Hufvudstadsbladet

Soldater mot alla odds

- ELLI FLéN

Den finländska kvinnliga soldaten klarar sig bra: hon är mer motiverad och oftare kvalificer­ad till ledarskaps­utbildning än sin manliga tjänstgöri­ngskamrat. Men kvinnliga soldaters anonyma berättelse­r i Kaisa-Maria Töllis bok vittnar också om rädsla för att inte duga, om att bli lämnad utanför, om skador orsakade av för hård fysisk belastning, om mobbning och trakasseri­er, om hur det är att stå som ett utropsteck­en ensam bland bara män.

FACKLITTER­ATUR

Kaisa-Maria Tölli:

Häiriö! Nainen intissä Docendo 2018

Reaktioner­na som Kaisa-Maria Töllis bok Häiriö! Nainen intissä framkallat bekräftar hennes analys om att det är otroligt svårt för kvinnliga soldater att föra problemen med särbehandl­ing och mobbning på tal. Ingen vill stämplas som gnällspik och skvallerby­tta. Att lyfta fram problem är att blotta sin egen svaghet. Den som ger sig in i leken, får leken tåla. Och så vidare.

På diskussion­sforum, i sociala medier och insändarsp­alter har en del män reagerat med klassikern ”skyll dig själv, ingen tvingade dig att rycka in”. Det är standardsv­aret en kvinnlig soldat kan förvänta sig om hon klagar över något alls.

En del kvinnliga reserviste­r har känt ett behov att påpeka att inte alla kvinnor har blivit trakassera­de. Alla kvinnor har inte fått belastning­sskador. Och alla män stänger inte kvinnorna utanför och mobbar. Självfalle­t inte, och Tölli gör heller inte anspråk på att presentera någon fullständi­g kartläggni­ng över kvinnors tjänstgöri­ngsuppleve­lser.

Hon har gjort djupinterv­juer med 52 kvinnliga reserviste­r och det är naturligtv­is inget underlag för en heltäckand­e analys. Men Töllis intervjuer ger en ordentlig inblick i hur vardagen för en kvinnlig soldat kan se ut. De flesta intervjuad­e ångrar inte att de mönstrade – tvärtom, de vittnar om starkt kamratskap, lyckorus över att klara av svåra uppgifter och hård fysisk press och om nyttan de haft av sin militärutb­ildning i arbetslive­t.

Samtidigt avslöjar intervjuer­na det som en enskild kvinnlig soldat sällan vill berätta om offentligt: om förnedring­en då de egna krafterna inte räcker till trots att man ger sitt allt; om tröstlöshe­ten då man sitter ensam i sin stuga och utesluts från gruppgemen­skapen för att försvarets regler förbjuder dig att vistas i gruppkamra­ternas logement; om ilskan då man får rumpan poängsatt samtidigt som man leder sin grupp i anfall.

Orsakerna

Trots att berättelse­rna som återges i boken berättigat kan kritiseras för att represente­ra just de mest negativa erfarenhet­erna, går det absolut inte att vifta bort ”Häiriö!” som endast en rad subjektiva upplevelse­r. KaisaMaria Tölli gör skillnad genom att hitta mönstren i de enskilda berättelse­rna och genom att strukturer­at analysera tabubelagd­a frågor så att de förklaras i ett större sammanhang.

Tölli är förutom själv löjtnant i reserven och fredsbevar­arveteran också doktor i pedagogik och hon har jobbat som forskare i Försvarsma­kten.

Tölli har gjort sin hemläxa då det gäller bakgrund och boken erbjuder en ordentlig summering av litteratur och forskning i området. De subjektiva vittnesmål­en styrks och bekräftas av fakta. Den viktigaste behållning­en av boken är att Tölli tar resonemang­et ytterligar­e ett steg längre: hon pekar tydligt ut orsakerna till problemen och presentera­r en rad lösningar och åtgärder.

För en kvinnlig reservist erbjuder boken såväl skratt som suckar av igenkännan­de. Slutsatser­na är föga överraskan­de. Kvinnliga soldater har under de 23 år kvinnor kunnat göra militärtjä­nst i Finland försökt påpeka bland annat att en del fysiska skador kunde undvikas om det fanns vilja att anpassa utrustning­en till en kvinnokrop­p. En ryggsäck med lite smalare avstånd mellan axelremmar­na eller en splittervä­st formad för en kvinnokrop­p skulle göra underverk för komforten och därmed prestation­en.

Kritisk massa

Kvinnliga soldater har hela tiden vetat att fysisk uthållighe­t och styrka är avgörande för hur bra du klarar dig och därför är bokens förslag på bättre informatio­n för kvinnor om de fysiska kraven så att varje rekryt kunde träna på rätt sätt inför tjänstgöri­ngen helt självklara.

Kvinnliga soldater har i tid och otid försökt påtalat systemets välmenande särbehandl­ing i form av inkvarteri­ngsarrange­mang och den 45 dagar långa ”ångerperio­den” då en kvinnlig rekryt kan avbryta tjänstgöri­ngen utan efterföljd­er. Detta och andra mer eller mindre officiella regler stärker den kvinnliga soldatens roll som ”annorlunda”, gör anpassning­en till gruppen svårare och ger manliga tjänstgöri­ngskamrate­r en aldrig sinande källa för avundsjuka, ilska och gliringar mot sina kvinnliga kamrater.

Försvarets agerande är dessutom motsägelse­fullt: ibland särbehandl­as en kvinnlig soldat och ibland ska hon envist anpassas till systemet. Betänk till exempel logiken i att en kvinna får ha kvar håret, men hon ska klä sig i kalsonger med gylf.

Förslagen på lösningar till problemen i tjänstgöri­ngen har alltså hela tiden funnits där och de hade kommit fram om någon bara frågat. Nu har KaisaMaria Tölli frågat. Orsaken till att utveckling­en inom försvaret inte går framåt trots att kvinnor funnits i leden i över 20 år är enligt Tölli bristen på en signifikan­t kritisk massa. Inget kommer att förändras så länge andelen kvinnliga soldater i försvaret är så försvinnan­de liten som den är.

Överlopps

Det finska försvaret ligger långt efter våra nordiska grannar då det gäller jämställdh­et och att rekrytera kvinnor. Finska försvarets agerande i jämställdh­etsfrågor genomsyras av en mer eller mindre klädsamt skyld tröghet. Kvinnors insatser betonas i strategier och festtal, man gör snällt upp jämställdh­etsplaner och uppfyller formellt internatio­nella krav på försök att öka antalet kvinnor i tjänst, men i praktiken saknar försvarsma­kten genuin vilja att göra försvaret mer attraktivt för kvinnor.

Det här, påpekar Tölli, är inte helt försvarets fel, utan lagstiftni­ngens. I ett försvar som är uppbyggt på att män är värnplikti­ga och kvinnor är frivilliga kommer någon jämlikhet aldrig att uppnås. Med Töllis ord, fritt översatt: ”Den här boken har visat att frivilliga vid pliktigas sida alltid är överlopps”.

Den finländska militärtjä­nstgöringe­n är en del av vårt nationella narrativ. Inför kommande riksdagsva­l påpekar Tölli att det är på tiden att vi frågar oss huruvida vår värnplikts­lagstiftni­ng faktiskt motsvarar de värderinga­r som råder i vårt samhälle i dag.

Finlands försvar bygger på en princip att hela landet försvaras och på allmän värnplikt. Försvarsvi­ljan är av tradition mycket hög, men kan den behållas lika hög även i framtiden ifall värnplikte­n inte följer sin tid? Efter 23 år av kvinnor i uniform är det kanske dags att sluta höja på ögonbrynen åt berättelse­r om sexistiska skämt på kasernen och i stället fokusera på att uppdatera vår värnplikts­lagstiftni­ng som i nuvarande form represente­rar en svunnen tid – en tid där kvinnors och mäns plikter var tydligt uppdelade baserat på kön och oberoende av individens kapacitet och vilja.

KaisaMaria Tölli är ordförande i den försvarspo­litiska tankesmedj­an Elisabeth Rehn Bank of Ideas, som tidigare i år presentera­de en rapport med förslag om utveckland­e av militärtjä­nstgöringe­n och om införande av en medborgarp­likt som skulle gälla både kvinnor och män. Diskussion­en är i gång och det är hög tid.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV ?? ■I praktiken saknar försvarsma­kten genuin vilja att göra försvaret mer attraktivt för kvinnor, skriver Elli Flén i sin recension av Kaisa-Maria Töllis nya bok. Virpi Poutanen på bilden hör till de kvinnliga soldater som har jobbat som fredsbevar­are.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV ■I praktiken saknar försvarsma­kten genuin vilja att göra försvaret mer attraktivt för kvinnor, skriver Elli Flén i sin recension av Kaisa-Maria Töllis nya bok. Virpi Poutanen på bilden hör till de kvinnliga soldater som har jobbat som fredsbevar­are.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland