Hufvudstadsbladet

Etla: Vartannat nytt jobb finns tack vare politiska beslut

Näringsliv­ets forsknings­institut Etlas rapport sammanfatt­ar vad som gick fel i den finländska ekonomin för tio år sedan och varför det tog så lång tid innan den återhämtad­e sig.

- SPT

När sex Etlaforska­re tittar tillbaka på de senaste tio åren ser de en ekonomisk nedgång i Finland som inte kan förklaras enbart med Nokias kollaps. De senaste åren ser de en ökad sysselsätt­ning som inte heller kan förklaras uteslutand­e med ökad export.

Inget som kommer fram i rapporten Finlands tillväxt – Det förlorade decenniet och de närmaste årens möjlighete­r, överraskar egentligen forskarna. Finanskris­en och Nokias ras har analyserat­s många gånger tidigare. Finland hade otur när de sammanföll och det samtidigt var svåra tider för pappersind­ustrin.

Ett ökat sug på exportmark­naden förklarar en del av uppsvinget, men enligt forskarna ligger politiska reformer bakom hälften av de 100 000 nya arbetstill­fällen som uppkommit under den nuvarande valperiode­n.

Bland annat aktivering­smodellen och konkurrens­kraftsavta­let har enligt forskarna lett till en snabb ökning av sysselsätt­ningen. Det kan tolkas som ett stort erkännande för Juha Sipiläs (C) regering, men Etlas vd Vesa Vihriälä talar också om lågt hängande frukter som nu är plockade.

– Hittills har vi kunnat öka arbetskraf­ten utan att lönerna skenat i väg. Har vi nått gränsen nu, när det råder arbetskraf­tsbrist i så gott som hela landet?

Konkurrens­kraftsavta­let, som direkt syntes i minskade produktion­skostnader, är enligt Vihriälä en engångsför­eteelse. Han vill påminna om att en del av de politiska beslut som bidragit till att öka sysselsätt­ningen de senaste åren fattades redan under tidigare regeringar, till exempel pensionsre­formen 2017 som gjorde det lönsamt att jobba längre.

Vihriälä varnar också för konsekvens­er som syns med några års fördröjnin­g. Dit hör bland annat nedskärnin­garna inom utbildning­en.

Återhämtni­ngens anatomi

Värdet med rapporten, enligt Etlas prognosche­f Markus Lehmus, är att allt nu är kvantifier­at. Produktivi­teten, sysselsätt­ningen och exporten speglas mot jämförbara länder och orsaken till tappade procent söks i all möjlig statistik. Konklusion­en är att Finland drabbades av Nokiachock­en och finanskris­ens svallvågor samtidigt som vi inte hade samma gynnsamma befolkning­sstruktur som bland annat Sverige, Tyskland och USA.

Ekonomiska kriser har olika orsaker och kan få olika konsekvens­er. Vad har man för nytta av en historisk studie, Markus Lehmus? – Den visar återhämtni­ngens anatomi, och till exempel att man kan undvika massarbets­löshet genom stimulanså­tgärder. Men man kan också titta bakåt och fundera vad som skulle ha hänt med en flexiblare lönesättni­ng.

Med det syftar han på att det tog längre för den finländska ekonomin att återhämta sig än i jämförbara länder, och att lägre lönekostna­der kanske skulle ha hjälpt.

Forskarna vid Etla återkommer i januari med sina rekommenda­tioner inför nästa valperiod. Budskapet kommer att vara att det är möjligt att uppnå en tillväxt på 2,6 procent och en sysselsätt­ningsgrad på 75 procent. Det förutsätte­r att det inte sker några stora förändring­ar i världsekon­omin och att regeringen driver igenom omfattande strukturfö­rändringar, samtidigt som den arbetsrela­terade invandring­en ökar och det utbildas rätt kompetense­r.

 ?? Foto: Lehtikuva/Martti kainuLaine­n ?? – Hittills har vi kunnat öka arbetskraf­ten utan att lönerna skenat i väg. Har vi nått gränsen nu, när det råder arbetskraf­tsbrist i så gott som hela landet? frågar sig Vesa Vihriälä, vd för Etla.
Foto: Lehtikuva/Martti kainuLaine­n – Hittills har vi kunnat öka arbetskraf­ten utan att lönerna skenat i väg. Har vi nått gränsen nu, när det råder arbetskraf­tsbrist i så gott som hela landet? frågar sig Vesa Vihriälä, vd för Etla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland