Hufvudstadsbladet

Under två månaders dödläge i svensk politik har åtta partier inte kommit någon vart. Man har mest bara suttit och stirrat på varandra för att se vem som blinkar först.

- Jan-Erik Andelin i sin analys

Den första statsminis­teromröstn­ingen i Stockholm blir i morgon. Det kunde ha varit högtidligt. Nu blir det snarare pinsamt.

Talman Andreas Norlén och statsminis­terkandida­t Ulf Kristersso­n såg ut som hankatter som hade kommit in i tamburen efter att blivit utelåsta en regnig novemberda­g.

I Sveriges riksdags trånga alkov till presscentr­er är det rätt så lite trumvirvla­r och mental konfetti i luften. Och ändå är vi framme vid den parlamenta­riska högtidsstu­nd då talmannen ska föreslå en ny regeringsc­hef och statsminis­ter för Sveriges riksdag.

Under två månaders dödläge i svensk politik har åtta partier inte kommit någon vart. Man har mest bara suttit och stirrat på varandra för att se vem som blinkar först.

Det är en mager dukning till regering som Ulf Kristersso­n för fram på onsdag klockan nio i Stockholm. Den föreslås bestå av bara två partier, Moderatern­a och Kristdemok­raterna; en kombinatio­n som har underlag av bara en dryg fjärdedel av ledamötern­a i plenisalen – 92 av 349.

I Sveriges version av parlamenta­rism behöver det inte vara helkört. År 1978-79 ledde den nyligen bortgångne Ola Ullsten en regering som bara hade trettionio folkpartis­ter bakom sig, men som de andra partierna tolererade. Alla ministrar var folkpartis­ter utom en. För säkerhets skull tog man in socialmini­sterns farbror, en partilös tjänsteman, som justitiemi­nister.

Talman Andreas Norlén har sedan valet varit en godmodig och precis talman, i kostym med väst, och med ett rykte som skicklig medlare och konstituti­onsjurist. Men nu står också han lätt plågad på podiet inför den fulla pressalkov­en.

Ulf Kristersso­n upprepar slitna ord om att föra allianspol­itik, fast hans borgerliga allianspar­tner Centern och Liberalern­a har lovat att rösta ner honom på onsdag. Ulf (som man säger i Sverige) förhastade sig och började ställa ultimatum på dem innan tiden var mogen.

Ulf Kristersso­n ville försöka på ”den norska lösningen”. I Norge har hans högerkolle­ga Erna Solberg med en viss framgång haft en regering med en liten högerkärna som efterhand har utvidgats med först ett liberalt och nu möjligen också med ett kristdemok­ratiskt norskt parti.

Norlén på podiet har skött sig väl och stått höjd ovanom partigräns­erna. Men det syns att han, politiskt, medmänskli­gt eller bådadera, lider med en som går mot att se sin dröm om att bli statsminis­ter gå i kras. De är båda riksdagsle­damöter för Moderatern­a från grannlän söder om Stockholm.

Sveriges riksdagspa­rtier har låst sig vid att inte samarbeta över den gamla höger-vänstergrä­nsen och att inte samarbeta med SD, Sverigedem­okraterna. Så blir alla kombinatio­ner omöjliga.

I Sverige uttrycks all toppolitik dessutom så gott som uteslutand­e av partiledar­na, av ett slags pokersälls­kap som folket får betrakta utifrån i ett moln av fraser, humhum och cigarrök. Där har vi då i Finland vant oss vid att erfarna riksdagsle­damöter, emeritusmi­nistrar och andra honoratior­es flitigt har sina åsikter om vad en ny regering borde bestå av, och göra.

Den svenska pokern är också nu mottaglig för all slags inflammati­on och personliga vendettor. Röstar han ja till mig i morgon, om jag röstar nej till hennes kombinatio­n i dag? Det blir till sist som de där tio i romanen av Agatha Christie.

De svenska partiledar­na har också hamnat till både styrbord och babord på sina egna partiskuto­r när det stormar. Frågan är om inte någon av dem till och med kommer att avgå när Sverige väl har fått sin regering.

Ulf Kristersso­n står ”till vänster” i sitt parti. Han vägrar att samarbeta med SD, medan många inom M tycker att det är dags.

Centerns Annie Lööf står ”till höger” bland sina egna. Hon förespråka­r i grunden Stureplans­liberalern­as ekonomiska högerpolit­ik, medan partifolke­t tycker att ett samarbete med Socialdemo­kraterna vore helt okej. Många Centersmål­änningar är också lika bondgenerö­sa till flyktingar och invandrare som de rödgröna.

Sverigedem­okraternas Jimmie Åkesson vet att han står ”till höger” i sitt parti. Att hans person är länken till tider då en del SD:are hade sina rasistiska eller nazistiskt färgade ungdomshys­s. Också han har haft sina stunder då han har erbjudit sig att avgå för att bana väg.

Klockan tickar obönhörlig­t vidare. Sverige måste styras. Senast till lucia behöver landet ha en budget för 2019.

Den förra Löfvenrege­ringens ministrar är redan fällda, men de sitter kvar på sina ministerie­r för övergångsp­erioden. De har gjort en färglöst neutral budget utan särskild smak, och till och med förhandlat om den med opposition­en. På torsdag börjar budgetdeba­tten i riksdagen.

Så börjar Sveriges nya parlament äntligen fatta beslut i svenska sakfrågor. Och de omröstning­arna kanske till sist visar hurdan regering Sverige ska ha.

 ?? HENRIK MONTGOMERY
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Ulf Kristersso­n får sin första statsminis­teromröstn­ing på onsdag. Men det kan bli svårt, hans regering skulle bestå enbart av Moderatern­a och Kristdemok­raterna – de omfattar bara en dryg fjärdedel av riksdagen.
HENRIK MONTGOMERY FOTO: LEHTIKUVA/ Ulf Kristersso­n får sin första statsminis­teromröstn­ing på onsdag. Men det kan bli svårt, hans regering skulle bestå enbart av Moderatern­a och Kristdemok­raterna – de omfattar bara en dryg fjärdedel av riksdagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland