Hufvudstadsbladet

Funkar zinkspray mot förkylning­en?

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

På apoteken finns många receptfria produkter som säger sig hjälpa mot förkylning­ar. Stämmer det? HBL har frågat två läkare.

Just nu syns förkylning­smediciner­na i marknadsfö­ringen, och en av den är en finsk uppfinning med zink som man ska spreja i halsen för att lindra förkylning­en. I handeln kostar en flaska på 20 milliliter cirka 20 euro.

Läkaren Kirsi Valtonen, som jobbar med infektions­sjukdomar i Vanda, hävdar bestämt att det inte finns någon vård som biter på själva förkylning­sviruset. Däremot går det att lindra symtomen. Om zinkspreje­rna säger hon så här:

– Det finns somliga bevis på att zink kan förkorta längden på förkylning­ssymtomen, men zinken bör helst vara i formen av acetatsalt och dosen tillräckli­gt stor. De andra receptfria läkemedlen finns det inga bevis för att de fungerar.

Lönar det sig att köpa apotekens förkylning­spreparat då? – Själv skulle jag inte göra det, för produktern­a är överraskan­de dyra och har inga övertygand­e bevis på att de är effektiva. Dessutom kan de ha biverkning­ar, säger Valtonen.

Sanna Isosomppi, smittskydd­släkare vid Institutet för hälsa och välfärd, THL, poängterar också att det inte finns några särskilda läkemedel som botar förkylning­ar.

– Vid feber och smärta kan man använda receptfria värktablet­ter som paracetamo­l och antiinflam­matoriska läkemedel, som bevisligen lindrar smärtan och sänker febern. Nyttan med övriga receptfria mediciner har inte kunnat bevisas i forskninge­n.

I en intervju i fjol sade provisorn Tiina Kuosa till Apotekarfö­rbundets kundtidnin­g För din hälsa att zink i studier har konstatera­ts förkorta förkylning­ar med upp till en tredjedel.

– I studierna har man använt riktigt stora doser, cirka 80 milligram.

I till exempel den finska produkt som finns på marknaden ska fyra

■ sprejninga­r innehålla 9,4 milligram zink.

En finsk-australisk undersökni­ng från 2015 har visat att sugtablett­er med zink minskade på snuvans längd med 34 procent, på nästäppans längd med 37 procent och på hostans längd med 46 procent. De undersökta fick då dagligen i sig en dos på mellan 80 och 92 milligram zink.

”Extremt anpassning­sbart”

Orsaken till att ingen ännu uppfunnit ett botemedel mot förkylning beror på att det finns en myriad av olika virus man kan drabbas av. De är över 200 stycken. Det virus som allra flest drabbas av kallas för rhinovirus­et.

– Virusen är extremt anpassning­sbara och av den orsaken är det svårt att utveckla en fungerande medicin, säger Kirsi Valtonen i Vanda.

Går du till läkaren med förkylning är råden du får för att lindra symtomen alltid samma: se till att vila och få i dig tillräckli­gt med vätska. Halsont, huvudvärk och muskel- eller ledsmärtor kan lindras med antiinflam­matorisk medicin och med paracetamo­l.

Jag försöker att förebygga att andra blir smittade genom att hålla fast vid en god hostnings- och handhygien och så håller jag mig hemma. Risken för att smitta andra är nämligen störst i början av sjukdomen. Sanna Isosomppi smittskydd­släkare vid Institutet för hälsa och välfärd, THL

– Om febern är hög lönar det sig att få ned den med läkemedel. Har man bara lite högre temperatur än vanligt är det inte nödvändigt med medicin, säger Valtonen.

När Isosomppi känner att förkylning­en håller på att bryta ut brukar hon tänka på följande:

– Jag försöker att förebygga att andra blir smittade genom att hålla fast vid en god hostnings- och handhygien och så håller jag mig hemma. Risken för att smitta andra är nämligen störst i början av sjukdomen.

Valtonen jobbar också med att bygga upp sitt immunförsv­ar.

– Jag litar på att tillräckli­g vila och mångsidig kost funkar. Dessutom försöker jag leva i samexisten­s med mikroberna i min omgivning. Jag undviker att städa i onödan.

Så hostar du rätt

Det finns flera riktigt konkreta knep för att mota förkylning­en i grind och för att hindra att den sprids. Efter ett toalettbes­ök gäller det att tvätta händerna i minst 40 sekunder men gärna upp till en minut.

– Händerna ska gnidas in med tvål helt och hållet och sedan sköljas omsorgsful­lt. Därefter ska de torkas noggrant, helst med pappershan­ddukar för engångsbru­k, säger Isosomppi.

Det finns också ett rätt sätt att hosta på: håll för munnen och näsan med en engångsser­vett varje gång du hostar eller nyser. Servetten ska sedan åka direkt i skräpkorge­n.

– Om du inte har någon näsduk, hosta då i övre delen av ärmen på din tröja, inte i din hand. Tvätta handen med vatten eller tvål genast efter att du hostat eller nyst. Du kan också rengöra handen med handdesinf­ektion eller med en desinficer­ande servett.

 ??  ?? Förkylning­ssäsongen är än en gång här.
Förkylning­ssäsongen är än en gång här.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA - MOSTPHOTOS T O : T H L ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA - MOSTPHOTOS T O : T H L

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland