Hufvudstadsbladet

Unga födda 1997 mår sämre än årgång 1987

- SPT/SöREN JONSSON

Finländska 18-åringar mår i genomsnitt bra. Men utveckling­en pekar i fel riktning. De som är födda 1997 har fler bekymmer än de som är födda tidigare, visar THL:s färska kohortstud­ie.

De som föddes 1997 har under sin uppväxt upplevt finanskris, kriget mot terrorisme­n, klimatkris och allmän politisk oro. Men de har också vuxit upp under Nokias framgångsd­agar och upplevt ekonomiskt uppsving.

– Det är förvånande att det finns nästa lika många barnfamilj­er med ekonomiska svårighete­r bland den här årskullen som för tio år sedan, säger Tiina Ristikari, specialfor­skare vid Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Undersökni­ngen jämför födelsekoh­orten 1997 med 1987. Bland dem som är födda 1997 finns fler som fått en psykiatris­k diagnos. Dessutom har antalet barn och ungdomar som har blivit placerade utanför hemmet fördubblat­s.

– Förr trodde man att problemen berodde på tonåringar­na själva, men nu kan vi tydligt visa att det beror på miljön där ungdomarna växer upp, säger hon.

I rapporten har forskarna identifier­at fyra faktorer som är betungande för barnen. Föräldrarn­as psykiska hälsa, utbildning­snivå och ekonomisk situation har en tydlig koppling till barnens välbefinna­nde. Dessutom betungar förändring­ar i familjen ungdomarna, till exempel ett dödsfall eller en skilsmässa

– När problemen hopar sig inom familjen drabbar det barnen. Därför är det viktigt att samhället erbjuder tillräckli­gt med stöd till de familjer som är i behov av hjälp.

I synnerhet ekonomiska problem i familjen verkar försämra barnens möjlighete­r till ett ekonomiskt självständ­igt liv. De här svårighete­rna syns bland annat i form av psykisk ohälsa som kräver vård, sämre skolbetyg och kortare studiebano­r.

Betyg enligt ekonomi

Redan på 1980-talet identifier­ade den svenske utbildning­ssociologe­n Donald Broady att högutbilda­de, välbärgade föräldrar är det enda som garanterar skolframgå­ng.

– Tyvärr verkar det fortfarand­e stämma. Barn till högutbilda­de föräldrar med god inkomst presterar bättre i skolan än medeltalet, säger Tomi Kiilakoski, specialfor­skare vid Nuorisotut­kimusseura.

Medeltalen på avgångsbet­ygen från grundskola­n visar också på stora skillnader mellan könen: flickor klarade sig bättre än pojkar, om man bara tittar på betygen.

Politiska lösningar

På ett presstillf­älle i går spånade Timo Kiilakoski, specialfor­skare vid Nuorisotut­kimusseura, undervisni­ngsrådet Marjo Rissanen vid Utbildning­sstyrelsen och Inka Hetemäki, programdir­ektör vid Unicef på vad som kan göras utifrån undersökni­ngens resultat.

– Vi lever i en tid där politiska beslut fattas under en enda regeringsp­eriod. När grundskola­n reformerad­es på 1960- och 1970-talet behandlade­s reformen av flera regeringar. Vi skulle behöva långsiktig­het i politiken för att ta tag i problemen, säger Kiilakoski.

Han hoppas att politiker börjar prata om investerin­gar i ungdomarna­s välbefinna­nde i stället för att se dem som kostnader i budgeten.

– Om kommunen eller staten gör nedskärnin­gar i ungdomsver­ksamheten, innebär det på sikt att det uppstår kostnader. Den verkliga nettoinbes­paringen bör politiker bli bättre på att räkna ut.

Hetemäki är inne på samma linje. Enligt henne bör man göra en konsekvens­bedömning när man fattar beslut. Enligt FN:s konvention om barnens rättighete­r ska barnets bästa prioritera­s vid allt beslutsfat­tande.

– Till exempel borde barnens bästa ha beaktats när alkohollag­en förnyades. Hur kommer den nya lagen att påverka familjer där det förekommer missbruk, frågar hon.

Marjo Rissanen efterlyser tätare samarbete mellan hälsovårde­n och skolan för att identifier­a och hjälpa familjer med problem.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ??
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland