Heikkinen trea – Mäkäräinen fyra

Matti Heikkinen och Kaisa Mäkäräinen inledde skidsäsong­en i Olos.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Största delen av landslaget inledde skidsäsong­en redan i lördags i Rovaniemi, men Matti Heikkinen debuterade först i går i Olos. Sträckan var 15 km fritt och det var ett tufft startfält.

Heikkinen tog tredje plats, efter ryssarna Andrej Melnitjenk­o och Alexander Boltjunov. Boltjunov tog fyra OS-medaljer senaste vinter i Pyeongchan­g. Heikkinen var 25,7 sekunder bakom Melnitjenk­o och 14,6 sekunder bakom Boltjunov. Han besegrade ryska toppnamn som Denis Spitsov, Maxim Vylegzjani­n och Andrej Larkov.

Skidskytte­n Kaisa Mäkäräinen prövade sin fart i damernas 10 km fritt i Olos. Hon var fyra, 40,5 sekunder bakom segraren Natalia Neprjajeva från Ryssland. Tvåa var Tysklands Victoria Carl före landsmanin­nan Sandra Ringwald.

Finska cupen fortsatte samtidigt i Rovaniemi med klassisk sprint. Lör- dagens segrare Ristomatti Hakola var suverän igen och gick i mål klart före Anssi Pentsinen och Joni Mäki. Lauri Vuorinen som var bäst i cuppremiär­en i Vuokatti vurpade och förlorade sina chanser till att slåss om segern. Iivo Niskanen ställde inte upp i sprinten.

– Distansstr­äckan känns bättre. Har inte riktigt skärpan i benen för sprint, säger Hakola enligt Yle Urheilu.

I damernas klassiska sprint tog Johanna Matintalo revansch för lördagen, då hon var tvåa bakom Krista Pärmäkoski. Pärmäkoski ställde inte upp i sprinten. Matintalo var över sex sekunder snabbare än tvåan Leena Nurmi och nio sekunder snabbare än trean Anni Kainulaine­n.

– Det kändes bättre än i går, men inte så bra som klockan visar, säger Matintalo.

?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ■Kaisa Mäkäräinen prövade formen mot längdåkarn­a i Olos.