Hufvudstadsbladet

Många döda och saknade i bränderna i Kalifornie­n

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Över trettio personer har dött i de skogsbränd­er som härjar i både norra och södra Kalifornie­n.

– Det är en katastrof av helt otroliga mått, säger Stefan Lindström, Finlands generalkon­sul i Los Angeles till HBL. Mycket handlar nu om hur vindarna utvecklas. – Alla känner någon som bor i de drabbade områdena. Folk är vana vid att det brinner, men att det gör det så tidigt och är så otroligt stora områden är ovanligt, säger journalist­en Jeanette Öhman.

Till och med 300 000 personer har evakuerats undan vad som kan vara de dödligaste skogsbränd­erna i Kalifornie­n hittills. Finlandssv­enskar i Los Angeles berättar om stor hjälpvilja och solidarite­t, men också om folk som inte vill lämna sina hem och bilar som blir vita av askan.

I fjol var Stefan Lindström när att förlora sitt hem i Los Angeles i skogsbrand­en som då drog över södra Kalifornie­n. Nu är läget för just hans och familjens del inte lika illa, men han vet mycket väl hur det är då branden drar fram i en vind med en hastighet på trettio meter i sekunden – just den vindhastig­het som var att vänta måndag kväll lokal tid.

– Det är otroligt när elden rör sig i en hastighet snabbare än en människa kan springa.

Som Finlands generalkon­sul i Los Angeles följer Lindström intensivt med brandläget i delstaten. I norr härjar den så kallade Camp firebrande­n och i söder Woolsey-branden. 300 000 personer har evakuerats, av dem 170 000 i Los Angeles. I norr uppskattas omkring 6 500 hem ha förstörts och i söder 1 000.

Över 30 har dött, men fortfarand­e är fler än 220 personer saknade vilket betyder att dödsoffren kan bli fler.

– Det är en katastrof av helt otroliga mått, säger Lindström.

Vinden avgör

Kroppar har hittats i utbrända bilar och identifier­ingsarbete­t är inte lätt. De enda kvarlevor som kan finnas är ben eller benfragmen­t, enligt Kory Honea, sheriff i Paradise norr om Sacramento enligt flera medier. Paradise har så gott som totaltförs­törts i Camp fire-branden.

I Los Angeles-området är det Malibu och Thousand Oaks som har drabbats värst. Malibu är kändistätt och det rapportera­s om artister som bland andra Neil Young och Miley Cyrus vars hus har brunnit upp.

Stefan Lindström betonar att det också handlar om områden där alldeles vanliga människor bor och där det dessutom finns flera stora universite­t. Åtminstone ett av dem, Pepperdine University, har redan meddelat att det håller stängt till slutet av månaden.

För tillfället verkar det som om brandmänne­n har bränderna under något bättre kontroll än i helgen. Mycket handlar ändå om hur vindarna utvecklas. Det är den så kallade Santa Ana som spelar in. Santa Anavindar är varma och starka och blåser från öknen ut mot kusten. De känns som om man stod i en bastu med en jättefläkt på, som Lindströms illustrera­r det.

I går var de flesta skolorna stängda efter Veterans Day, en nationell helgdag, och de som inte tänkte ha lovdag hade ändå uppmanat barnen stanna hemma. Utomhushob­byer har ställts in på grund av den dåliga luftkvalit­eten.

Lindström beskriver hur den känns inne i staden: Den mörka bilen förvandlas ljus av all aska, efter tio minuter ute är näsan kruttorr och efter en halv timme kommer det sot i näsduken.

Öppnar sina hem

Mitt i allt det tragiska lyfter Stefan Lindström fram också den stora hjälpvilja som folk i Kalifornie­n visar, där människor öppnar sina hem för varandra. Detsamma säger också författare­n och HBL-medarbetar­en Jeanette Öhman som bor i Los Angeles. Förutom folk som flyr elden finns det också många djur som behöver evakueras. Hon själv känner till två stall som flyttat på sina hästar, och många har erbjudit transporth­jälp. Husägare som evakueras uppmanas lämna fat med vatten för vilda djur efter sig.

Öhman med familj planerar att återvända till sitt hem i Santa Monica efter att ha åkt undan askan in i landet.

Hon har vänner i Topanga-området sydost om Malibu som har uppmanats evakuera sig, men som ogärna vill lämna sina hem av rädsla för att inte kunna återvända.

– Alla känner någon som bor i de drabbade områdena. Det märks över hela staden. Folk är vana vid att det brinner, men att det gör det så tidigt och är så otroligt stora områden är ovanligt.

I den skogsbrand som tidigare räknats som den dödligaste i Kalifornie­n, 1933, dog 29 personer.

 ?? Foto: LeHtikUVA/JUstiN sULLiVAN ??
Foto: LeHtikUVA/JUstiN sULLiVAN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/SANDY HUFFAKER ?? Helikoptra­r och flygplan har satts in i kampen mot skogsbränd­erna, här i Malibu.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/SANDY HUFFAKER Helikoptra­r och flygplan har satts in i kampen mot skogsbränd­erna, här i Malibu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland