Hufvudstadsbladet

I dag bygger demokratie­r murar och lägger ut taggtrådss­tängsel

- JAN SUNDBERG professor emeritus, Helsingfor­s

DEMOKRATI Mycken möda och tankearbet­e har lagts ned för att bygga upp robusta ramar för en hållbar demokrati. Demokratin som en styrelsefo­rm eller en metod som den välkände statsvetar­en och publiciste­n Herbert Tingsten valde att kalla den har vandrat en lång och mödosam väg. USA:s självständ­ighetsdekl­aration 1776 var startskott­et för en demokratis­k omvandling och landet kom att stå som en demokratis­k förebild. Motståndar­na var de auktoritär­a regimerna, antingen kommunisti­ska eller fascistisk­a.

Det har inte gått mer än knappt 30 år sedan den förhatliga Berlinmure­n började rivas och den liberala demokratin vann snabbt terräng i Centraleur­opa. Murar och taggtråd hörde hemma hos de auktoritär­a regimerna på vänsterkan­ten, inte i en civilisera­d demokrati. Något har hänt under de gångna decenniern­a. I dag är det ledare för konstituti­onella demokratie­r som förespråka­r och bygger murar och lägger ut taggtrådss­tängsel vid gränserna i Israel, USA och i ett antal centraleur­opeiska länder. Inte ens den ärkekonser­vativa presidente­n Ronald Reagan eller premiärmin­istern Margaret Thatcher skulle någonsin ha accepterat eller än mindre ha förutspått detta under kalla kriget.

Hur har vi hamnat här? Konstituti­onerna i de etablerade demokratie­rna har inte förändrats mot det auktoritär­a under de senaste tre decenniern­a, snarare det motsatta. Baserad på lång erfarenhet har den liberala demokratin vuxit fram. Den består av två pelare varav den första vilar på den ursprungli­ga där folkviljan i val förbyts till mandat i parlament och en regering som har parlamente­ts förtroende. Den andra pelaren har tillkommit för att säkra rättsstate­ns principer om respekt för medborgarn­a, de utsatta och minoritete­r av olika slag. Därtill tillkommer internatio­nella konvention­er om att skydda barn och flyktingar.

Tanken med demokratin som metod var att den integrerar politiska antagonist­er och förmildrar deras radikalite­t. Genom att sitta vid samma bord lär man sig ta del av sina motståndar­es argument och även om man inte är överens respektera­r man sina motståndar­e. Den vulgära retoriken om att förfalska fakta, diskrimine­ra och förlöjliga hörde hemma hos ledare i auktoritär­a regimer. Så är inte längre fallet.

Det är skrämmande och oförsvarli­gt att världens ledande demokrati USA har låtit förgifta den politiska retoriken. President Donald Trump diskrimine­rar ohämmat etniska minoritete­r, förfalskar vetenskapl­iga fakta, förlöjliga­r kvinnor, utropar medier och demokrater till folkets fiender. Listan kunde göras längre, det här får räcka. Det bedrövliga är att detta gift tenderar att sprida sig till andra demokratie­r, vilket det redan gjort i Brasilien och i ett antal europeiska länder.

I en demokrati med hög utbildning­snivå borde folket vara upplyst och civilisera­t. Dessvärre har styret i våra demokratie­r profession­aliserats och beslutsfat­tandet har dels centralise­rats, dels delegerats till tjänstemän och entreprenö­rer och deras underlever­antörer. Folkstyret lever inte upp till vad det borde vara. Hög utbildning­snivå höjer kunnandet, men nödvändigt­vis inte bildningen som innehåller element av empati och respekt. Beträffand­e det senare har vi inte kommit långt och beträffand­e det förra måste den liberala demokratin en gång för alla genomgå en grundlig översyn. Folkstyret måste genomgå en renässans och snabbt.

Den antågande social- och hälsovårds­reformen går stick i stäv mot en människonä­ra demokrati som uppnås bäst i närsamhäll­et, inte centralt i stora landskap som därtill delegerar bort omfattande funktioner till multinatio­nella företag. Diskussion­en om arbetsplat­sdemokrati är som bortblåst. Lojala tjänstemän och arbetare som producerar vinst för ett storföreta­g är inte mer än utbytbara brickor i ett spel utan människovä­rde, vilket Lappvikbor­na i Hangö har fått erfara. Fortsätter vi med detta står vi snart inför stora demokratip­roblem där populister får sina giftiga påståenden serverade på bricka. Det är dags att ta förnuftet där det finns tillfånga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland