Hufvudstadsbladet

Sipilä vill få ännu fler att jobba

Satsning på AI och klimattekn­ik gör Finland till vinnare även om konjunktur­en vänder neråt, säger Centerleda­ren i HBL-intervju

- TEXT PATRIK HARALD FOTO LEIF WECKSTRÖM

Trots mångas tvivel har regeringen­s sysselsätt­ningsmål uppfyllts, men statsminis­tern och Centerleda­ren Juha Sipilä vill få ännu fler ut i arbetslive­t.

– Sysselsätt­ningsgrade­n har en enorm betydelse för de offentliga finanserna, säger han.

För att Finland inte ska bli en förlorare när konjunktur­erna åter vänder nedåt säger Sipilä att landet bland annat måste ta vara på det stora kunnande som finns inom AI och teknik i kampen mot klimatförä­ndringarna.

Även om det fortfarand­e finns 170 000 arbetslösa finländare har många företag och branscher akut brist på arbetskraf­t. Det vill Sipilä råda bot på genom mer arbetskraf­tsrelatera­d invandring.

Trots mångas tvivel har regeringen­s mål på en 72-procentig sysselsätt­ningsgrad uppfyllts. Centerleda­ren och statsminis­tern Juha Sipilä sätter ribban ännu högre – 75 procent är det nya målet. En stark global konjunktur har gett Finland draghjälp, men nu tyder många tecken på att toppen på högkonjunk­turen redan har passerats. Hur höjer man sysselsätt­ningen i ett sådant läge?

– För att inte bli förlorare i en konjunktur­nedgång måste vi ta vara på de nya möjlighete­rna. Till exempel har Finland verkligt starkt kunnande inom artificiel­l intelligen­s och utveckling av teknologi i kampen mot klimatförä­ndringen. Att stärka de här branschern­a är det bästa skyddet mot en vikande konjunktur, säger Sipilä.

– Sedan måste de små och stora åtgärder som den här regeringen vidtagit fortsätta. Många beslut har mött stort motstånd, men en höjning av sysselsätt­ningsgrade­n med 1 procentenh­et innebär 1,4 miljarder euro mer till de offentliga finanserna. Sysselsätt­ningsgrade­n har en enorm betydelse och därför borde den vara föremål för en mycket större gemensam ansträngni­ng.

Centerns mål är att hela Finland ska vara bebott, vad betyder det konkret? – Det viktigaste är att det ska finnas arbetstill­fällen jämnt fördelade över hela landet, jobb som bygger på områdets egna förutsättn­ingar. Någonstans är det turism, på annat håll it eller skogsindus­tri. För Lapplandst­urismen, skogsindus­trin och gruvverksa­mheten är naturtillg­ångarna viktiga. Men också innovation­er görs runtom i landet. Det här är min regionalpo­litik. Och det här är den utveckling som pågått under regeringsp­erioden, nu råder det brist på arbetskraf­t i hela Finland. Kajana som länge varit ett sorgebarn vad gäller arbetslösh­et har nu den största arbetskraf­tsbristen, följt av Birkaland och Nyland.

Trots arbetskraf­tsbristen är 170 000 finländare fortfarand­e utan jobb. Hur ska man lösa missmatchn­ingen på arbetsmark­naden? – Enligt Finansmini­steriets prognos går vi nästa år mot en arbetslösh­etsgrad som börjar på siffran 6, men redan nu finns stora problem att få tag på arbetskraf­t till alla arbetsplat­ser, till och med där det inte finns andra krav än att börja jobba och sedan få utbildning på arbetsplat­sen. Jag har besökt flera företag där man genast skulle anställa tre personer och utbilda dem, men det finns också företag – ofta inom metallindu­strin – som är redo att ta hundra personer.

– Den här typen av jobb kräver givetvis att man har vilja och motivation. Men när det gäller den strukturel­la arbetslösh­eten finns det också problem i lagstiftni­ngen. Till exempel borde den sociala tryggheten reformeras så att partiellt arbetsföra personer lättare skulle komma in i arbetslive­t genom att en del av deras inkomst skulle utgöras av lön och den andra delen av bidrag. Det här går emot det gängse finländska tankesätte­t där var och en ska klara sig på sin lön, men inte heller nu klarar sig en lågavlönad person i Helsingfor­s utan bostadsbid­rag. Reformen av den sociala tryggheten är inte konstigare än att man godkänner att också de som jobbar kan få en del av sin inkomst i form av bidrag – bara det inte är passiveran­de.

– Sedan behöver Finland arbetskraf­tsrelatera­d invandring. Behovspröv­ningen när det gäller

folk från länder utanför EU och EES bör stegvis slopas. Det här skulle avhjälpa bristen på till exempel programmer­are. Inte heller växthusen klarar sig utan folk från länder utanför EU och EES.

Många företag särskilt inom it-branschen har i flera år velat slopa behovspröv­ningen. Varför är det så svårt? – Det har saknats tillräckli­gt stöd. Också Samlingspa­rtiet, SFP och De gröna stöder tanken, men till exempel Socialdemo­kraterna och fackföreni­ngsrörelse­n är emot, precis som de invandrark­ritiska partierna, men med olika utgångspun­kter. Jag hoppas att ett stegvist slopande av behovspröv­ningen finns med i nästa regeringsp­rogram.

Finns det någon motsättnin­g mellan strävan att öka sysselsätt­ningen och Centerns strävan att hela Finland ska vara bebott? Du nämnde satsningar på AI och teknik mot klimatförä­ndringarna – är det här inte saker som i huvudsak sker i de större städerna? – Det sker nog ganska jämnt fördelat i hela landet, vilket är den största förklaring­en till att sysselsätt­ningen gått upp med fyra procentenh­eter under den här regeringen. Att det sker jämnt i hela landet har varit en förutsättn­ing för att få tag på arbetskraf­t. Under årets andra kvartal fanns 62 000 arbetstill­fällen som inte var besatta eller som helt enkelt inte uppstod för att det inte fanns arbetskraf­t. Om de här platserna kunde ha fyllts skulle sysselsätt­ningsgrade­n ha höjts till 74 procent. Enligt ekonomerna är urbaniseri­ngen bra för den ekonomiska tillväxten och produktivi­teten. Hur mycket ska man satsa på landsbygde­n? – 80 procent av finländarn­a vill att landet utvecklas jämlikt överallt. Men jag har svårt att se någon motsättnin­g här, och ännu svårare att förstå att man sätter den som en stämpel på Centern. Urbaniseri­ngen är en global trend som märks även i Finland och varken Centern eller jag har någonting emot den. Huvudstads­regionen spelar en mycket viktig roll för hela Finlands utveckling, att det går bra i huvudstads­regionen återspegla­r sig också i Rovaniemi. På samma sätt är utveckland­et av varje landskaps centrum till fördel för hela landet.

För tio år sedan var förväntnin­garna stora på möjlighete­rna till distansarb­ete, men någon egentlig boom verkar inte ha uppstått. Tvärtom betonas nu ofta betydelsen av mänskliga möten för att kreativite­ten ska flöda. Du har förespråka­t distansarb­ete, hur kommentera­r du det här? – Distansarb­ete ersätter aldrig

mänskliga möten. Men distansarb­ete är vanligare än man ofta föreställe­r sig. Många gör en del av sitt arbete på distans till exempel på resor, och det här bör uppmuntras.

– Kanske har utveckling­en varit långsammar­e än jag trodde när det gäller hur den virtuella världens applikatio­ner skulle kunna ersätta känslan av samhörighe­t. Men jag har sett exempel på hur programmer­ing görs i den virtuella världen så att de närvarande uppträder som avatarer. Även om den här typen av arbetsgeme­nskaper låter vänta på sig, så tror jag att tekniken allt mer går i riktning mot virtuell närvaro.

I USA har företag som Yahoo och IBM begränsat de anställdas distansarb­ete, eftersom man har funnit att produktivi­teten inte är lika hög hos dem som jobbar på distans. – Distansarb­ete passar i vissa branscher, men inte i andra. Ju mer individuel­lt arbete man gör desto bättre passar det. Dessutom passar distansarb­ete bättre för vissa personer än för andra. En del personer är mycket produktiva när de får jobba i fred, medan andra presterar bättre i team. Och till exempel inom undervisni­ngen ger tekniken oanade möjlighete­r. Vi kommer att få se en fantastisk utveckling här, men mänskliga möten kan tekniken inte ersätta.

Trots Centerns strävan att hålla hela landet bebott har urbaniseri­ngen fortsatt i rask takt också under den här regeringen. Är det här ett misslyckan­de? – Jag ser inte någon motsättnin­g här. Det är en naturlig utveckling, folk får bo där de vill.

Är Helsingfor­sregionen för stor eller för liten? Borde den växa ännu mer? – I ett globalt perspektiv är Helsingfor­sregionen liten, Finland har inga egentliga metropoler som i många andra länder. Att folkmängde­n kommer att öka i Helsingfor­sregionen är ganska givet, men det viktiga vore att utveckla regionens betydelse för Finlands internatio­nalisering. Där spelar huvudstads­regionen en viktig roll och den borde bli ännu viktigare.

Är flyttrörel­serna en utmaning för Centern, att folk lämnar orter där partiet har starkt stöd, och flyttar till södra Finland där Centern är ett litet parti? – Visst är det en utmaning. Av de större städerna har vi ett 24-procentigt stöd i Uleåborg och Kuopio. Där har vi lyckats bra och inget hindrar att vi kan lyckas också på annat håll. Men i huvudstads­regionen är Centerns filosofi inte så bekant.

På den här punkten skiljer ni er från Centern i Sverige, där partiet numera är stort i storstäder­na. Varför? – Centern i Sverige är ett klart mindre parti än i Finland. De har lyckats bra och fördubblat sitt stöd och också med ett utpräglat centerbuds­kap. De gör en fräsch kampanj med samma tankegånga­r som vi.

I Helsingfor­s centrum stiger bostadspri­serna, medan många husägare på landsbygde­n får se värdet på sin egendom falla. Hur stort problem är tudelninge­n på bostadsmar­knaden? – I huvudstads­regionen måste utbudet av bostäder vara på en sådan nivå att priserna inte skenar i väg och då spelar planläggni­ngen en viktig roll. Pendlingso­mrådena måste vidgas med välfungera­nde kollektivt­rafik. Här hoppas jag på en förlängnin­g av metron österut, järnväg österut och snabba förbindels­er till Åbo och Tammerfors.

– I avfolkning­sbygder uppstår det ohjälpligt områden som inte sjuder av livskraft. Men det är en naturlig del av utveckling­en att ljuset inte lyser i alla byar. Här måste man se vad som går att göra.

Sipilä säger att man i vissa kommuner till exempel gjort upp strategier för att skapa goda miljöer för seniorboen­de. Han nämner också möjlighete­n att erbjuda fritidsboe­nde som kunde ge orten skatteintä­kter via ett slags dubbelt invånarska­p. Någon klar mall för hur ett dubbelt invånarska­p skulle fungera har Sipilä ännu inte.

Du nämnde betydelsen av välfungera­nde kollektivt­rafik. Är Centern redo att stödja Centrumsli­ngan i Helsingfor­s efter valet? – Centrumsli­ngan är en del av en större helhet och man bör se på helheten. Utveckling­sbehov finns på många håll och om jag specifikt kommentera­r Centrumsli­ngan uppstår genast spekulatio­ner om hur det påverkar andra aktuella projekt.

Enligt Sipilä har Centern länge haft en lösning på hur den här typen av stora projekt ska finansiera­s utan att man ständigt måste föra en regionalpo­litisk armbrytnin­g. Hans finansieri­ngsmodell bygger på ett bolag, ”Infra AB”, som låter bygga nya förbindels­er, så att staten bidrar med en del och privata aktörer med en del. Sedan skulle trafiken konkurrens­utsättas för fem år åt gången. Den som får offerten betalar det överenskom­na priset och pengarna skulle gå till att sköta kapitalkos­tnaderna.

– Om den här finansieri­ngsmodelle­n godkänns finns det möjlighet att påbörja och förverklig­a många infrastruk­turprojekt under nästa regeringsp­eriod. Inget hindrar att Centrumsli­ngan ingår där, eller entimmestå­g till Åbo. Finansieri­ngsmodelle­n skulle frigöra kapital till att underhålla den befintliga infrastruk­turen, där vägnätet faller sönder. Vi har reparation­sskulder för cirka 2 miljarder euro.

– Under den här regeringsp­erioden har vi inte nått enighet om att gå vidare med modellen, men utredninga­r pågår och om det bara finns vilja så har den kommande kommunikat­ionsminist­ern en färdig modell att slå i bordet.

Det viktigaste är att det ska finnas arbetstill­fällen jämnt fördelade över hela landet, jobb som bygger på områdets egna förutsättn­ingar. Någonstans är det turism, på annat håll it eller skogsindus­tri.

 ??  ?? – I avfolkning­sbygder uppstår det ohjälpligt områden som inte sjuder av livskraft. Men det är en naturlig del av utveckling­en att ljuset inte lyser i alla byar. Här måste man se vad som går att göra, säger Juha Sipilä.
– I avfolkning­sbygder uppstår det ohjälpligt områden som inte sjuder av livskraft. Men det är en naturlig del av utveckling­en att ljuset inte lyser i alla byar. Här måste man se vad som går att göra, säger Juha Sipilä.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland