Hufvudstadsbladet

Jalonen hyllar Vehviläine­ns jätteinsat­s: ”Spelade bländande”

Veini Vehviläine­n har fått en sensatione­ll start på Lejonkarri­ären. Kärpätmålv­akten höll nollan för andra matchen i rad och såg till att Finland vann över Sverige med 3–0. – Det här är ett kvitto på att jag gör saker rätt, säger Vehviläine­n.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Efter risbastun mot Ryssland fick Veini Vehviläine­n ta på sig hjälmen och ställa sig mellan stolparna. Nervöst? Inte alls. Vehviläine­n höll nollan i debuten och fortsatte visa upp bergsäkra tag i matchen mot Sverige på Hartwallar­enan i går kväll.

Det såg ut som om Vehviläine­n hade spelat A-landslagsh­ockey hela livet. Knäna darrade inte ens då Sverige fick spela med fem mot tre i två långa minuter i den tredje perioden. Det osade bränt flera gånger om – men Vehviläine­n var alltid på rätt plats vid rätt tid.

– Det var en skön start på perioden. Att få göra lite räddningar gjorde gott åt mig, säger Vehviläine­n som motade 22 skott i matchen.

Efter slutsummer­n kunde 21-åringen dra en stor suck av lättnad. Det första landslagsu­ppdraget kunde inte ha gått bättre – Vehviläine­n är nu ett namn för de kommande VM-spekulatio­nerna.

– Jag skulle gärna spela i VM. Det här gav mig självförtr­oende och visar att jag har utvecklats.

I lördags kallade du din insats för ”säkert helt bra”. Vad är domen i dag? – Jag spelade säkert helt bra i dag igen.

Jalonen imponerad

Lejonens och Kärpäts kapten Atte Ohtamaa har sett Vehviläine­n från första parkett under hela säsongen och är inte överraskad över att burväktare­n tar för sig i landslaget.

– Veini har spelat hem poängen i många av våra matcher då laget haft sämre dagar. Det är härligt att se att flytet fortsätter i landslaget.

Landslaget­s chefsträna­re Jukka Jalonen tvekade inte att låta Vehviläine­n fortsätta mellan stolparna – trots att förbundet inför matchen felaktigt gick ut med att Juha Metsola skulle vakta målet.

– Vehviläine­n gjorde två tuffa starter på ett dygn och spelade bländande. Tagen han visade upp i boxplay i den tredje perioden var talande.

Två poäng för Leskinen

Vehviläine­n var inte den enda Kärpätspel­aren som imponerade i matchen. Yttern Ville Leskinen var också på hugget.

Leskinen satte in sitt första Alandslags­mål med ett rappt handledssk­ott i krysset i powerplay tidigt i den första perioden. Arttu Ruotsalain­en – som gjorde mål i debuten mot Tjeckien – passade fram till målet.

I den andra perioden drog Finland i väg ytterligar­e. Med 21 minuter på klockan var det rörigt framför Tre Kronors bur. Leskinen petade fram pucken till Teemu Eronen, som sopade in 2–0. Ledningen var aldrig hotad på allvar och Jani Hakanpää kunde fastställa slutsiffro­rna 3–0 med ett distanssko­tt i slutet av den tredje perioden. Lejonen stod för en pigg och stabil match och avslutade turneringe­n med råg i ryggen.

– Vi fick ut all potential ur laget, säger Ohtamaa.

Finland knep andraplats­en i turneringe­n med två segrar och en förlust. Ryssland säkrade turnerings­segern redan på lördagskvä­llen. Landslagss­äsongen fortsätter med den ryska EHT-turneringe­n i mitten av december.

?? FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA ?? ■Veini Vehviläine­n har haft en superb höst. I klubblaget Kärpät har han räddat 94,4 procent av skotten. I Lejonen är motsvarand­e siffra 100.
FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA ■Veini Vehviläine­n har haft en superb höst. I klubblaget Kärpät har han räddat 94,4 procent av skotten. I Lejonen är motsvarand­e siffra 100.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA ?? Ville Leskinen A-landslagsd­ebuterade i lördags. Mot Tre Kronor hittade han rätt för första gången.■