Hufvudstadsbladet

Valveckan är nästan som julen

- MONICA HEIKEL-NYBERG Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

Summan är mer än delarna, brukar vi ofta säga när någonting lyckas över förväntan. När det gäller församling­svalet känns det frestande att säga tvärtom. Efter att ha tillbringa­t några timmar vid förhandsrö­stningsbås­et känner jag mig både förvånad och ödmjuk: merparten av de som röstar hör till dem jag med mitt dåliga ansiktsmin­ne inte känner igen från den regelbundn­a verksamhet­en. Ändå ger de alla sitt bidrag genom att rösta.

Engagerade församling­smedlemmar öppnar ytterdörre­n och kliver in. Någon erkänner att det är första gången hen röstar i ett kyrkligt val. En annan minns hur det var att rösta i någon av de församling­ar som nu har sammanslag­its till en större enhet. Röstsedlar postas vidare till andra valmyndigh­eter i landets alla stift. Den enorma arbetsinsa­ts som görs i landets alla församling­ar, från den pytteminst­a till den största, får också de mindre kyrkvana på benen. Alla satsningar, från Topeliuskv­äll till barnkonser­t och familjelun­ch, får röstningsv­eckan att konkurrera med julen i arbetsinte­nsitet för oss anställda. Så, vad får vi ut av det?

I första hand är det givetvis en fråga om att kyrkan också i fortsättni­ngen får de kunniga och engagerade beslutsfat­tare som behövs för att arbetet skall nå ut till dem som allra mest behöver det. Men indirekt är nyttan mycket större än så. Valet får hundratuse­ntals människor att tänka över sina värderinga­r. Vad är det viktigaste i min kyrka? Hur vill jag att den skall utvecklas under kommande år?

Dessutom ger kontakten med alla röstande både motivation och arbetsgläd­je: tänk att vi är så många! Medlemmar i alla storlekar och skepnader, med en mångfald åsikter och intressen. Alla delar, åtminstone för en stund, intresset för kyrka, tradition och en framtid där alla får rum. Summan som är oändligt större än delarna.

Och det är ju värt att arbeta för, eller hur?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland