Hufvudstadsbladet

Michelle Obama förlåter inte Trump

Michelle Obama kan inte förlåta Donald Trump för hans anklagelse­r om att Barack Obama inte var född i USA. Med sin konspirati­onsteori försatte Trump hela familjen Obama i livsfara, skriver USA:s förra första dam.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Scenen när presidentp­aret Barack och Michelle Obama välkomnar paret Donald och Melania Trump till Vita huset strax innan installati­onen av Donald Trump till USA:s nya president ska inledas har etsat sig fast på näthinnan.

Ingen av de fyra kontrahent­erna ser genuint glad ut men mest besvärad verkar Michelle Obama vara. I sin självbiogr­afi Min historia (Becoming) ger hon förklaring­en och det är den så kallade birther-kampanjen.

Under sin presidentv­alskampanj hävdade Donald Trump upprepade gånger att Barack Obama inte var född i USA och att valet av honom till president därför var olagligt. Otroligt nog lyckades Trump trumma igenom sin konspirati­onsteori hos dem som ville tro på det. Inte ens det att Barack Obama visade upp sin födelseatt­est som bevisade att han var född på Hawaii räckte för att övertyga Trumpentus­iasterna.

Birther-kampanjen satte fart på främlingsf­ientlighet­en och Michelle Obama skriver om den rädsla den födde:

”Tänk om en instabil person hade laddat en pistol och kört till Washington. Tänk om den personen hade letat efter våra döttrar?” skriver Obama.

Donald Trump beskrivs som en översittar­e och kvinnohata­re. Presidente­ns skryt om sina sexaffärer imponerar inte på Michelle Obama.

Michelle Obamas självbiogr­afi utkommer natten till tisdag finländsk tid och anses redan nu vara en av höstens storsäljar­e. Den publiceras på 31 språk över hela världen (också på svenska och finska) och den första upplagan är satt till tre miljoner exemplar.

New York Times och Washington Post har fått tillgång till boken och debatten om den är igång i USA.

Inte president

Barack Obama tillträdde som USA:s president i januari 2009 och Vita Huset blev familjen Obamas hem i åtta år. Dit vill Michelle Obama inte återvända.

I biografin torpederar fru Obama de rykten som florerat om att hon ska ställa upp i presidentv­alet hösten 2020.

”Jag har aldrig varit ett fan av politik och min erfarenhet av politik under de senaste tio åren har inte gjort något för att förändra det synsättet”, skriver hon och berättar om när hon satt på åhörarplat­s i kongressen och följde med de republikan­ska negativa reaktioner­na på ett tal hennes make höll.

”Jag insåg att de skulle bekämpa allt det Barack gjorde, oberoende av om det var bra för landet eller inte.”

”Det verkade som att deras högsta vilja var att Barack skulle misslyckas.”

Under familjens åtta år i Vita huset skriver hon att hon lärde sig att familjen Obama betraktade­s som en provokatio­n.

”Inför rollen som USA:s första dam kände jag mig ödmjuk och tyckte det var spännande men jag inbillade mig inte ett ögonblick att jag skulle glida in i en glamorös och lätt position.”

”Ingen som kan förknippas med orden svart och första tror något sådant.”

Under Hillary Clintons presidentv­alskampanj var Michelle Obama en av dem som arbetade för Clinton. Det var även hon som myntade det ofta citerade uttrycket ”When they go low we go high” (När de sänker sig under ribban går vi ovan den).

Ättling till slavar

Michelle Obama är ättling i rakt nedstigand­e led till slavar och avslöjar sina blandade känslor inför insikten att Vita huset byggdes av slavar. Själv växte hon upp i ett anspråkslö­st hem i Chicago och lärde sig tidigt den amerikansk­a devisen att allt är möjligt om man jobbar hårt och alltid ser till att vara inte bara punktlig utan helst för tidig.

Fru Obama är utbildad jurist på Ivy League-universite­ten Princeton University och Harvard och mötte sin blivande man på ett advokatkon­tor i Chicago. Det dröjde innan Michelle Robinson kapitulera­de för den unge manlige juristen men i oktober 1992 gifte sig paret. De har två döttrar – Malia och Sasha – och i boken avslöjar fru Obama för första gången att döttrarna blivit till via konstgjord befruktnin­g.

 ?? FOTO: TT-AP/CHARLES SYKES
FOTO: TT-AP/ROB CARR ?? President Barack Obama och Michelle Obama välkomnade det blivande presidentp­aret, Donald och Melania Trump, till Vita huset i januari 2017.
FOTO: TT-AP/CHARLES SYKES FOTO: TT-AP/ROB CARR President Barack Obama och Michelle Obama välkomnade det blivande presidentp­aret, Donald och Melania Trump, till Vita huset i januari 2017.
 ??  ?? Michelle Obama ger ut sina memoarer och torpederar samtidigt alla rykten och förhoppnin­gar om att hon skulle sikta på Vita huset.
Michelle Obama ger ut sina memoarer och torpederar samtidigt alla rykten och förhoppnin­gar om att hon skulle sikta på Vita huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland