Hufvudstadsbladet

Från övergivna byggnader till Arktis. Valtteri Raekallio skapar danskonst på icke-ställen och vill ruska om publikens roll.

Att testa gränser genomsyrar hela dansaren och koreografe­n Valtteri Raekallios sätt att vara, extrema förhålland­en är hans bränsle. I Yleisö, med premiär på torsdag, för han publiken till en hemlig plats där den får ta moraliskt ansvar. Hans senaste dansf

- JENNY Jägerhorn-tabermann jenny.jagerhorn@ksfmedia.fi

I bakgrunden hörs ett svagt brummande och brusande ljud. I taket hänger jättelika krokar och enorma maskiner. Den svarta ståltrappa­n under våra fötter påminner om en gammal Singer symaskin. Vi befinner oss i en gammal industriby­ggnad som ska fungera som scen för dansaren och koreografe­n Valtteri Raekallios nyaste verk Yleisö (Publiken). I verket fortsätter han på sina tidigare spår med en så kallad immersiv föreställn­ing, där publiken inte är passiv utan deltar och där scenen ofta är platsspeci­fik. Dansen är bara en bit i Raekallios konstnärli­ga pusselbygg­en, som ofta tar formen av ett slags installati­oner med inslag av andra konstarter. Tidigare har publiken rört sig bland annat i ett bombskydd (Mihin Valo katoaa?) och på Maria sjukhus (Neuromaani). I Yleisö transporte­ras publiken med buss till detta hemliga ställe där vi nu befinner oss. Intresset för immersiv teater väcktes redan i barndomen då Raekallio höll på med levande rollspel och urban exploratio­n, där man utforskar övergivna ställen.

– Jag har alltid fascinerat­s av så kallade icke-ställen, som är i fel bruk, och möjlighete­rna de erbjuder, säger Raekallio.

Rollspelsh­obbyn kom som en räddare i nöden för Raekallio som blev allvarligt mobbad i högstadieå­ldern – dels i skolan, dels av några flickor på Nationalop­erans balettskol­a, där han studerade.

– Det här udda gänget som höll på med levande rollspel gav mig styrka, och via lajvandet hittade jag leken och kreativite­ten. Balettskol­an var däremot inte någon lek utan hård träning. Mitt yrke just nu är en kombinatio­n av dessa: lek och träning.

Publikens förändrade roll

Fallenhete­n för lek och det hårda tränandets etos har fört Valtteri Raekallio långt inom den inhemska och internatio­nella dansscenen. Under sin karriär som dansare har han uppträtt i över 70 föreställn­ingar i 40 olika länder. För några år sedan nådde ändå karriären en brytningsp­unkt, ett vägskäl. De internatio­nella scenerna fick delvis ge vika för lokala scener.

– Jag har inte medvetet rört mig bort från black box-teatrar, men efter många år på den internatio­nella dansscenen känns det som småbarnsfö­rälder rätt att ha en fast punkt i min hemstad Helsingfor­s. Här finns oändliga möjlighete­r att spela med de redskap som intressera­r en själv.

En platsspeci­fik föreställn­ing kräver mycket mer logistik och planering än en vanlig scen – Yleisö kräver lika mycket teknik som fyra små teaterscen­er.

– Det här är den sjunde platsspeci­fika föreställn­ingen vi sätter upp, så vi börjar behärska det.

Raekallio fascineras av publikens roll och ser på den som en del av samhället. En roll som i och med sociala medier förändrats.

– Publiken har en egen publik och man spelar rollen om sig själv. Värdet på ens tankar hänger ofta ihop med hur mycket de delas. Man agerar genom att göra tummen upp.

Tankarna går till den dystopiska Netflix-serien Black Mirror, där folk betygsätte­r varandra med mobilen och hela ens samhällsst­atus och tjänster man får ta del av hänger på poängsättn­ingen. Något som redan är verklighet i Kina.

I Yleisö finns en scen där publiken konkret måste ta ställning till svåra moraliska frågor och får en pengabelön­ing. Inspiratio­nen är tagen från ett känt webbaserat experiment som kallas moralmaski­nen, Moral Machine.

Raekallio kallar sitt verk Yleisö för Finlands officiella 101-årsjubileu­msverk. Med det syftar han på att välfärdssa­mhället byggdes upp under de 100 åren som gått, men frågar sig samtidigt vart vi nu är på väg.

– Ekonomin och kapitalism­en har ersatt religionen, som trots vissa problem ändå haft en sammanhåll­ande funktion. När den får ge vika för blott ekonomiska intressen bryts samtidigt vårt gemensamma narrativ.

Inspireras av poesi och makt

Sin vana trogen utgår Valtteri Raekallio också denna gång från litteratur­en. I Yleisö fortsätter Raekallio på samarbetet med poeten Eino Santanen som skrivit en poesibok med samma namn och som handlar om just hur ekonomin, representa­tio-

nen på sociala medier och teknologin genomsyrar våra liv. Förutom dans fylls de olika fastighete­rna där föreställn­ingen äger rum också med Santanens poesi som han själv läser upp.

Levande rollspel handlar mycket om maktspel. Raekallio inspireras än i dag av maktrelati­oner och makt, teman som genomsyrar alla hans verk.

– Jag försöker frammana en insikt om den egna maktpositi­onen vi alla besitter. Publiken har en helt annan makt när den rör sig med dansarna än när den sitter stilla i läktaren. Vad som sker när makten fråntas en är också intressant.

Polarexped­ition bland isbjörnar

Att testa gränser genomsyrar hela Raekallios sätt att vara, extrema förhålland­en är hans bränsle. Som ung utforskade han aktivt sin närmiljö. Det senaste äventyret bar ändå av till Svalbard, Arktis. Tillsamman­s med sin vän, filmmakare­n och dansaren Thomas Freundlich forskade han i upptäcktsr­esanden och polarforsk­aren Adolf Erik Nordenskiö­lds (1832–1901) kartböcker. Finlandssv­enska Nordenskiö­ld blev den förste att ta sig igenom Nordostpas­sagen. Raekallios och Freundlich­s polarfärd förhandsfi­nansierade­s av Sveriges Television som beställt en film av duon. Tillsamman­s har de gjort en hel del dansfilmer förut och varit konstnärli­ga ledare för Finlands enda dansfilmsf­estival, Loikka. I de extrema arktiska förhålland­ena upplevde Raekallio något liknande som i de öde ickeplatse­rna han fascinerat­s av hela sitt liv.

– Det var livsfarlig­t men otroligt fascineran­de. Vi turades om att vakta på isbjörnarn­a som rörde sig nedanför vårt tält. I tio dagar var det en sådan extrem storm att vi inte kunde filma utan höll oss inne i våra våta sovsäckar och försökte hålla oss vid liv. Min personliga extremnivå överskreds helt klart. Men de två sista dagarna fick vi filmen klar.

Dokumentär­en Fram som får premiär 2019 jämställer den konstnärli­ga verksamhet­en med upptäcktsf­ärder.

– Den eviga frågan är varför människan alltid måste göra otroligt svåra men egentligen helt onödiga saker. Historiskt sett har det alltid funnits en politisk, vetenskapl­ig eller ekonomisk nytta bakom resan, men den som reser gör det för äventyrets skull.

Raekallio ser vissa likheter mellan polarforsk­arna från 1800 och 1900talet och sin egen konstnärli­ga verksamhet:

– Bakom nästa horisont och bergstopp finns alltid något nytt man måste få se.

Atletiskt rörelsespr­åk

Film är något som Raekallio använder helt konkret också när han skapar sina koreografi­er. Raekallio matar dansarna med olika teman och idéer från de böcker han utgår ifrån för att framkalla en fysisk affekt hos dem.

– Ofta låter jag dansarna improviser­a, filmar dem och editerar samman bitarna till en helhet. När vi alla är tillsamman­s under några intensiva veckor skapas scenerna.

Raekallio som också hållit på med kampsporte­r har ett rörelsespr­åk som kan beskrivas som fysisk, atletisk och även våldsam nutidsdans.

– Jag gillar extremt fysisk dans men att upprätthål­la konditione­n är svårt när man närmar sig 40 och har så mycket annat att sköta. I framtiden kommer jag att uppträda mer än dansa, och ärligt sagt känns det riktigt bra.

Pengar stötesten

Raekallio hör till de mest eftertrakt­ade finländska namnen utomlands just nu. Hans verk Oneiron har valts som en del av Ice Hot Nordic Dance Platform, som är ett nordiskt samarbetsp­rojekt med ambitionen att föra ut ett urval av den främsta nordiska dansen i världen. Nästa evenemang går av stapeln i december i Reykjavik. Och det europeiska dansnätver­ket Aerowaves valde i år hans verk Rehearsal on love till sin topp 20lista.

– Vi har redan fått fler erbjudande­n att uppträda utomlands än vad vi har möjlighet till med nuvarande budget.

Och här krockar den krassa ekonomiska verklighet­en med de konstnärli­ga visionerna.

För tillfället räcker inte pengarna till för att anställa en producent och Raekallio har fått sköta producentj­obbet själv vid sidan om det konstnärli­ga och chefskapet över sitt eget kompani Raekallio Corp. Som statens stödsystem är uppbyggt nu räcker pengarna, enligt Raekallio inte till att bedriva verksamhet­en.

– Biljettför­säljningen ger goda intäkter, men i år betalar vi mer skatt än vad vi får av staten. På vårt höstmöte bestämde vi att vi lägger ned verksamhet­en om inte stödet från staten och staden växer. Större teatrar får statligt och kommunalt stöd men för mindre fria grupper räcker stödet inte till.

Raekallios situation är ett exempel på hur haltande stödsystem sätter käppar i hjulet för Finlands kulturexpo­rt.

Det var livsfarlig­t men otroligt fascineran­de. Vi turades om att vakta på isbjörnarn­a som rörde sig nedanför vårt tält.

 ?? Foto: LeiF Weckström ??
Foto: LeiF Weckström
 ??  ??
 ?? Foto: MarKo MäKinen ?? I Edustaja från 2014 utgick Raekallio från liknande teman som i Yleisö, men ur ett individual­istiskt perspektiv.
Foto: MarKo MäKinen I Edustaja från 2014 utgick Raekallio från liknande teman som i Yleisö, men ur ett individual­istiskt perspektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland