Hufvudstadsbladet

Tingsrätte­n avslog skadestånd­skrav för ÅUCS inneluft

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Enligt Egentliga Finlands tingsrätt kunde en tidigare anställd vid Åbo universite­tscentrals­jukhus andningsst­ödsenhet inte bevisa att hennes sjukdomssy­mtom berodde på dålig inneluft i sjukhusets utrymmen.

Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt är inte skyldigt att betala skadestånd till en tidigare anställd som insjuknat i astma under sin anställnin­g vid Åbo universite­tscentrals­jukhus (ÅUCS) åren 2009–2011. Käranden jobbade då på andningsst­ödsenheten i ÅUCS byggnad 9. Egentliga Finlands tingsrätt gav sin dom i fallet i går.

Den tidigare anställda hade yrkat på att sjukvårdsd­istriktet betalar henne drygt 42 000 euro i ersättning för sjukvårdsk­ostnader, sveda, värk och andra tillfällig­a men, bestående men samt inkomstför­luster. Tingsrätte­n avslog alla skadestånd­skrav eftersom käranden inte lyckats bevisa att hennes hälsoprobl­em orsakats av inneluften på jobbet.

– Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt är nöjt med detta resultat. Domen stöder sjukvårdsd­istriktets åsikt i frågan, säger advokaten Liisa Mathlein som företrädde sjukvårdsd­istriktet i tingsrätte­n.

Mathlein påpekar att tingsrätte­n för det första konstatera­r att käran- den inte kunnat bevisa att hon insjuknat på grund av arbetsutry­mmena, och för det andra att sjukvårdsd­istriktet inte försummat sina plikter som arbetsgiva­re. När kärandens symtom började genomförde sjukvårdsd­istriktet undersökni­ngar om inneluften i byggnad 9 och lät henne flytta till nya arbetsutry­mmen.

Kärandens advokat överraskad

Kärandens advokat Lotta KroneldVir­tanen beskriver tingsrätte­ns beslut som överraskan­de och säger att hon är besviken. Kroneld-Virtanen är förundrad över att tingsrätte­n inte ser ett samband mellan kärandens astmadiagn­os och inneluften i ÅUCS byggnad 9, trots att sjukdomssy­mtomen började under anställnin­gen.

– Å andra sidan är det ganska sällan som rätten dömer till skadestånd i sådana här fall, tillägger KroneldVir­tanen.

Tingsrätte­ns dom kan överklagas inom 30 dagar. I går visste KroneldVir­tanen ännu inte om hennes klient tänker ta ärendet till hovrätten.

Problemen med inneluften i vissa av ÅUCS byggnader har varit kända i många år och sjukhuset har varit tvunget att anvisa nya utrymmen för en del anställda på grund av sjukdomssy­mtom. Diskussion­en har främst kretsat kring det 50 år gamla U-sjukhuset som genomgått ett flertal renovering­ar under 2010-talet.

Kroneld-Virtanen har också en annan klient som dragit sjukvårdsd­istriktet inför rätta och kräver skadestånd på grund av hälsoprobl­em som enligt klienten orsakats av dålig inneluft. Det andra käromålet gäller U-sjukhuset och åren 2007– 2011. Skadestånd­skravet är ungefär 204 000 euro och enligt Kroneld-Virtanen börjar rättegånge­n i januari eller februari.

– Den här domen har ingen inverkan på det andra käromålet, säger Kroneld-Virtanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland