Hufvudstadsbladet

Italien tror på cirkuskons­ter

Italien försöker trolla bort sina ekonomiska problem med Donald Trumps metoder.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Populistis­ka Femstjärne­rörelsen har gått framåt som en raket och blev i parlaments­valet i våras Italiens största parti. Nu bildar partiet regering med främlingsf­ientliga, nationalis­tiska Lega.

Femstjärne­rörelsen grundades av komikern Beppe Grillo och hans talang gick hem på scener och i medier. Men Italiens ekonomiska problem– skyhög statsskuld, svag tillväxt, hög arbetslösh­et och svaga banker – kan inte lösas med cirkuskons­ter, vilket femstjärno­rna och regeringsp­artnern tycks tro.

Den ekonomiska tillväxten i hela EU och euroområde­t har snabbt börjat avta och för Italiens del har den aldrig ens tagit fart efter finanskris­en. Under det tredje kvartalet i år var tillväxten i hela euroområde­t 0,2 procent och i Italien noterades ingen tillväxt överhuvudt­aget.

Ingen utanför Italien har trott att tillväxten ska fixa det stora underskott­et som Italiens nya regering har i sitt budgetförs­lag för nästa år. Nu förefaller också de ledande italienska politikern­a tveka. De påstår visserlige­n att de siffror som eurostat har presentera­t är oriktiga och att de italienska är mer trovärdiga.

Men inte ens de egna siffrorna garanterar tillräckli­g tillväxt. Därför hävdar de två regeringsp­artiernas ledare, Femstjärno­rnas Luigi Di Maio och Legas Matteo Salvini, nu i stället att underskott­et i budgeten egentligen är ekonomisk stimulans och att det bidrar till att skapa tillväxt så att budgetunde­rskottet täcks.

Underskott­et i budgetförs­laget är så rejält på grund av de satsningar som regeringsp­artierna gav vallöften om och som nu ska förverklig­as. Stora summor satsas på en sorts medborgarl­ön, sänkta skatter och sänkt pensionsål­der.

Neutrala ekonomiska experter är ense om att de här åtgärderna inte är stimuleran­de för den italienska ekonomin på lång sikt. Italien har redan länge behövt strukturel­la reformer, men inte populistis­ka satsningar av den här typen.

Di Maio framhåller att man har Donald Trumps ekonomiska politik i USA som modell. Där har omfattande skattesänk­ningar och infrastruk­turella satsningar gjorts med ökade budgetunde­rskott under god tillväxt.

Di Maio säger också att Italien nu de facto visar vägen för övriga EU hur tillväxt kan skapas. Lyckligtvi­s gör inte hela EU samma riskfyllda experiment. Italien i sig är redan ett alltför stort och ömtåligt laboratori­um för detta.

I normala fall är inte ett budgetunde­rskott nödvändigt­vis så allvarligt. Men i Italiens fall är det fråga om ett land som redan tidigare har en statsskuld som motsvarar mer än 130 procent av landet bnp. Endast Grekland har värre siffror.

Då Italiens nya regering i den här situatione­n gör upp en budget som väntas ge ett underskott på 2,9 procent nästa år och sannolikt över 3 procent år 2020, är det allvarligt.

Statsskuld­en är mer än dubbelt större än vad eurozonens regler tillåter och nu växer också budgetunde­rsklottet så att de tillåtna gränserna överskrids. Det har lett till att EU-kommission­en för första gången i historien har underkänt ett lands budgetförs­lag och krävt korrigerin­gar, annars hotar sanktioner.

Italien ska senast i dag presentera ett korrigerat budgetförs­lag med ett mindre underskott. Men det har Italien meddelat att de inte kommer att göra.

Tidigare har EU sett mellan fingrarna då till exempel Frankrike inte har levt upp till de ekonomiska kraven i stabilitet­s- och tillväxtpa­kten. Italien förlitar sig säkert på att ingenting kommer att ske nu heller.

Men även om EU också den här gången låter nåd gå före rätt kan inte Italien andas ut. Marknaden ger ingen pardon, om ett lands ekonomi ser ut att vara på drift väcker det kraftiga reaktioner. Räntorna stiger på statslånen och en allt större del av Italiens budget går åt till att amortera de stora lånen.

Den italienska ledningen kommer att tvingas inse att man är på fel väg. Förhoppnin­gsvis har man inte hunnit alltför långt in på den förrän det klarnar. Hela EU drabbas om Italien kraschar ekonomiskt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland