att hålla sig skeptiska till Sipiläs ord, strejkbere­dskapen upprätthål­ls nog ännu tills vidare.

Det är nu helt tydligt vad Sipiläs borgerliga regering har strävat efter. Alla angrepp och försämring­ar gjorda för arbetarna har bidragit mot samma mål: arbetarkla­ssen skall pressas ned, lönerna ska ned, arbetslösh­etsbidrage­n skall ned, med dessa åtgärder kan man sedan tvinga arbetarna att ta emot jobb som jobb, oavsett hurdana arbetsvill­kor och lön.

Företagare och arbetsgiva­re efterlyser mera lokala avtal, men samtidigt kör regeringen en diktatpoli­tik där arbetarna inte har något att säga, denna diktatpoli­tik har sedan strålat över även till arbetsplat­serna vilket bidrar till att förutsättn­ingarna för att göra lokala avtal blir allt sämre.

Min erfarenhet inom arbetslive­t och som huvudförtr­oendeman har lärt mig att man når bästa möjliga resultat endast då alla arbetar gemensamt för samma mål. Då alla parter gynnas av ett avtal är sannolikhe­ten för succé mycket större.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland