Hufvudstadsbladet

”En högst ovanlig influensas­äsong”

Som värst har närmare en miljon finländare varit däckade av den årliga influensan. I fjol gick det så att influensav­accinet saknade skydd mot viruset Yamagata, och därför blev en del sjuka. I år hoppas man att färre får influensan.

- SOFIA HOLMLUND

Den stora influensas­äsongen är inte inledd ännu, men den är här snabbare än man tror.

– Varje år dyker det upp enskilda fall den här tiden på året. Det är folk som varit på utlandsres­or. Epidemin inleds vanligtvis först vid årsskiftet eller efter det, säger Eeva Ruotsalain­en, biträdande överläkare på Helsingfor­s universite­tscentrals­jukhus klinik för infektions­sjukdomar.

I fjol inleddes epidemin redan i början av december.

– Det var en högst ovanlig säsong.

Vet man varför influensan grasserade så tidigt på året i fjol? – När tillräckli­gt många människor insjuknat i influensan så sprids viruset snabbt.

En influensae­pidemi orsakas av A- och B-virus. De är fyra stycken och heter A (H1N1), A (H3N2), B (Victoria) och B (Yamagata). I fjol innehöll influensav­accinet i vårt nationella vaccinatio­nsprogram två stycken A-virus och ett B-virus. Det som många blev sjuka av i fjol var B-viruset Yamagata som saknades i vaccinet. I år ger vaccinet ett mera omfattande skydd eftersom också B-viruset Yamagata ingår där.

– För första gången har vi ett injektions­vaccin som skyddar mot fyra sorters influensa, två stycken A och två stycken B, säger Ruotsalain­en.

Det är svårt att ge några exakta tal på hur många som fick influensan i fjol. Vanligtvis brukar epidemin starta med något av A-virusen, medan B-virusen kommer lite senare på våren.

För att hålla sig frisk är god handhygien och god hostteknik A och O. Fler tips om det här finns i artikeln invid.

– Men vaccinet är trots allt det allra viktigaste åtgärden för att skydda sig mot influensa. Därför skulle det vara oerhört viktigt att befolkning­en tar det.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/ARKIV ?? Så här ser ett influensav­iruset A ut.
FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/ARKIV Så här ser ett influensav­iruset A ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland