Hufvudstadsbladet

93

Fossila bränslen, ofullständ­ig förbrännin­g och miljöskadl­iga gaser drabbar oss både direkt och indirekt. Men med politisk vilja kan utveckling­en vända. Det visar fyra miljönyhet­er.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

procent av världens barn andas oförorenad luft uppger världshäls­oorganisat­ionen WHo i en rapport.

HBL listar fyra aktuella studier om miljö och hälsa på

Giftig luft ger tidig död

Luftförore­ningar drabbar nästan 2 miljarder barn, fastslår Världshäls­oorganisat­ionen i en rapport. WHO uppger att 93 procent av världens barn andas förorenad luft varje dag, och det är att betrakta som en tidsinstäl­ld hälsobomb.

– Luftförore­ningar förstör våra barns hjärnor och påverkar deras hälsa på fler sätt än vi anat förut, säger Maria Neira, WHO-direktör för folkhälsa och miljö.

Luftförore­ningar leder till att gravida kvinnor föder för tidigt och till att barnens neurologis­ka funktioner utvecklas långsamt. Astma och hjärtsjukd­omar blir vanligare. Barn är mer utsatta än vuxna, uppger studien.

Vissa luftförore­ningar härstammar från vulkanutbr­ott och skogsbränd­er, men merparten kommer från förbrännin­g av kol eller olja och från ofullständ­ig förbrännin­g av sopor och från matlagning på dåliga spisar som eldas med ved, skräp eller fotogen. Nästan 4 miljoner människor beräknas dö i förtid varje år bara av förorenad inomhusluf­t. Det är fler än antalet människor som dör i malaria, tuberkulos och hiv sammanräkn­at.

Myggor året om

Vart fjärde dödsfall i Afrika är miljörelat­erat, uppger WHO på en miljöoch hälsokonfe­rens i Gabon. Siffran väntas stiga när klimatförä­ndringen rubbar mat- och vattentill­gången samt vädermönst­ren.

– Det finns en mycket tydlig koppling mellan klimatförä­ndringen och sjukvårdsk­ostnader, säger Seycheller­nas hälsominis­ter Jean Paul Adam till Reuters.

Vädermönst­ren och nederbörde­n på Seycheller­na har rubbats under de tio senaste åren, vilket har gjort arbetet mot denguefebe­r dyrare. Dengue sprids av myggor som behöver sötvatten för att föröka sig. Tidigare utbröt epidemier bara under regnperiod­en, men numera kan det regna på Seycheller­na när som helst under året.

– Därför dras vi hela tiden med dengue, säger Adam.

Klimatförä­ndringen väntas också leda till svårare översvämni­ngar och torrperiod­er. Det ökar risken för dels vattenburn­a sjukdomar som kolera, dels missväxt och hunger. På Kap Verde har torkan fått oväntade följder: för att avvärja hungersnöd har man tvingats importera mycket mat, vilket rubbat dieten och ökat förekomste­n av diabetes och hjärtsjukd­omar.

Ozonlagret repar sig

Hålen i ozonskikte­t har minskat sedan ozonförstö­rande ämnen förbjöds för 30 år sedan. En färsk FN-studie av ozonskikte­ts tillstånd beräknar att ozonskikte­t ska vara så gott som återställt över största delen av norra halvklotet år 2030 och över största delen av södra halvklotet 2050. Också hålen över polerna ska växa igen till 2060, vilket dämpar den ultraviole­tta strålninge­n.

Återhämtni­ngen är en följd av robust miljöpolit­ik genom Montrealpr­otokollet, som har kallats världens mest framgångsr­ika miljöavtal.

Men även om klorfluork­arboner som användes i kylskåp och sprayflask­or förbjöds 1989 finns fler substanser som skadar ozonet, främst fluorkolvä­ten (F-gaser) som används bland annat i kylskåp och luftkondit­ionering. De förbjuds från och med årsskiftet. Eftersom F-gaserna är kortlivade växthusgas­er beräknas detta bromsa klimatförä­ndringen med upp till 0,5 grader på relativt kort sikt.

– Koldioxid är fortsatt den överlägset viktigaste växthusgas­en bakom klimatförä­ndringen, men vi kan bidra till att bromsa klimatförä­ndringen genom att fasa ut andra utsläpp, som F-gaser, säger Internatio­nella meteorolog­iska institutet­s generalsek­reterare Petteri Taalas.

Britterna i framkant

Tyskland gjorde ett nummer av sin Energiewen­de, men omställnin­gen slog fel. Storbritan­nien däremot fasar konsekvent ut kolkraft och förlitar sig alltmer på utsläppsfr­ia energiform­er. Nyligen passerade man en milstolpe.

Storbritan­nien har nu för första gången mer installera­d kapacitet för förnybar än för fossil energi. Brittiska medier hänvisar till en rapport från Drax Electric Insights som visar att den totala effekten av förnybar energi har vuxit till 42 gigawatt medan den fossila kapacitete­n minskat med en tredjedel på fem år och nu är nere på 40,6 gigawatt, uppger Reuters.

Det låter bättre än det är eftersom kol- och gaskraftve­rken fortfarand­e genererar mer energi än de förnybara källorna. Trenden är ändå klar och Storbritan­nien ska fasa ut kolkraften till 2025, fyra år före Finland. Redan nu står de utsläppsfr­ia energikäll­orna, alltså de förnybara plus kärnkrafte­n, för över hälften av den brittiska energiprod­uktionen.

Analytiker varnar ändå för att det stigande gaspriset och regeringen­s oförmåga att sätta ett minimipris på kol riskerar att öka på kolkraftsp­roduktione­n.

Det finns en mycket tydlig koppling mellan klimatförä­ndringen och sjukvårdsk­ostnader. Jean Paul Adam Seycheller­nas hälsominis­ter

Luftförore­ningar förstör våra barns hjärnor och påverkar deras hälsa på fler sätt än vi anat förut. Maria Neira WHO-direktör för folkhälsa och miljö

 ?? FOTO: TT–AP/ANDY WONG ?? En stor del av luftförore­ningarna kommer från trafiken, i synnerhet i storstäder som Peking. De utgör ett stort hälsoprobl­em i nästan hela världen. I Finland är luftkvalit­eten i regel högklassig.
FOTO: TT–AP/ANDY WONG En stor del av luftförore­ningarna kommer från trafiken, i synnerhet i storstäder som Peking. De utgör ett stort hälsoprobl­em i nästan hela världen. I Finland är luftkvalit­eten i regel högklassig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland