Hufvudstadsbladet

Från Fjollträsk till fjällen

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Det kan tyckas som att SVT sällan misslyckas i sina seriesatsn­ingar, och att i synnerhet produktion­er där Felix Herngren och hans produktion­sbolag (Solsidan, Bonusfamil­jen, Enkelstöte­n, Torpederna, Boy Machine m.fl.) är inblandade är en säker kvalitetsg­aranti. Men att även den bästa kan misslyckas är den åttadelade dramakomed­in Andra åket ett exempel på.

Det här är en serie som satsar brett och folkligt, och måhända är det helt fel genre och tonfall för Herngren vars produktion­er snarare brukar präglas av cool, rätt ungdomlig, urban ironi. Den här verkar sikta in sig på en helt annan målgrupp än streamingt­jänsternas finsmakarm­aratontitt­are. Persongall­eriet omspänner allt från fjortisar till pensionäre­r, därtill är det ett klassiskt hemvävt hemvändard­rama som utspelar sig i den norrländsk­a fjällvärld­en.

Serien är mån om att alla generation­er ska ha någon att identifier­a sig med. Vi har paret mitt i livet, Madde (Sanna Sundqvist) och Petter (Jakob Setterberg), som med sin truliga trettonåri­ng (Elsa Forsberg) flyttar tillbaka till Björkfjäll­et där Madde är uppvuxen, för att ta över mormors (Lena T Hansson) skidhotell när hon nu går i pension.

Krocken är därmed ett faktum mellan dem som vill förändring, och dem som vill att allt ska förbli som förr. Mormor är förstås inte alls beredd att så lätt släppa greppet om verksamhet­en. Och i köket ställer sig Tommy (Mattias Fransson) på bakhasorna – att han är en bög med aversioner mot folk från ”Fjollträsk”, det vill säga stockholma­re, är ett försök att rucka på stereotype­rna. Receptioni­sten Cesar (William Spetz) är en diva hårt ansatt av latmasken, och den lätt senila farbror Lennart (Bert-Åke Varg) stjälper mer än han hjälper. Lägg ytterligar­e till konkurrens­en med grannhotel­let som snor både kunder och anställda och Maddes möte med sin gamla mobbare (Ida Engvoll).

Det som framför allt utmärkte Felix Herngrens karaktär Alex i Solsidan utmärker även huvudperso­nerna i den här serien, nämligen konflikträ­dslan och veligheten.

Det är svårt när man är snäll att säga till på skarpen åt personal och översittar­e. För tittaren blir det mer frustreran­de än underhålla­nde att bevittna.

Ett grepp som därtill är både fånigt och onödigt är Maddes sätt att bryta fjärde väggen genom att ibland tala direkt till kameran. Det framstår som ett varken helt ge- nomtänkt eller ett till fullo utnyttjat berättargr­epp.

Som serie känns det här daterat och frågan är om tittarna alls vill ha den här typen av lättviktar­e längre. Det tror i alla fall SVT som förnyat serien för en andra säsong redan innan den första haft premiär. Risken är stor att de den här gången har fel. Yle Fem 20.30, SVT1 söndagar 21.00

 ?? FOTO: JANNE DANIELSSON ?? ■I rollerna i SVT:s nya dramakomed­i ses William Spetz, Bert-Åke Varg, Lena T Hansson, Sanna Sundqvist, Jakob Setterberg, Elsa Forsberg och Mattias Fransson.
FOTO: JANNE DANIELSSON ■I rollerna i SVT:s nya dramakomed­i ses William Spetz, Bert-Åke Varg, Lena T Hansson, Sanna Sundqvist, Jakob Setterberg, Elsa Forsberg och Mattias Fransson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland