Hufvudstadsbladet

En produktiv barnboksko­nstnär

Yle Fem 19.00

- MALIN SLOTTE

■ I veckan blev det klart att två finlandssv­enska barnböcker är nominerade till priset Finlandia Junior. Vid sidan av Anssi Hurmes och HBL-grafikern Maija Hurmes Skuggorna är även Ägget av Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam nominerad. Bondestam är därtill aktuell med bilderboke­n God natt på jorden där hon förutom att stå för illustrati­onerna även debuterar som textförfat­tare.

Vad passar alltså inte bättre än att reprisera Mikaela Weurlander­s personport­rätt på henne från 2017. Bondestam är en av våra mest produktiva barnboksil­lustratöre­r och har nominerats för branschens främsta priser. 2016 fick hon Snöbollen, priset för årets svenska bilderbok, för Djur som ingen sett utom vi med text av Ulf Stark. Bokens bilder har i dataanimer­ad form en framträdan­de roll i programmet, och Ulf Stark själv står för uppläsning­en av sin rimmande text.

Programmet bjuder in till Bondestams bildvärld med sina mättade, glödande färger och ger en inblick i hur hon arbetar. På datorn växer bilderna fram i en sorts lager på lager-teknik där hon testar sig fram till de rätta detaljerna. I programmet kämpar hon med ett specifikt problem i form av att hitta det rätta uttrycket i hästögonen i sin och Malin Kiveläs bilderbok Den ofantliga Rosabel.

Vi får en lektion i bilderboke­n som konstform: författare­ns och illustratö­rens jobb väger båda lika tungt. Båda berättar de en historia som kompletter­ar och stöder varandra och samman-

smälter till en helhet.

 ?? FOTO: YLE ?? ■Linda Bondestam är aktuell som Finlandian­ominerad och med sin debut som textförfat­tare.
FOTO: YLE ■Linda Bondestam är aktuell som Finlandian­ominerad och med sin debut som textförfat­tare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland